Bergens Tidende

Svært ulik sesong for skisentren­e på Vestlandet

-

Den milde vinteren har gjort snøforhold­ene utfordrend­e for flere av skisentren­e på Vestlandet. Men ikke alle lider etter det våte vintervære­t.

truls.fenre@bt.no foto

Januar 2020 ble den våteste januarmåne­den som noensinne er målt i Norge. I tillegg var det den nest varmeste. Det har flere av skisentren­e på Vestlandet fått merke.

Furedalen Alpin på Kvamskogen har ennå ikke kunnet åpne hele anlegget.

– Det har vært ganske labert. Vi har ikke fått startet de store heisene på grunn av mangel på snø. Vi har kjørt barnetrekk­et i syv dager totalt denne sesongen, forteller daglig leder Jan Guttorm Skeie.

Forrige sesong åpnet de anlegget 19. januar. Sesongen kunne de starte andre desember. Skeie er imidlertid ikke bekymret for at vintre som denne vil bli normalen.

– I 2014 hadde vi en vinter der det nesten ikke var snø. Da var det snakk om at «nå er det slutt». Så smalt det til med 2,5 meter snø i 2015. I 2017 og 2018 hadde vi også stabilt med 2,6 meter snø her oppe.

Snø i Myrkdalen og på Voss

I Myrkdalen har snøforhold­ene vært langt bedre.

– Det er først og fremst det dårlige været som gjør at besøkstall­ene har vært noe lavere enn normalt. Snø har vi ingen problemer med, forteller daglig leder John Ivar Norheim ved Myrkdalen Fjellheise­r AS.

Hos Voss Resort har mildværet gjort forholdene vanskelige i den nedre delen av anlegget.

– Når det ikke er vinter i byen merker man en nedgang. Da tenker ikke mange at det er snø i fjellet, sier daglig leder Anna Bryn.

I bakkene oppe på fjellet har de imidlertid hatt gode forhold.

– Vi har hatt stabile, gode forhold i øvre del av anlegget. Vi startet sesongen tidlig, 15. november, og kom godt i gang. Trafikken har vært jevn siden åpningen, forteller hun.

– Begredelig

I Stryn har skisentere­t kun holdt åpent tre dager.

– Det har vært begredelig så langt! Vi åpnet fjerde og femte januar. Så har vi måttet holde stengt frem til sist søndag. Vi skulle gjerne hatt en mer stabil vinter. De høye temperatur­ene og nedbøren har påvirket Stryn Vinterski i stor grad, forteller daglig leder Frode Birksdal.

Han har vært tilknyttet senteret i nærmere 30 år.

– Dette er bortimot det verste jeg har vært med på, sier han.

Birksdal har likevel ikke mistet helt troen på årets sesong.

– Vi gleder oss til vinterferi­en. De øverste heisene har massevis av snø. Problemet vårt er lengst nede. Men nå er vi på god vei til å få det vi trenger.

– Rekordseso­ng

Der mange har lidd under utfordrend­e værforhold, har Hodlekve skisenter i Sogndal hatt en strålende sesong.

– Vi har hatt enormt bra besøk. Det ligger an til å bli rekordseso­ng, sier daglig leder Per Odd Grevsnes.

Dette er bortimot det verste jeg har vært med på.

Frode Birksdal, leder i Stryn Vinterski

– Vi har holdt åpent når mange andre har vært stengt. Folk vil ha snø. Da kommer de dit det er åpent.

Men snøforhold­ene har likevel ikke vært så gode som de pleier å være.

– Vi har vanligvis mer stabile tørrsnøfor­hold. Det kan vi ikke skryte på oss i år.

Dårlige skiforhold i helgen Søndag er det ventet 50–100 millimeter nedbør, forteller vakthavend­e meteorolog hos Stormgeo, Olav Krogsæter.

– På 600–800 meters høyde vil det bli snø. Kvamskogen får nok regn, mens i Myrkdalen kan det komme store snømengder. Dette fortsetter mandag og tirsdag, men da blir det litt kaldere, sier Krogsæter.

Dermed er det håp for snø også i de lavtliggen­de skisentren­e.

 ??  ?? LITT LITE:
pÅ Voss Resort kan Ingvild Thorsen stå på ski øverst i anlegget. I den nedre delen av anlegget er forholdene verre.
LITT LITE: pÅ Voss Resort kan Ingvild Thorsen stå på ski øverst i anlegget. I den nedre delen av anlegget er forholdene verre.
 ?? FOTO: MYRKDALEN FJELLHEISE­R AS ?? FINE FORHOLD: Myrkdalen har hatt rikelig med snø denne sesongen til tross for det milde vintervære­t.
FOTO: MYRKDALEN FJELLHEISE­R AS FINE FORHOLD: Myrkdalen har hatt rikelig med snø denne sesongen til tross for det milde vintervære­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway