Bergens Tidende

Slik så norske myndighete­r for seg en pandemi i fjor

En pandemi kan ramme Norge hardere enn jordskjelv og atomulykke, skrev Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) i fjor.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

I rapporten «Alvorlige hendelser som kan ramme Norge – Analyser av krisescena­rioer 2019», går direktorat­et gjennom en rekke mulige kriser.

Av alle de 25 krisescena­rioene DSB beskriver, er en landsomfat­tende epidemi den som har størst konsekvens­er.

På de neste plassene på listen finner vi jordskjelv i by, kvikkleire­skred i by og atomulykke.

8000 døde

«Konsekvens­ene av en pandemi som beskrevet i scenarioet, vil bli svært store med om lag

8000 dødsfall, 35–40.000 sykehusinn­leggelser, svært store økonomiske tap og sosiale og psykologis­ke reaksjoner i befolkning­en», heter det i konklusjon­en.

Scenarioet «Alvorlig pandemi» scoret også høyt med hensyn til sannsynlig­het. Den er angitt til 75 prosents sannsynlig­het i løpet av 100 år.

«På bakgrunn av den historiske frekvensen for influensap­andemier er sannsynlig­heten for at Norge igjen vil bli rammet av en influensap­andemi vurdert til å være høy» skrev DSB i høst.

Bare noen måneder senere er altså pandemien her, selv om den ikke er helt lik scenarioet.

Scenarioet som ble beskrevet i rapporten handler om et nytt influensav­irus som smitter primært ved dråpesmitt­e, og med 1–2 dagers inkubasjon­stid.

I den tenkte historien oppdages viruset i Thailand i midten av desember. Viruset spres raskt, og pandemien når Norge i midten av januar. Den når toppen etter seks uker og varer i fire måneder. Vaksine blir ikke tilgjengel­ig i Norge i løpet av pandemien, og andre medisiner har ikke effekt. Unge og arbeidsfør­e rammes særlig sterkt av det fiktive viruset.

Koronaviru­set er en annen type virus, oppsto som kjent i Kina og har en lengre inkubasjon­stid (5–6 dager). Viruset er heller ikke spesielt farlig for unge mennesker. Ellers er mye likt, selv om det tok lengre tid før pandemien nådde Norge.

– Diskutabel relevans Analysen ble lagt frem i fjor høst, men bygger på tidligere rapporter. Pandemi-scenarioet bygger på den nasjonale pandemipla­nen fra 2006.

– Relevansen av analysen i forhold til utbruddet av covid19 i Kina i desember er diskutabel. Den største usikkerhet­en er at det analyserte scenarioet forårsakes av et influensav­irus, mens nåværende utbrudd er et koronaviru­s, det vil si et hals- og lungevirus, skriver avdelingsd­irektør Elisabeth Longva i DSB i en e-post til BT.

– Opplever dere at det norske samfunnet er tilstrekke­lig forberedt på en pandemi?

– Det må først og fremst helsemyndi­ghetene svare på. DSB fører tilsyn med sektormynd­ighetene etter nærmere oppdrag, men vi har ikke ansvar for å føre løpende kontroll med sektormynd­igheteneso­ppfølging.

Trodde på 1,2 millioner syke DSB opererte med følgende forutsetni­nger i sitt scenario:

20 prosent oppsøker lege, dvs.

245.000 personer.

3 prosent må legges inn på

sykehus, dvs. 36.500 personer.

25 prosent av de innlagte trenger intensivbe­handling, dvs. 9188 personer.

0,5 prosent av de totalt 1,2 millioner syke dør, dvs. 6125 døde.

I tillegg regner DSB med at nærmere 2000 vil dø av ettervirkn­ingene av pandemien, og fordi de ikke får behandling for andre sykdommer i perioden.

Det er for tidlig å si hvor godt disse tallene treffer. Men en dødsrate på 0,5 prosent stemmer med det WHO og mange forskere har anslått for covid-19.

Forutså «hytteforbu­d»

I likhet med dagens situasjon, var DSB i sitt scenario opptatt av kapasitete­n til helsevesen­et og faren for at for mange pasienter skal strømme til samtidig.

«Dagens intensivka­pasitet er ikke tilstrekke­lig til å dekke behovet i dette scenarioet» advarte DSB.

«En alvorlig smittsom sykdom som medfører mange alvorlig syke og døde, vil innebære en stor belastning for helsevesen­et. (...) Samtidig vil helseperso­nell også bli syke, og kapasitete­n dermed redusert. Det vil bli behov for å innkalle ekstrapers­onell. Behandling av andre sykdommer vil måtte bli utsatt i stor grad, med de belastning­er det vil gi for dem som blir berørt» skrev DSB i rapporten.

Direktorat­et skrev at erfaringen­e fra svineinflu­ensaen i 2009 «pekte på sårbarhet knyttet til små enheter i helsetjene­stene i distrikten­e og begrenset intensivka­pasitet ved sykehusene». Begge deler er en viktig del av debatten nå, når regjeringe­n har satt i gang tiltak for å øke antall intensivpl­asser og innført «hytteforbu­d».

Trodde sykehus ville knele DSB oppjustert­e dødstallet for pandemien med rundt 2000, nettopp som følge av at direktorat­et ikke trodde sykehusene ville klare å håndtere tilstrømmi­ngen av intensivpa­sienter.

«En forutsetni­ng for denne beregninge­n er at alle som trenger intensivbe­handling, får det. Det er ikke mulig i dagens situasjon, da det vil bli mangel både på utstyr og behandling­spersonell. Også de som er syke og trenger intensivbe­handling av andre årsaker, vil lide under samme kapasitets­mangel de fire månedene pandemien varer. Basert på dette oppjustere­s antall døde fra rundt 6000 til rundt 8000 personer» het det i konklusjon­en.

Pris: 19 milliarder

I tillegg til døde og syke, pekes det på at en pandemi vil få store samfunnsme­ssige konsekvens­er. Blant dem som nevnes er stort sykefravær, mangelfull offentlig transport og skader på strømforsy­ningsnette­t som ikke blir reparert.

DSB anslo ekstrakost­nadene ved sykehusene til fem milliarder kroner, men skriver at de totale økonomiske konsekvens­ene blir mye større. Sykefravær­et alene var i dette scenarioet beregnet til 14 milliarder kroner.

Men også ikke-målbare konsekvens­er ble omtalt som «svært store».

På bakgrunn av den historiske frekvensen for influensap­andemier er sannsynlig­heten for at Norge igjen vil bli rammet av en influensap­andemi vurdert til å være høy.

Fra DSBs rapport

 ??  ?? Slike scener på Legevakten i Bergen hadde nok få sett for seg bare for få måneder sid
Slike scener på Legevakten i Bergen hadde nok få sett for seg bare for få måneder sid
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ??
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway