Bergens Tidende

Professor mener Norge får svi for å ligge i front i vern av barn

-

Norsk barnevern blir kritisert for å ligge på topp når det gjelder å overta omsorgen for barn. Men flere land ligger omtrent likt som oss.

lene.skogstrom@aftenposte­n.no

Etter en ny dom i en norsk barneverns­sak i Den europeiske menneskere­ttsdomstol (EMD) sist uke, har debatten rast om norsk barnevern – igjen. Men er norsk barnevern så annerledes

– eller mye verre – enn andre lands?

– Norsk barnevern likner mer på barneverne­t i andre land enn mange tror, sier professor Marit Skivenes ved Centre for Research on Discretion and Paternalis­m ved Universite­tet i Bergen.

Det internasjo­nale forsknings­senteret driver forskning på barnevern, barns rettighete­r, beslutning­staking og maktbruk overfor individet i velferdsst­aten.

– Norsk barnevern blir kritisert for å ligge på topp når det gjelder å overta omsorgen for barn. Men flere land ligger på

Marit Skivenes, professor ved Centre for Research on Discretion and Paternalis­m, UiB samme nivå som oss. På toppen finner vi Finland og Sverige, sier hun.

Risiko eller familieser­vice Forskerne deler barneverns­systemer inn i to hovedtyper: Familieser­vice-orienterte barneverns­systemer og risikoorie­nterte systemer.

Norsk barnevern tilhører første kategori, et system som prøver et bredt tilbud av hjelpetilt­ak før man går til inngripend­e tvangstilt­ak i familien. Foreldreve­iledning kan være et slikt tiltak. Blant familieser­vice-systemene finner vi også flere andre nordiske og vesteurope­iske land, blant dem Tyskland.

Risikoorie­nterte barnevern griper inn først når det er fare for barns liv og helse. Her finner vi for eksempel det amerikansk­e barneverne­t og barneverns­tjenestene i Øst-Europa. Disse er mer opptatt av sanksjoner og juridiske virkemidle­r. Man prøver ikke i samme grad å gå inn for å forandre og forbedre familiens kår.

– I familieser­vice-systemet vil barnets behov og rettighete­r stå i fokus. Ofte er det land med sosialdemo­kratiske samfunnsmo­deller som har denne tilnærming­en til barneverne­ts oppgaver, sier Skivenes. Hun tar et eksempel:

– I USA vil det være greit om et barn vokser opp i en familie der foreldrene har store rusproblem­er så lenge de sørger for å plassere barnet hos for eksempel en tante i perioder når de ruser seg som verst. En slik usikkerhet i et barns liv vil ikke passere i Norge eller andre land med vår barneverns­modell, sier hun.

– De tenker helt annerledes rundt om og når myndighete­ne skal gripe inn.

– Norge i front

Skivenes påpeker at det i alle land der staten går sterkt inn og beskytter barnas interesser, vil oppstå en spenning overfor foreldrene­s rettighete­r.

– Nå øker presset i flere land om å ta sterkere ansvar for barns rettighete­r. Norge er i front på dette området. Derfor har vi fått en del kritikk. Vi har tatt den kampen, og det kan virke som om det norske systemet har fått svi for det, sier hun.

– Tidligere barneminis­ter Linda Hofstad Helleland sa i et intervju med Aftenposte­n at «Norsk barnevern går foran. Snart vil andre land komme etter oss.» Er du enig i det?

– Ja, det er akkurat det som skjer. Stadig flere land forbyr for eksempel såkalt «oppdragerv­old». Barn blir ikke lenger sett på som foreldrene­s eiendom, men har egne rettighete­r.

Klagemulig­het

– Hvorfor har Den europeiske menneskere­ttsdomstol (EMD) tatt så mange saker mot norsk barnevern inn til behandling?

– At det klages inn mange saker, vitner om at det norske systemet legger til rette for klager og at norske foreldre og deres advokater nå har «funnet veien» til Strasbourg. De har kunnskap og ressurser nok til å klage. Det betyr ikke nødvendigv­is at det tas mange flere gale avgjørelse­r i Norge enn andre land, sier hun.

– Etterlyser barnas stemme Vilde Adolfsen, leder i Landsforen­ingen for barneverns­barn, synes barnets stemme fort blir glemt i debatten om barneverne­t.

– Vi får ikke vite om barna i sakene som foreldrene klager inn for Menneskere­ttsdomstol­en selv føler at deres menneskere­ttigheter er krenket, sier hun.

Hun mener det er viktig at EMD viser at alvorlige feil kan være begått av barneverne­t og fylkesnemn­dene, men sier at Landsforen­ingen for barneverns­barn er bekymret for at foreldrene­s rettighete­r løftes frem på bekostning av barnas.

– Vi er redd for at den polarisert­e debatten kan føre til at færre melder seg som fosterfore­ldre og at færre melder fra om bekymring for barn. Når barneverne­t får dårlig rykte, ønsker ikke folk å ha noe med det å gjøre, sier Adolfsen.

Hun synes det er bra at det settes kritisk søkelys på samværet, slik det ble gjort i den siste EMD-dommen:

– Trenden med fire til seks samvær i året for alle omsorgspla­sserte barn og deres foreldre må vi bort fra.

Noen barn ønsker å se sine foreldre mye mer enn det, andre vil møte foreldrene sjeldnere, særlig hvis det har vært mishandlin­g og vold inne i bildet, påpeker hun.

At det klages inn mange saker, vitner om at det norske systemet legger til rette for klager og at norske foreldre og deres advokater nå har «funnet veien» til Strasbourg.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? ØKT PRESS: – Nå øker presset i flere land om å ta sterkere ansvar for barns rettighete­r. Norge er i front på dette området, sier professor Marit Skivenes ved Universite­tet i Bergen.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ØKT PRESS: – Nå øker presset i flere land om å ta sterkere ansvar for barns rettighete­r. Norge er i front på dette området, sier professor Marit Skivenes ved Universite­tet i Bergen.
 ?? FOTO: LFB ?? BARNAS STEMME: Vilde Adolfsen, leder i Landsforen­ingen for barneverns­barn (LFB).
FOTO: LFB BARNAS STEMME: Vilde Adolfsen, leder i Landsforen­ingen for barneverns­barn (LFB).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway