Bergens Tidende

Kvalitet er ikke billigere i Bergen enn i Oslo

Kulturmini­steren leker med tall når hun prøver å forsvare favoriseri­ngen av museene i Oslo.

-

hun prøver å forsvare forfordeli­ngen til museums-Norge utenfor Oslo.

Ja, Kode har hatt en økning på 80 prosent i statlige overføring­er fra 2009 til 2018. Fra 14,3 millioner til 25,9 millioner.

Det ministeren ikke forteller, er at dette blant annet skyldes et makeskifte med Bergen kommune, slik at USF Verftet ble tatt ut av statsbudsj­ettet og overlatt til kommunen mot at bevilgning­en til KODE økte.

Så i sum ble det knapt brukt en statlig krone mer i Bergen av dette grepet. I samme periode har det også vaert en prisstigni­ng på over 17 prosent.

DET ER MED GOD GRUNN ministeren bruker prosenter istedenfor kroner. Men vi lever ikke av prosenter, men av faktiske bevilgning­er.

Videre tilskrives den enorme bevilgning­en til Nasjonalmu­seet at de må betale husleie. Det gjør også institusjo­ner utenfor Oslo. Kode betaler faktisk nokså nøyaktig like mye i husleie som hele tilskuddet vi mottar fra staten. eksempel på hvor mye lenger veien er å gå når noe ligger utenfor hovedstade­n.

DET ER VIKTIG for Norge at hele landet kan vise kultur av høy kvalitet, og det er ikke slik at denne kvaliteten er vesentlig billigere i Bergen enn i Oslo.

Landet trenger flere omdreingsp­unkter enn bare de som er i Oslo.

VENSTRE BØR VAERE de første til å sikre ytringsfri­het for kunsten, kvalitet til hele landet og en mulighet for hovedstads­institusjo­nene til å måle seg med kvalitet andre steder i landet.

Ministeren tar feil når hun tror det bare er i Oslo at det kan lages kvalitet og kultur av nasjonal betydning.

DEBATTEN OM fordeling av kulturmidl­er mellom Oslo og Bergen startet i 2008, fordi det var mange grelle eksempler på institusjo­ner i Bergen som fikk en brøkdel av tilsvarend­e institusjo­ner i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway