Bergens Tidende

En mann i joggebukse roper ut at slaget er tapt

- ANDERS GRANHOLT TEIEN Familiefar

I EN MØRKEBLÅ SLIM fit chino fra Hennes & Mauritz krabber jeg rundt på trampoline­r, i ballrom og labyrinter på lekeland. Det er stivt, klamt og ukomfortab­elt. Hvorfor kan ikke jeg også ha på meg joggebukse?

For oss menn er dessverre joggebukse et plagg som er forbeholdt uvirksomme dager i sofaen. Dager der man ikke har ambisjoner om å bevege seg utendørs, og det eneste besøket man venter er pizzabudet.

HVITE, HETEROFILE MENN kan ikke bruke joggebukse­r på lik linje med kvinner. Hvilken kvinne har noen gang sagt «Det er så sexy med menn i joggebukse­r»? Det hører man neppe, muligens i et marginalis­ert bygdemiljø, godt krydret med anabole steroider og teknomusik­k fra 90-tallets Tyskland.

En mann i joggebukse roper ut at slaget er tapt. I arbeidsliv­et så vel som i kjærlighet­slivet. Middagene kjøpes på Narvesen. Ingen vil ha meg likevel, tenker han. For en kvinne i joggebukse derimot, er historien en helt annen. Hun utstråler sunnhet. Hun er sporty og frisk. Vi hyller våre kvinner i joggebukse­r og tights. De hyller seg selv. De tar selfier foran inngangen til SATS. De drikker caffe latte og spiser cæsarsalat i joggebukse­r. Alltid på vei til trening.

JOGGEBUKSE­R ER ET likestilli­ngsproblem. Tenk om det var motsatt. Kvinner ville skrevet illsinte kronikker om privile- gerte menn i joggebukse­r. Vi ville sett en enorm mobiliseri­ng av kvinner som marsjerte i takt. De ville kjempet med nebb og klør mot joggebukse­patriarkat­et. Horder av kvinner, med Sigrid Bonde Tusvik i spissen, ville stått i joggebukse­r utenfor Stortinget og ropt taktfaste slagord: Dersom Erna vil ha flere barn, må hun tilrettele­gge slik at alle kan bruke joggebukse­r.

Menn må kjempe for sin rett til å bruke joggebukse­r ute blant folk. Det er helt utrolig at vi ikke har kommet lenger i 2019. Vi har fortsatt en lang vei å jogge. Jeg har en drøm om at min sønn en gang i fremtiden skal kunne være bevegelig og fri med sine barn.

Dette innlegget er hentet fra Anders Granholt Teien sin Facebook med tillatelse.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? USEXY: For oss menn er dessverre joggebukse et plagg som er forbeholdt uvirksomme dager i sofaen. Dager der man ikke har ambisjoner om å bevege seg utendørs, og det eneste besøket man venter er pizzabudet, skriver innsender.
FOTO: NTB SCANPIX USEXY: For oss menn er dessverre joggebukse et plagg som er forbeholdt uvirksomme dager i sofaen. Dager der man ikke har ambisjoner om å bevege seg utendørs, og det eneste besøket man venter er pizzabudet, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway