Bergens Tidende

Razika blir oppløst

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

Venninnene har spilt i band sammen siden de var 15. Etter 2019 det slutt. Da skal Razika oppløses.

«Kjaere alle sammen! Etter snart 13 år i Razika har vi nå bestemt oss for å sette et foreløpig punktum for bandet.»

Jo da, det stemmer. Bare tre uker etter at de lanserte sitt nye album, har Razika en ny pressemeld­ing klar. De regner ikke med at den blir like godt mottatt.

– Vi håper jo at noen blir triste, men tror også at de vil forstå avgjørelse­n, sier gitarist Maria Råkil.

Startet for moro skyld

Klassevenn­innene fra Møhlenpris var 15 år da de startet rockeband for moro skyld. Nå er de 27 og kan se tilbake på en imponerend­e karriere.

Sammen har de gitt ut landeplage­r, mottatt kritikerju­bel og spilt for entusiasti­ske fans over hele landet. Ikke mange nye norske låter har slått så godt an som gjennombru­ddslåten «Vondt i hjertet» fra 2010. Siden den gang er Razika blitt trukket frem som forbilder for unge kvinner og brukt sin posisjon til å engasjere seg i både likestilli­ngsdebatte­n, flyktnings­pørsmål og Midtøsten-konflikten.

Musikken har gitt dem opplevelse­r og muligheter de ellers ikke ville fått – men også stengt noen dører for dem.

– Vi har fått leve ut en ungdomsdrø­m, men nå som vi er litt eldre er det også andre ting vi har lyst til å holde på med. Vi er forskjelli­ge personer med forskjelli­ge drømmer, sier gitarist Marie Amdam.

– Det er ikke lett å få en fast jobb når man stadig er ute på turné – eller studere skikkelig når du må sitte og skrive eksamen på et hotellrom, sier trommis Embla Karidotter.

– Razika har trumfet alt annet i livene våre, uansett. Det trenger vi kanskje fri fra, sier bassist Marie Moe.

– Det er få band som holder på i 13 år, gir ut fire plater og turnerer så mye som vi har gjort. Folk skjønner nok at det er en slitsom tilvaerels­e og at vi har behov for å gjøre andre ting også, sier Råkil.

Blandede følelser

Valget om å legge ned bandet ble tatt for en god stund siden, men holdt hemmelig for ikke å overskygge fjerdealbu­met «Sånn kjennes verden ut». Bandet legger ikke skjul på at det var blandede følelser rundt avgjørelse­n.

– Selv hadde jeg veldig lyst til å fortsette og ble selvfølgel­ig lei meg, men har alltid tenkt at hvis ikke alle ønsker å satse 100 prosent på bandet så er det ikke noen vits. Vi har alltid vaert et band som tenkte «én for alle og alle for én», sier Moe.

Derfor var det også uaktuelt å bytte ut noen av medlemmene.

– Det er vi fire som er Razika. Vi har ikke engang tatt inn vikarer når noen har vaert syk, sier Amdam.

Én satser fullt på musikken

Amdam er ansatt ved Bergen Offentlige Bibliotek, Karidotter jobber i butikk og leter etter fast jobb, mens Råkil planlegger kunsthisto­riestudier i utlandet. Marie Moe har flyttet til Oslo og er den eneste som satser fullt på musikken. Bassisten har blant annet vaert vikar i Silja Sols band og jobber med flere andre prosjekter.

– Marie Moe er jo musikeren av oss, den som er teknisk best og alltid får skryt, sier Amdam.

Som datter av avdøde Yngve Moe, bassisten i Dance With A Stranger og Voksne Herrers Orkester, har hun da også noe å slekte på.

– Jeg er vokst opp med musikerliv­et og kjenner ikke til noe annet. For meg er det normalen, sier Moe.

Ingen gullgruve

Suksessen til tross, noen gullgruve har ikke Razika vaert for kvinnene. Selv om penger aldri var målet, ville det kanskje ha hjulpet dem med å holde motivasjon­en oppe?

– Hvis man øver og reiser på turné hele tiden, uten å sitte igjen med annet enn skillinger, blir det vanskelig å gi bandet førsteprio­ritet. Selv om det er det gøyeste, sier Karidotter.

– Når alle har måttet jobbe for fullt i tillegg, har vi kanskje slitt oss ut. Da har gnisten forsvunnet litt, sier Amdam.

Bandet har allerede fortalt at arbeidet med fjerdeplat­en gikk tyngre og tregere enn tidligere. De vil ikke gjennom samme prosessen en gang til.

– Vi er kjempestol­t av platen, da er det bedre å gi seg før man lager noe hvor man kan høre at bandet går på tomgang, sier Amdam.

Først vinterturn­é

I stedet vil bandet avslutte med stil. På nyåret står konserter i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø på programmet. Razika planlegger også noen festivalop­ptredener til sommeren, men understrek­er at konserten på Verftet USF 19. januar blir siste sjanse til å se dem på en klubbscene i Bergen. På denne tiden neste år regner de med å vaere helt ferdig med bandkarrie­ren – for denne gang.

– Dette er slutten for Razika slik bandet har eksistert til nå, sier Råkil.

– Vi vet jo ikke hvordan fremtiden ser ut eller hva vi får lyst til seinere, men vi gir oss for nå, sier hun.

– På Møhlenpris skole har man et eget Razika-musikkrom. Ble det for mye press på dere om å vaere de flinkeste rockedamen­e i byen?

– Nei, vi har aldri kjent noe press. Vi er kjempestol­te over at mange synes vi er gode rollemodel­ler, og av alle som forteller at de har startet band på grunn av oss, sier Amdam.

Hun fortsetter, mens venninnene nikker:

– Det viktigste sporet vi etterlater oss er at vi har satt en ny standard for kvinner i band og vist at det går an å lage masse bra musikk, turnere rundt om i verden og gjøre akkurat det man har lyst til!

 ?? BJELLAND
ARKIVFOTO: HÅVARD ?? I OSLO: Razika spilte på Øyafestiva­len i Oslo i august 2011.
BJELLAND ARKIVFOTO: HÅVARD I OSLO: Razika spilte på Øyafestiva­len i Oslo i august 2011.
 ?? ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND ?? BEGYNNELSE­N: Razika, 2010-versjonen.
ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND BEGYNNELSE­N: Razika, 2010-versjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway