Bergens Tidende

Er det smartest å gå rett på studier eller å ta et friår?

-

Spørsmål:

Jeg er godt i gang med tredje året på videregåen­de skole hvor jeg har valgt realfaglig linje. Har gjort det bra på skolen og har over 5 i snitt. Jeg trives veldig godt med realfag, men har syntes også at samfunnsfa­g og historie var veldig morsomt. Jeg synes det har vært like gøy å jobbe med fasitsvar i matematikk­en som mer åpne diskusjons­svar som vi hadde i samfunnsfa­gene.

Alle rundt meg sier at jeg må begynne å tenke på hva jeg skal studere til høsten. Jeg har virkelig ikke peiling på hva jeg skal velge og har heller ikke landet på om jeg skal ta et friår eller ikke. Har du noen tips?

Mvh Russ 2020

JOBBEKSPER­TEN: Det at du allerede nå stiller et spørsmål som mange tusen elever går rundt og lurer på, viser at du alt er i gang med tankeprose­ssen. Mange begynner denne prosessen kort tid før 15. april, som er fristen for å søke opptak til høyere utdanning, og da blir det gjerne knapt med tid til å sette seg inn i alle valgmuligh­etene.

Ettersom du har et høyt karaktersn­itt, har du mange muligheter. Det at du allerede har gjort deg opp en mening rundt hva du likte best på videregåen­de, kan også være med på å gi retning i ditt videre søk.

Jeg vil anbefale deg å bruke tid på å utforske utdanning.no og leke med forskjelli­ge søkeord for å snevre inn søket ditt. Eksempelvi­s går det an å søke på «kjemi» og se hva som dukker opp. Hvis du i tillegg klikker på «høyere utdanning», vil du få 132 treff.

For å snevre det enda mer inn kan du trykke på «nivå» og velge bachelorst­udier. Da vil du halvere antall muligheter. Klikker du videre på område, eksempelvi­s Trøndelag, sitter du igjen med syv ulike valgmuligh­eter. Lek deg med fritekstsø­k og innsnevrin­g s teknikk som beskrevet over. Da vil du relativt raskt få et inntrykk av hva som finnes der ute.

Videre er det lurt å oppsøke utdannings­messer som arrangeres i januar og februar. Hvis du allerede har undersøkt ulike alternativ­er du finner fristende og gjerne tatt et dypdykk i fagets innhold på forhånd, vil du kunne stille gode og konkrete spørsmål når du er på messen.

Det er alltid lurt å ha i mente at utstillern­e på messen også er selgere og ønsker at du skal velge nettopp dem. Det kan derfor være lurt å stille spørsmål om hvorfor akkurat det faget de tilbyr vil være det beste for deg.

Lytt også til hva foreldrene dine har å si, men still også spørsmål om hvorfor de mener det vil være lurt av deg å velge det de mener er riktig.

Det kan være en smart strategi å ta seg fri fra skolepress og karakterja­g dersom man er usikker på veien videre

Hvis det å utsette oppstart av høyere utdanning er et alternativ som frister, vil jeg anbefale deg om å legge en plan for hva du skal bruke året til.

Samtidig tror jeg at det å ta seg helt fri fra alt og ikke ha noen planer ikke er den beste planen å følge.

Høyere utdanning vil det alltid være mulig å begynne med, og hvorvidt du er 24 eller 25 den dagen du er ferdig med å studere tror jeg ikke spiller særlig stor rolle. Det kan også godt tenkes at det ene året med fri kan gi verdifull motivasjon til å sette seg på skolebenke­n igjen.

Lykke til med valget. Gisle Hellsten

 ??  ?? Gisle Hellsten
Gisle Hellsten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway