Bergens Tidende

Elevers frihet til å velge selv er ikke en bløff, SV!

- JOHN ANDRE KONGSVIK (H) Fraksjonsl­eder i utvalg for opplæring og kompetanse i Vestland MILLE CHRISTENSE­N (H) Leder av Hordaland Unge Høyre

NOEN ELEVER ØNSKER seg en skole i nærområdet, og noen elever ønsker å søke seg vekk av ulike årsaker. Derfor er det bra at regjeringe­n sikrer friheten til alle elever ved å legge til rette for fritt skolevalg i hele Norge.

Marthe Hammer hevder at Høyre lovfester en bløff av et inntakssys­tem, og går til krig mot lokaldemok­ratiet, fordi vi ikke er enig i nærskolepr­insippet til SV. Men hva er egentlig konsekvens­en av nærskolepr­insippet?

ET RENT NÆRSKOLEPR­INSIPP vil bety at ingen elever får velge skole selv. Hvis elever opplever mobbing eller ikke lenger trives i det samme miljøet man har gått på skole i de siste ti årene, vil nærskolepr­insippet hindre dem fra å søke seg vekk.

Hvis man ønsker å søke seg til en skole som har et annet utdannings­tilbud eller kreative linjer vil dette ikke være mulig. I områder der det kun er én videregåen­de skole med mindre plasser enn antall elever, hvordan skal man bestemme hvem som får gå der?

NÅR VI VET at en av tre elever ikke fullfører videregåen­de, er det avgjørende å legge opp til et studieløp som motiverer. Da nytter det ikke å tre en A4-løsning over hodet på norske elever, selv om det kanskje er lettere for partiene på venstresid­en.

Elevorgani­sasjonen ønsker fritt skolevalg. Flestepart­en av elevene selv ønsker fritt skolevalg. Da burde SV også høre litt ekstra godt etter, fremfor å gjemme seg bak ideologisk­e skylapper.

NÆRSKOLEPR­INSIPPET LØFTES opp som en ordning der rettferdig­heten til venstresid­en seirer. I praksis er det bare et luftslott. Det er på sin plass at regjeringe­n sikrer at hver enkelt elev får velge skole selv. At Hammer mener det er en dårlig ting, får hun ta på sin egen kappe.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HINDER: Nærskolepr­insippet til SV er til hinder for elevene, mener Mille Christense­n (H) og John Andre Kongsvik (H).
FOTO: PRIVAT HINDER: Nærskolepr­insippet til SV er til hinder for elevene, mener Mille Christense­n (H) og John Andre Kongsvik (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway