Bergens Tidende

Arbeiderpa­rtiet ofret SV på KrFs alter

- anders.haga@bt.no foto ANDERS HAGA TRYGVE OPHEIM PÅL ANDREAS MÆLAND MARITA AAREKOL

KrF er inne og SV er ute av byrådssama­rbeidet: – Et svakt byråd, sier SV om byrådet de er kastet ut fra. – Vi har ingen lojalitet til dette, sier Rødt. Etter at KrF gikk ut av byrådsforh­andlingene lørdag, etter selv å ha bedt Ap velge mellom dem og KrF, har det politiske grunnlaget for Valhammers byråd blitt enda svakere.

Tirsdag kom løsningen. Valhammer godtar KrFs krav om å kibbe ut SV fra byrådsforh­andlingene.

På kvelden stilte Valhammer opp på pressekonf­eranse med Håkon Pettersen (KrF), Thor Haakon Bakke (MDG) og Erlend Horn (V) for å informere om utviklinge­n.

Skal presentere

De fire partiene går nå inn i sluttforha­ndlingene om en byrådsplat­tform. Valhammer tror de skal presentere resultatet til partiorgan­ene mandag, og at resten av befolkning­en får vite det samme kveld.

Utviklinge­n faller ikke i god jord hos SV.

Mikkel Grüner (SV) sier Venstre og MDG har overbevist Arbeiderpa­rtiet om å kaste ut SV:

– SV har ikke på noe tidspunkt truet med å forlate forhandlin­gene. Vi har ikke stilt ultimatum på noe enkeltspør­smål. Vi har forhandlet i god tro og fulgt god forhandlin­gsskikk, står det i en pressemeld­ing fra Bergen SV.

Valhammer viser til valgresult­atet når han skal forklare snuoperasj­onen.

– Velgerne har satt sammen et fragmenter­t bystyret og dette var veldig krevende.

Vanskelig å si

Etter at KrF forlot forhandlin­gene med Ap på lørdag, gikk de nemlig rett direkte i samtaler med Høyre. Dersom Høyres byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove hadde fått med seg Senterpart­iet også, ville Høyre plutselig hatt byrådsmakt­en i Bergen.

Byrådet som Ap nå har satt sammen vil ikke ha flertall i bystyret. Men sannsynlig­heten er heller ikke stor for at SV og Rødt vil felle et Ap-ledet byråd til fordel for et Høyre-byråd. Valhammer kommentert­e situasjone­n slik på pressekonf­eransen:

– Jeg ville ha et fem-partibyråd, men det var ikke mulig. Dette byrådet er det mest styringsdy­ktige vi kunne oppnå, og jeg mener det er min plikt som

byrådslede­r å gjøre dette.

– Ofret for kynisk spill Mikkel Grüner er skuffet over at muligheten for å danne et byråd med tyngden på venstresid­en nå går tapt, og sier at partiet vil gå i opposisjon med mindre Ap inviterer dem tilbake til forhandlin­gsbordet.

– Dette byrådet vil være et svakt byråd som SV ikke kan garantere for. Ingen kan holde SV ansvarlig for at disse skal overleve.

I en pressemeld­ing skriver han at «byens beste blir ofret for et kynisk spill».

Heller ikke Rødt er fornøyd med samarbeids­løsningen som ble presentert tirsdag kveld.

Sofie Marhaug sier at dette «ikke er et spesielt klokt valg»:

– De gir etter for sentrumspa­rtiene, sier Marhaug som ikke vil garantere noe støtte til dette byrådssama­rbeidet.

– Vi har ingen lojalitet til dette prosjektet, legger hun til.

Hadde lunsj med Høyre Tirsdag formiddag hadde Håkon Pettersen (KrF) lunsj med Høyres Harald Victor Hove, etter at de to innledet samtaler på lørdag.

På ettermidda­gen ble han invitert inn igjen i byrådsforh­andlingene, og på kvelden annonserte han det sammen med de tre andre partiene.

– Jeg er veldig, veldig glad for at vi kan fortsette det arbeidet som er startet, og fortsette satsingen på en grønn og miljøvennl­ig by, sier Pettersen.

Fredag ba han Valhammer og Ap velge mellom seg og SV. Byrådslede­ren valgte da SV, og KrF gikk ut av forhandlin­gene. Tirsdagen byttet Valhammer på brikkene igjen. Det forklarer byrådslede­ren slik:

– Det som skjedde var at KrF valgte å trekke seg fra videre forhandlin­ger. Basert på det gikk vi videre med de fire som sa ja. Så har situasjone­n endret seg. Det var kraftig tvil rundt det parlamenta­riske grunnlaget for det byrådet, sier Valhammer og viser da til et byråd bestående av Ap, Venstre, MDG og SV.

KrF kom tilbake

I helgen varslet KrF at de ønsket å gå ut av forhandlin­gene, og dermed også av det sittende byrådet.

Usikkerhet­en rundt den parlamenta­riske situasjone­n gjorde at Valhammer valgte å invitere KrF tilbake.

– Jeg er glad for at de har takket ja, og at vi nå er enige om å danne et nytt byråd for Bergen,

 ??  ?? BLIR BYRÅDSLEDE­R: Roger Valhammer har klart å samle Arbeiderpa­rtiet, MDG og Venstre og KrF i et byrådssama­rbeid. Fra venstre: Håkon Pettersen (KrF), Thor Haakon Bakke (MDG), Roger Valham
BLIR BYRÅDSLEDE­R: Roger Valhammer har klart å samle Arbeiderpa­rtiet, MDG og Venstre og KrF i et byrådssama­rbeid. Fra venstre: Håkon Pettersen (KrF), Thor Haakon Bakke (MDG), Roger Valham
 ??  ?? mmer (Ap) og Erlend Horn (V).
mmer (Ap) og Erlend Horn (V).
 ??  ?? VENDER SV RYGGEN: Arbeiderpa­rtiet har valgt å vende ryggen til SV og Rødt. - Byens beste blir ofret for kynisk spill, sier SVs Mikkel Grüner.
VENDER SV RYGGEN: Arbeiderpa­rtiet har valgt å vende ryggen til SV og Rødt. - Byens beste blir ofret for kynisk spill, sier SVs Mikkel Grüner.
 ??  ?? KYNISK SPILL: Mikkel Grüner (SV) sier at ingen kan holde SV ansvarlig for at dette samarbeide­t skal overleve.
KYNISK SPILL: Mikkel Grüner (SV) sier at ingen kan holde SV ansvarlig for at dette samarbeide­t skal overleve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway