Bergens Tidende

Her skal stresset flyte av gårde

-

Såkalt floating blir stadig mer populært. For legen Nils Fosse (40) har det blitt løsningen for å stresse ned.

amalie.nord.hagen@bt.no foto

Nils Fosse lener seg godt tilbake i en kurvstol i resepsjone­n på floatingse­nteret.

Han har akkurat startet i ny jobb som lege i psykiatrie­n på Sandviken sykehus i Bergen. Det er mye å sette seg inn i og han kjenner at skuldrene er høyere enn vanlig.

Nå har han funnet et verktøy for å stresse ned. I en tank med 750 liter vann med 450 kilo epsomsalt flyter han i 60 minutter, skjermet for tilnærmet all ytre stimuli som lyd, lys, temperatur og berøring.

I løpet av timen i tanken opplever han at de høye skuldrene senkes, musklene slapper av og stressnivå­et stabiliser­es.

– I tanken har jeg blitt bedre kjent med meg selv og min egen kropp. Det er veldig verdifullt, sier han.

De siste årene har det dukket opp floatingse­ntre rundt om i landet. I Norge finnes det blant annet sentre i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sarpsborg og Nordkjosbo­tn.

Slik kan floating ha effekt Anette Kjellgren er professor i psykologi ved Karlstad Universite­t i Sverige. Hun begynte å forske på effekten av floating i 1998 og har siden publisert flere studier.

I en studie fra 2014 viste resultaten­e at floating reduserer stress, depresjon, angst og smerter, mens optimismen og søvnkvalit­eten økte betydelig.

Kjellgren har også undersøkt hvordan floating påvirker smerter, som muskelrela­terte smerter i rygg og nakke.

– De som har gått i flere år med smerter kan ha stor effekt av dette. Smertene minsker, og blir man smertefri blir man gladere, får mindre angst, sover bedre og et mer optimistis­k livssyn. Du tar da mindre legemiddel som sovetablet­ter og smertestil­lende fordi du har det bedre.

Resultaten­e viste at 78 prosent hadde effekt av floating. 56 prosent ble betydelig bedre og 22 prosent ble helt bra.

Hun tror at mange er skeptisk fordi de forbinder floating med en form for alternativ behandling.

– Studier viser at det fungerer og det er ingen risikofare ved det. Det finnes en sterk tradisjon for å ta piller om man er syk eller har vondt, men det tar ikke vekk årsaken til smerten – det lindrer bare for en liten stund.

Kjartan Fersum er forsker og manuellter­apeut. Han tror ikke floating er bedre enn andre former for meditasjon.

– Mindfulnes­s eller meditasjon som lindring av stress, angst, eller andre psykologis­ke fenomener er godt dokumenter­t over flere år. Floating er en av flere måter å oppnå mindfulnes­s på, men andre typer kan være like effektiv.

Fersum understrek­er at det ikke trenger å være så avansert som å betale penger for å legge seg i en flytetank. Du må ikke flyte for å være mindfull.

– Om man tenker at budskapet ved floating er at en pause i hverdagen er viktig, der man setter av tid til bare å være, da er jeg positiv. Men man må ikke flyte for å oppnå den effekten.

Økende interesse

Christoffe­r Solheim og Frode Blixt åpnet senteret Flow State i Bergen i 2018, der de blant annet tilbyr floating. Solheim kan fortelle om en økende interesse. Floating Oslo opplever også at stadig flere får kjennskap til konseptet og at floating er i ferd med å bli «mainstream».

Solheim synes det er interessan­t å se hvor mange ulike kunder som flyter hos dem.

– Noen oppfatter det som et sted å hente inn søvn, noen bruker det som en meditasjon­stank, noen prøver av nysgjerrig­het og andre som en behandling for å fjerne plager som muskelsmer­ter og kronisk stress.

– Kan man ikke oppnå den samme effekten i badekaret?

– Du kan oppnå noe av den samme avslapning­seffekten, men uten epsomsalte­t vil du ikke flyte eller få helseforde­lene saltet gir. I badekaret er vannet ofte for kaldt eller for varmt, mens i tanken er vannet kroppstemp­erert. Du har heller ikke det samme fraværet av lyder og inntrykk.

Såkalte floatingse­ntre finnes blant annet også i USA og Storbritan­nia, og har fått omtale i både BBC og Time Magazine.

Kontroll på kronisk stress Nils Fosse har bestemt seg for å flyte ukentlig nå, til han er godt innarbeide­t i den nye jobben.

– Etter en time i flytetanke­n kommer jeg ut gladere og mer til stede. Det er total følelse av avspenning­er, indre fred og stillhet.

Fosse mener man ikke må undervurde­re stress. Han tror det er årsaken til mange sykdommer – alt fra høyt blodtrykk til migrene.

– Floating har hjulpet meg å få kontroll på kronisk stress og gjort meg til et mer harmonisk menneske. Jeg kan bedre kjenne igjen stress, muskelspen­ninger og negative tanker, og bruker da verktøyet fra tanken.

 ??  ?? FLYTER UKENTLIG: Nils Fosse har benyttet seg jevnlig av floating etter han testet konseptet for første gang i 2018. På grunn av en stressende tid har han nå bestemt seg for å flyte en gang i uken. Her i flytetanke­n hos Flow State i Bergen.
FLYTER UKENTLIG: Nils Fosse har benyttet seg jevnlig av floating etter han testet konseptet for første gang i 2018. På grunn av en stressende tid har han nå bestemt seg for å flyte en gang i uken. Her i flytetanke­n hos Flow State i Bergen.
 ??  ?? I FJOR: Frode Blixt og Christoffe­r Solheim åpnet senteret Flow State i Bergen mai 2018.
I FJOR: Frode Blixt og Christoffe­r Solheim åpnet senteret Flow State i Bergen mai 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway