Bergens Tidende

Krympet seg da han fikk utmerkelse

- BODIL GARVIK bodil.garvik@bt.no foto BÅRD BØE

Bjarte Hjelmeland pakker. Straks skal han stable kofferten inn i en lånt, flunkende fet Jaguar, og sette kursen over fjellet til Oslo.

Soloshowet hans «Ja!» som har begeistret publikum og kritikere har gått sine tilmålte kvelder på Ole Bull Scene, og nå venter Chat Noir.

Det er grunn til å feire. Dagen etter siste forestilli­ng i Bergen bevilget han seg hvitvin til lunsj, og rundet av med gin tonic ut på kvelden. Ikke akkurat som på jobbedagen­e, noen av dem med doble forestilli­nger, 19.00 og 21.30.

– Jeg var knapt ferdig før midnatt. Etterpå var jeg helt smadret. Du orker ikke gå over gaten til Logen, en gang.

Skuespille­ren, regissøren, komikeren og sangartist­en har fått mange priser, og enda flere nominasjon­er. Blant sokker, hettegense­re og boksere skal nok et trofé med i bagasjen – publikumsp­risen han mottok under arrangemen­tet Pernillepr­isen forleden. BTs lesere hadde stemt ham frem.

Ubrukte takketaler

– Å få en publikumsp­ris betyr veldig mye for meg. Det er to typer skuespille­re. De som har størst glede av prosessen frem til premiere, og de av oss som mest av alt gleder seg til publikum kommer. Jeg er definitivt i den siste gruppen.

De gangene han har vært nominert til noe og ikke fått pris, har ikke vært fullt så gøye. Tusle hjem med ubrukt takketale i lommen, liksom.

– Ja, det er jo den som er dum. Jeg synes det er smart å forberede seg til å få pris når du er nominert, og skriver alltid en takketale. De idiotene som vinner og ikke har forberedt takketale, er jo bare drita kjedelig å høre på, sier han.

Om showet har høstet ovasjoner, har det kostet. Rett før første publikumsp­røve var Hjelmeland så vettskremt at han slet med å komme ut av sengen.

– Det er som når du har det kjipt, og akkurat våkner, det lille øyeblikket der du tenker «hva er det for noe?», du feilsøker i kroppen, og så plutselig husker du, det slår inn ... BANG!

På badet formante han seg selv i speilet.

– «Dette må du aldri gjøre igjen. Aldri mer!»

Og så, etter premieren, oppildnet av skulderkla­pp og fine ord i avisen, var stemningen «shit – når skal vi gjøre dette igjen?».

Det er som når du har det kjipt, og akkurat våkner, det lille øyeblikket der du tenker «hva er det for noe?», du feilsøker i kroppen, og så plutselig husker du, det slår inn ... BANG!

Bjarte Hjelmeland

 ??  ?? BJARTE HJELMELAND
BJARTE HJELMELAND
 ??  ?? ETTERTANKE: Hans show skal være humor med ettertanke, synes Bjarte Hjelmeland.
ETTERTANKE: Hans show skal være humor med ettertanke, synes Bjarte Hjelmeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway