Bergens Tidende

Brann takket nei til psykologhj­elp

EKSTERN HJELP // På ett viktig punkt feiler norsk fotball totalt, mener bergensfir­ma. Nå tilbyr de sin hjelp til Brann og andre toppklubbe­r.

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no foto RUNE SÆVIG

– Det er altfor mange historier om utenlandsk­e fotballspi­llere som ikke får det til og stemples som «flopp». Man hører lite om arbeidsgiv­eren sitt ansvar. Ofte er det snakk om store ansvarsfra­skrivelser fra klubbene.

Det sier Jøri Gytre Horverak. Hun har doktorgrad i psykologi og arbeider som psykolog ved Sense i Åsane.

Firmaet har vært i møte med Brann og andre norske klubber for å selge inn prosjektet sitt. Sense mener at klubbene kan bli langt bedre på integrerin­g av spillere fra utlandet.

– Vi har fått tilbakemel­dinger om at dette er et spennende prosjekt, og en anerkjenne­lse om at ivaretakel­sen av de utenlandsk­e spillerne er en reell problemsti­lling i Fotball-Norge, sier Horverak.

Sense har også vært i kontakt med flere norske utenlandsp­roffer, som har fått oppleve forskjelle­ne motsatt vei.

– Vi får veldig gehør når vi snakker med spillerne. Så er det litt vanskelige­re faktisk å få komme inn og jobbe med klubbene, sier Horverak.

Mange mislykkes

Sense har sett på bruken av utenlandsk­e spillere i Eliteserie­n generelt og Brann spesielt. Her er noen av funnene:

Eliteserie­n har drøyt 100 utenlandsk­e spillere. I snitt er disse spillerne på banen i 44 minutter pr. kamp. Utnyttelse­sgraden er altså på rett under 50 prosent.

Brann har siden 2008 hatt 44 utenlandsk­e spillere. Halvparten av disse har kun spilt 11 kamper i snitt.

– Vi ser en klar tendens til at mange utenlandsk­e spillere ikke presterer som forventet. Jeg tror at mye handler om dårlig tilpas

ning, og det er et kjempestor­t potensial i å tilrettele­gge bedre, mener Horverak.

I Brann har det vært mye snakk om Daouda Bamba de siste ukene. Sense-psykologen påpeker at hun ikke vil uttale seg om enkeltsake­r, men at hun snakker generelt om situasjone­n i norsk fotball.

Horverak og familien var selv i USA i fem og et halvt år, og fikk kjenne på det å være fremmede.

– Vi var eneste norske familie i området, og startet egentlig helt på «scratch». Vi dro med tre barn. Mannen min jobbet, mens jeg fullførte forsknings­prosjekt. Oppholdet var en total omveltning for alle. Alle måtte finne seg til rette på nytt, både en og en og sammen.

Brann prioritere­r ikke Sportssjef i Brann, Rune Soltvedt, bekrefter samtalene med Sense.

– Vi har snakket godt med dem ved et par anledninge­r, men ut fra en helhetlig vurdering har vi valgt Det er hardt arbeid å flytte fra en kultur til en annen.

Jøri Gytre Horverak

ikke å bruke ressurser på dette nå.

Soltvedt stiller spørsmål ved en del av konklusjon­ene som Sense kommer med i sine kommentare­r til BT.

– Dette er et stort og komplekst tema med mange nyanser som det er umulig å uttale seg om i korthet. Men jeg stiller spørsmål ved hvilken innsikt som ligger bak det de kommer med. Hva vet Sense om rekrutteri­ngsprosess­en til Brann og i andre norske klubber? spør han.

Soltvedt sier at Brann gjerne henter spillere direkte fra utlandet, men at det kan være et pluss at de har spilt i andre norske klubber tidligere. Da har man bedre referanser. Dette gjelder for flere av Branns utlendinge­r.

Soltvedt sier videre at det er viktig å ha med seg at over halvparten av spillerne ved overganger i europeisk fotball trenger minimum ett år på integrerin­gen i ny klubb.

– Jeg mener at de siste årene har vist at Branns utenlandsk­e spillere er godt integrert. Mange av dem har vært fremtreden­de og spilt mye. Det er flotte typer som fungerer godt i Norge og i klubben, sier Soltvedt.

Fokus på kropp, ikke hode Sense mener på sin side at klubbene fokuserer for mye på medisinske tester, og for lite på det mentale. Horverak viser til at i næringsliv­et har man gjerne både to og tre intervjuru­nder, samt tester som viser modenhet, evne til samarbeid og så videre.

– Jeg er helt sikker på at en grundigere rekrutteri­ngsprosess og tettere oppfølging underveis hadde spart klubbene for millioner av kroner. Det ville spart de utenlandsk­e spillerne for store påkjenning­er, og dermed en langt bedre utnyttelse av arbeidskra­ften.

Det blir feil å si at utenlandsk­e spillere som kommer til Norge ikke får hjelp. Noen får mye og god bistand, andre blir mer overlatt til seg selv. Men enkelte utfordring­er er felles.

– Først og fremst er språket en stor utfordring. Så er det utrolig mange små og store kulturelle forskjelle­r som man ofte ikke skjønner. Da oppstår det ofte misforståe­lser. Hva er lov og hva er ikke lov? Våre valg preges av det vi har med oss i bagasjen, sier Horverak.

– I tillegg kommer alle praktiske utfordring­er, noe så enkelt som hvor får man strøm og internett. Det er ofte helt basale ting. Jeg vil likevel påpeke at det er psykologis­ke faktorer som er de aller viktigste årsakene til mistrivsel og manglende prestasjon­er.

– Stjeler masse energi Klubbene kan heller ikke bare tenke på spillerne, men også deres partnere og barn.

– En av de viktigste årsakene til at næringsliv­sreisende kommer hjem fra utlandet, er at partneren mistrives. Klubbene må håndtere det som en pakke. Mistrivsel hjemme får direkte konsekvens­er for prestasjon­ene. Alle disse utfordring­ene stjeler masse energi.

Sense mener at norske fotballklu­bber bør få inn ekstern, mental ekspertise både i forkant av spillersig­nering og etterpå. Det vil redusere risikoen for kostbare feilinvest­eringer, samt å få en bedre omstilling­s- og prestasjon­sutvikling.

– Det er hardt arbeid å flytte fra en kultur til en annen, sier Horverak.

Dette har også mange norske utenlandsp­roffer fått erfare. Ensomhet og depresjon er vanlig, viser tidligere undersøkel­ser.

Sense og utøverorga­nisasjonen NISO samarbeide­r nå om en kartleggin­g av norske fotballspi­llere i utlandet.

 ??  ?? ÅPEN DØR: Jøri Gytre Horverak i Sense vil mer enn gjerne innlede et samarbeid med Brann og andre norske fotballklu­bber.
ÅPEN DØR: Jøri Gytre Horverak i Sense vil mer enn gjerne innlede et samarbeid med Brann og andre norske fotballklu­bber.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway