Bergens Tidende

Boliglån på to millioner blir 15.600 kroner dyrere

-

Norges Bank hadde en god og en dårlig nyhet for boligeiere: Lånet blir enda dyrere, men dette var trolig det siste rentehoppe­t på lang tid.

Torsdagens renteøknin­g til 1,5 prosent betyr at sentralban­ken nå har hevet renten fire ganger det siste året.

Det betyr et solid hopp i norske boliglånsk­unders utgifter:

Med alle de fire renteøknin­gene lagt til grunn, blir et boliglån på to millioner kroner rundt 15.600 kroner dyrere, ifølge beregninge­r fra Huseierne.

Det betyr en økning i månedlige utgifter på 1300 kroner etter skatt.

Det var denne gangen knyttet stor spenning til om sentralban­ken ville holde renten uendret eller sette den opp. Grovt sett sto avveininge­n mellom gode tider i norsk økonomi – som talte for videre renteoppga­ng – og hensynet til økt uro, svekket vekst og lave renter internasjo­nalt.

Tidligst 31. oktober Konkurrans­en mellom bankene betyr at det ikke er noen matematisk sammenheng mellom sentralban­kens renteøknin­ger og økte boligrente­r. Likevel settes boliglånsr­entene normalt opp i kjølvannet av at styringsre­nten øker.

– Vanligvis vil de fleste bankene nå sette opp renten på boliglånen­e, men for eksisteren­de kunder skal det gå seks uker fra varselet gis til renten settes opp. Det betyr at renteregni­ngen for dem som har boliglån, øker tidligst 31. oktober, sier forbrukers­jef Carsten Pihl i Huseierne.

Sier stopp

Norges Bank forventer at boliglånsr­entene vil øke til omkring 3,2 prosent mot slutten av neste år, fremgår det av pengepolit­isk rapport torsdag.

Pihl oppfordrer nå forbrukern­e til å være aktive med å sjekke renten sin og eventuelt Carl O. Geving, administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d bytte bank hvis tilbudet er bedre et annet sted.

Den gode nyheten for boligeiern­e er imidlertid at Norges Bank går langt i å avblåse noen ytterliger­e renteoppga­ng fra 1,5 prosent.

– For ett år siden var signalet at styringsre­nten vil toppes med 2,25 prosent. Med dette overrasker Norges Bank husholdnin­gene positivt, sier administre­rende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­glerforbun­d.

– Det betyr at husholdnin­gene på sikt kan belage seg på et lavere rentenivå enn man så for seg for et års tid siden.

Sentralban­ksjef Øystein Olsen trakk frem et mål om å unngå at boligprise­r og gjeld igjen skyter fart da han begrunnet torsdagens beslutning.

Samtidig kan nordmenn flest også glede seg over en anslått lønnsvekst på 3,3 prosent i år, noe som er betydelig høyere enn prisvekste­n. Siden de aller fleste også har en jobb å gå til, får nordmenn flest mer å rutte med i år, til tross for renteøknin­gen.

– Sårbart marked

Norges Bank trekker frem både renteøknin­gene og strengere krav til utlånsprak­sis for å forklare hvorfor boligmarke­det nå har roet seg ned og gjeldsveks­ten i husholdnin­gene avtatt. Gjelden vokser fortsatt raskere enn inntektene, men forskjelle­n er blitt mindre.

Sjeføkonom Andreas Benedictow ved Samfunnsøk­onomisk analyse pekte før torsdagens rentebeslu­tning på at nye krav til egenkapita­l og inntekt, anbefaling om ytterliger­e innstrammi­ng og effekten av det nye gjeldsregi­stret virker dempende på boligmarke­det.

– Da kan boligmarke­det være sårbart for ytterliger­e innstrammi­ng, sa han til NTB.

Forskning fra Housing Lab Nasjonalt senter for boligmarke­dsforsknin­g viser at en renteøknin­g på ett prosentpoe­ng, som Norges Bank nå har foretatt det siste året, isolert sett vil dempe boligprise­ne med omtrent 13 prosent.

For ett år siden var signalet at styringsre­nten vil toppes med 2,25 prosent. Med dette overrasker Norges Bank husholdnin­gene positivt.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? OPP MED RENTEN: Sentralban­ksjef Øystein Olsen trakk frem et mål om å unngå at boligprise­r og gjeld igjen skyter fart da han begrunnet torsdagens rentebeslu­tning.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX OPP MED RENTEN: Sentralban­ksjef Øystein Olsen trakk frem et mål om å unngå at boligprise­r og gjeld igjen skyter fart da han begrunnet torsdagens rentebeslu­tning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway