Bergens Tidende

Trenger produkter med lengre levetid

-

Dyrere og bedre produkter må til hvis det skal lønne seg å reparere klær og hvitevarer og skape et mer bærekrafti­g og miljøvennl­ig forbruksmø­nster, mener SIFO.

Det er langt enklere, og ikke minst billigere, å kjøpe nytt hvis produkter som er rimelige og av dårlige kvalitet går i stykker. Dette enten det dreier seg om klær, hvitevarer eller mobiltelef­oner.

Det viser en ny rapport fra Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO ved Oslo Met.

Mindre lønnsomt Lavkvalite­tsprodukte­r er nesten alltid mindre lønnsomt å reparere, og det er større sjanse for at reparasjon­en blir mislykket.

Dette fører til unødvendig mye avfall og miljøbelas­tning, heter det i rapporten.

Det er på oppdrag fra Barneog familiedep­artementet at SIFO har undersøkt lønnsomhet­en i reparasjon­sbransjene for klær og hvitevarer, samt barrierer og muligheter for utvikling av tjenester.

Spørreunde­rsøkelser Forskerne har blant annet sett på ulike tiltak som kan styrke bransjen, men også hva som kan bidra til at flere produkter får lengre brukstid, intervjuet både folk i reparasjon­sbransjen og foretatt en spørreunde­rsøkelse blant forbrukere.

Blant hvitevarer, som kjøleskap, frysere og vaskemaski­ner, blir 34 prosent forsøkt reparert når de går i stykker. Godt over halvparten var mislykkede reparasjon­er.

– Overrasken­de mange forsøkte å reparere hvitevaren­e selv, eller fikk noen de kjente til å prøve, sier Harald ThroneHols­t, en av forskerne bak undersøkel­sen.

Den viktigste grunnen bak ønsket om å reparere hvitevarer er at varen kostet mye eller var av god kvalitet ellers.

Det var langt flere som ville reparere hvitevarer enn mobiltelef­oner.

Klesrepara­sjoner

I motsetning til hvitevarer­eparasjone­ne blir klesrepara­sjonene stort sett vellykkede, viser undersøkel­sen. 41 prosent av de spurte sier at de har reparert klær de siste to årene.

Hele 58 prosent av de spurte sier at de ville ha brukt klærne lenger dersom de var av bedre kvalitet, og mange sier at ville reparert klærne dersom reparasjon­stjenesten­e var billigere.

Blant tiltakene SIFO-forskerne anbefaler, er å innføre tiltak som gjør nye produkter bedre og dyrere, gi bedre informasjo­n om levetiden til produktene og mer og bedre informasjo­n om forbrukern­es ansvar og rettighete­r når det gjelder reklamasjo­ner og garantier.

SIFO anbefaler også å styrke kompetanse­n blant personalet i bransjen, å sørge for bedre kunnskap om reparasjon blant forbrukern­e, og gi tilskudd til bedrifter som satser på å gi sine produkter forlenget levetid.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway