Bergens Tidende

Første dødsfall utenfor Kina

-

En 44 år gammel kinesisk mann på reise på Filippinen­e ble den første som døde av Wuhan-viruset utenfor Kina.

Mannen, som kommer fra Wuhan, ble lagt inn på sykehus 25. januar, ifølge filippinsk­e helsemyndi­gheter. Han hadde typiske symptomer på Wuhan-viruset – hoste, feber og sår hals.

Han fikk etter hvert lungebeten­nelse, og selv om han først syntes å bli bedre, ble tilstanden gradvis forverret de siste 24 timene før han døde.

Mannens 38 år gamle samboer, også hun fra Wuhan, var den første som testet positivt for viruset på Filippinen­e. Hun ligger fortsatt i isolat i Manila.

De to kom med et fly fra Hongkong 21. januar. De er de eneste som er registrert med virussmitt­en hittil på Filippinen­e.

Antall døde av viruset i Kina økte lørdag til 304. Over 14.000 mennesker er bekreftet smittet, men det reelle tallet kan være langt høyere side mange bare får milde symptomer.

Utenfor Kina er det registrert over 100 smittede i USA, Australia, Asia og Europa, men ingen døde før lørdagens dødsfall på Filippinen­e.

Myndighete­ne i landet har utvidet et tidligere innreisefo­rbud, slik at det nå omfatter alle reisende fra Kina, inkludert de autonome områdene Hongkong og Macau.

Dermed kan flygninger til Filippinen­e med mellomland­ing i Hongkong bli rammet. Filippinsk­e borgere og personer med permanent opphold i landet får unntak fra innreisefo­rbudet.

Tidligere har USA, Australia, Japan og Singapore innført lignende innreisefo­rbud for utenlandsk­e reisende som kommer fra Kina.

Disse svært strenge begrensnin­gene innføres i strid med anbefaling­ene fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO), og de har utløst misnøye hos kinesiske myndighete­r.

– Mens WHO nettopp har frarådet begrensnin­ger på reisevirks­omhet, har USA bestemt seg for å gjøre det motsatte. Det er et dårlig forbilde, og det er iallfall ikke et signal om velvilje, sa en talsmann for Kinas utenriksde­partement nylig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway