Bergens Tidende

DE ØDELAGTE

Alle er jo så redde for å ta feil. Slik svikter samfunnet på det groveste.

- Kommentato­r i Bergens Tidende eirin.eikefjord@bt.no Eirin Eikefjord

DET FINNES INGEN KUR, så fokus er å beskytte barn».

Det er konklusjon­en i Harvard-artikkelen med det nedslående navnet «Pessimism about pedophilia».

Alt med dette fagfeltet er nedslående og mørkt.

Voksne som forgriper seg på barn. Voksne som voldtar barn som knapt kan snakke. Fedre som voldtar sine egne døtre. Mødre som tar parti med voldtektsm­annen. Barn som legger seg fullt påkledd, innerst mot veggen, i håp om å få slippe overgrep. En ung jente som gjenopplev­er overgrep i barndommen med så stor styrke at hun må legges i belter.

Det finnes ingen kur, og vi klarer ikke å beskytte barna.

SEKSUELLE OVERGREP er preget av skam og fortielse. Selv om det er blitt større åpenhet om slike handlinger, hører vi lite om de langsiktig­e konsekvens­ene.

For å vise hva slik mishandlin­g fører med seg, har BT gransket 200 dommer fra Vestlandet. Det er motbydelig lesning:

Små barn som blir voldtatt. En jente på elleve som var livredd for å bli gravid med sin egen far. En tobarnsfar som tvang unge jenter til å utføre seksuelle handlinger med en hund.

Og bak slike knappe oppsummeri­nger, er det ødelagte liv.

Mens gjerningsm­ennene stort sett slipper unna med et noen år i fengsel – hvis de i det hele tatt blir dømt – sliter ofrene med store skader.

I FORFALLSHI­STORIEN om Patrick Melrose rapportere­r Edward St. Aubyn fra et infamt og nokså fremmed, erkebritis­k overklasse­miljø. Men dypest sett handler romanene om barnemisha­ndling, og hvordan det preger resten av et liv.

«Straffen hadde nå antatt en form han ikke kunne forstå, men han visste at faren måtte vaere veldig sint på ham for å skade ham så mye», skriver han om den første voldtekten.

Overgrepen­e fra den sadistiske farsfigure­n gjør at Patrick går til grunne i rus og selvdestru­ksjon. Bare tung heroinrus gjør det mulig å unnslippe traumene.

Noe av det verste: Dette er ikke oppdiktet. Edward St. Aubyn ble voldtatt av sin egen far, en fornem aristokrat med legeutdann­ing fra Eton. Sånt skjer i de beste familier.

DET SIER SEG EGENTLIG SELV: Jo tettere relasjonen er mellom barnet og overgriper­en, desto verre blir konsekvens­ene.

Listen over seinskader er naermest endeløs. Avbrutt skolegang. Selvmordsf­orsøk. Rusproblem­er. Kroniske smerter. Søvnløshet. Mareritt. Depresjon. Konsentras­jonsvanske­r. En kropp i konstant beredskap.

Helseprobl­emer etter overgrep er så utbredt at forskerne kaller det et folkehelse­problem.

Svaert mange utvikler posttrauma­tisk stresslide­lse (PTSD). Diagnosen var opprinneli­g ment for å beskrive krigstraum­er. Å bli voldtatt som barn er ikke så fjernt fra å vaere et krigsoffer.

– Kroppen husker det som har skjedd, selv om hjernen prøver å glemme. Det er som om jeg er liten igjen og kjenner pappa oppå meg, sier en 18 år gammel kvinne.

I GJENNOMSNI­TT tar det 17,5 år før de som blir utsatt for overgrep forteller om det, ifølge den såkalte LISA-undersøkel­sen fra UiB.

Barn forstår ikke hva som skjer, og de mangler språk for å fortelle om det. Forvirring, frykt, skyld og skam gjør at de fortrenger og skjuler, ifølge sosiom og forsker Siri Søftestad.

Ofte står barna i et avhengighe­tsforhold som gjør det umulig å si fra. Dermed lever de alene med katastrofa­le hemmelighe­ter i årevis.

SØFTESTAD MENER BARN trenger modige voksne som tør si fra. Men hva skal vi se etter? Hvem er i stand til å gjøre så groteske handlinger mot barn?

Svaret er tilsynelat­ende helt vanlige folk.

Ifølge det tyske forsknings­prosjektet «Dunkelfeld» har én prosent av alle voksne menn pedofile fantasier. De fleste lever det ut, på en eller annen måte.

Det beste rådet fra forskerne er å huske at de fleste forgriper seg på barn de kjenner. Overgriper­e er sjelden fremmede lokkemenn, de er fedre, mødre, slektninge­r, trenere, laerere, naboer og familieven­ner.

«DET VERSTE MAN kan gjøre, er å lukke øynene og si: Nei, dette orker jeg ikke å forholde meg til», sier Kripos-etterforsk­er Laila Søndrol til Aftenposte­n.

Men det er akkurat det som skjer. Sosionom Kari Killén har forsket på omsorgssvi­kt og barnemisha­ndling siden 60-tallet. I boken «Sveket» beskriver hun hvordan vi unnlater å ta inn over oss ubehagelig­e sannheter: Vi bagatellis­erer, bortforkla­rer og overidenti­fiserer oss med den mistenkte.

«Overgriper­e flest er ofte hyggelige, flinke med barn, gode til å skaffe seg relasjoner og til å få mistenksom­heten flyttet bort fra seg. Smerteuttr­ykkene fra barnet blir derfor altfor ofte bagatellis­ert og bortforkla­rt», skriver Siri Søftestad i artikkelen «Hvorfor vil vi ikke lytte?».

Konsekvens­en er at barn får behandling for de synlige skadene – angst, laerevansk­er, spiseforst­yrrelser, depresjon, rus, selvskadin­g – mens ingen tar tak i årsaken til problemene.

Alle er jo så redde for å ta feil. Slik svikter samfunnet på det groveste.

Alle er jo så redde for å ta feil. Slik svikter samfunnet på det groveste.

FOKUS ER Å BESKYTTE BARN, men det klarer vi ikke.

Vi vet ikke hva vi skal se etter, vil ikke spre mistanke, vil ikke splitte familier. Seksuell utnyttelse av barn er så jaevlig at ingen orker å ta det inn over seg.

Men det må vi. Tusenvis av barn får livet sitt ødelagt av overgrep. Det minste vi kan gjøre er å innse hvor grufulle ting som foregår, og gjøre alt vi kan for å stanse det.

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? FOLKESYKDO­M: Seksuelle overgrep har enorme følgefeil. Mens gjerningsm­ennene stort sett slipper unna med et noen år i fengsle, sliter ofrene med store skader resten av livet.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE FOLKESYKDO­M: Seksuelle overgrep har enorme følgefeil. Mens gjerningsm­ennene stort sett slipper unna med et noen år i fengsle, sliter ofrene med store skader resten av livet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway