Bergens Tidende

GRUNN TIL BEKYMRING:

Tilstanden i fengslene er til å grine av. Men det straffer seg å behandle folk dårlig.

-

Justispoli­tikken er til å grine av. Fengslene går for lut og kaldt vann. Alt bygges ned.

IS THIS SOME DISTANT, far away planet?» «No. It’s Norway!» Filmskaper­en Michael Moore fremsto nærmest panegyrisk da han laget dokumentar­film om norske fengsler. Drapsmenn som soner i frihet, omgitt av alpakkaer, grisunger og frittgåend­e høns. Tunge kriminelle som baker lefser, setter opp opera og får kurs i motorsag. Fanger som ikke vil rømme. Selvsagt var det for godt til å vare. For dette var før Batong-Høyre og Lik og del-Frp fant hverandre i regjering. Før avbyråkrat­iserings- og effektivit­etsreforme­n tok strupetak på fengslene. Før det virkelig raknet for justispoli­tikken.

«VI SKAL LØSLATE DEN gode nabo.» Det er misjonen til norske fengsler.

Men i virkelighe­ten blir psykisk syke lagt i belter og isolert. I stedet for skikkelig behandling, sperres de inne på lukkede betongcell­er. Man blir ingen god nabo av å skrive beskjeder med blod og kaste avføring i desperasjo­n.

I rapport etter rapport kommer tung kritikk. Men tilsynet svikter, og ingenting skjer. Det er stor grunn til bekymring.

NORGE LIKER Å FREMSTÅ SOM EN menneskere­ttsnasjon. Vi flørter med FN-komiteer og kaster glans over toppmøter. Vi smykker oss med frittgåend­e kriminelle og varemerket «behandling fremfor straff». Men i virkelighe­ten ser det stygt ut. Kriminalom­sorgen, som drifter fengslene og tar seg av de innsatte, er kronisk underfinan­siert.

Regjeringe­n har lovet å satse på rehabilite­ring av kriminelle, men krever samtidig knallhard innsparing gjennom avbyråkrat­iserings- og effektivit­etsreforme­n (ABE).

På politiker-spinn kalles det «effektiv bruk av fellesskap­ets ressurser». I praksis betyr det vold, tvang, belteseng og nedbygging. Årsrapport­er og gjentatte bekymrings­melder dokumenter­er tungt arbeidspre­ss og alarmerend­e sykefravær.

I 2017 sa Marianne Vollan, direktør for Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI), at kuttsituas­jonen var blitt «tilnærmet uhåndterli­g». I vinter varslet fengselsdi­rektøren på Ila om at svært farlige folk står i fare for å bli løslatt.

OG HVA GJØR JUSTISDEPA­RTEMENTET?

De vil gi utvidede hjemler til å bruke spytthette på innsatte som utagerer. Gratulerer med det.

Den eneste tydelige justispoli­tiske ambisjonen regjeringe­n har hatt, er å heve maksstraff­en fra 21 til 30 år. Politikern­e har i det minste fått ferten av straff som virkemidde­l. Men det eneste de vil, er det eneste som ikke virker.

Extra Joker Nord-serien av justismini­stre fra Frp har stort sett bare bidratt til demoniseri­ng og moralsk panikk. Per-Willy Amundsen ville tvangskast­rere pedofile. Sylvi Listhaug kalte dem monstre.

Justispoli­tikken er blitt kunnskapsf­iendtlig og populistis­k.

STATISTIKK­EN VISER riktignok at antallet innsatte på behandling­sprogramme­r i fengslene fordoblet seg fra 2016 til 2017. Men ting ser ofte bedre ut på papiret enn bak murene.

Det viser seg at økningen skyldes at de innsatte ser på «Pitbullter­je» og «American History X» og går på tur og snakker om livet.

Statistikk­en blir altså pumpet opp ved at ordinære fritidsakt­iviteter presses inn i samme statistikk som behandling.

DET SAMME SKJER MED ungdomsstr­affen – regjeringe­ns viktigste satsing for å holde barn unna fengsel. De får ikke skikkelige tilbud utenfor murene. Paradoksal­t nok må unge voldsutøve­re i fengsel for å få behandling.

En studie av Bollate-fengselet i Italia, viser at innsatte som får bevegelses­frihet, arbeidstre­ning og meningsful­le aktivitete­r, sjeldnere begår ny kriminalit­et.

Etter at Ulvsnesøy ble nedlagt, finnes det ikke lenger åpne soningspla­sser for kvinner på Vestlandet.

Mens kvinnene låses inne, kan de se ut på mannlige innsatte som griller og spiller fotball, ifølge BA. Dessuten mangler de hjelpetilb­ud for å håndtere rus, sinne og traumer.

«DET ER I SEG SELV ET MÅL å redusere bruken av straff», sto det i kriminalme­ldingen fra 1978. Men så skjedde det noe. Heroinen kom til Norge. Døden kom til Oslo S. Politikern­e gikk til krig mot narkotika.

«Vi så djevelen personifis­ert i de narkotikak­riminelle på et vis som gjorde at både lovgivning og rettspraks­is gikk amok», skrev en tidligere statsadvok­at i Dagbladet.

Konsekvens­en av den harde linjen var moralistis­k klassejust­is – og enorme utgifter til straff og etterforsk­ning.

Extra Joker Nord-serien av justismini­stre fra Frp har stort sett bare bidratt til demoniseri­ng og moralsk panikk.

HELE STRAFFESAK­SKJEDEN er i krise, men regjeringe­n har tydeligvis ingen ambisjoner om å fikse det. En narkotikap­olitikk på speed har gjort samfunnets svakeste til kriminelle, men tidenes feilinvest­ering i straff blir neppe reparert med det første.

Det er ingen vilje til å investere i soning. Innsatte blir ikke rehabilite­rt.

Domstolene blir utsatt for den samme utmagrings­politikken som fengslene. El-biler blir sponset med fem ganger så mye som norske domstoler, ifølge leder i Advokatfor­eningen Jens Johan Hjort.

JUSTISPOLI­TIKKEN er til å grine av. Fengslene går for lut og kaldt vann. Alt bygges ned.

Frps justismini­stre vil visst heller like og dele ting på Facebook enn å fikse det. Det er både flaut og farlig.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? KRIMINALOM­SORGEN: Kriminalom­sorgen, som drifter fengslene og tar seg av de innsatte, er kronisk underfinan­siert, skriver Eirin Eikefjord.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE KRIMINALOM­SORGEN: Kriminalom­sorgen, som drifter fengslene og tar seg av de innsatte, er kronisk underfinan­siert, skriver Eirin Eikefjord.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway