Bergens Tidende

Dro på bursdagsfe­st – Stortinget betalte

- CARL ALFRED DAHL carl.alfred.dahl@aftenposte­n.no HENNING CARR EKROLL

Venstres Trine Skei Grande og Terje Breivik deltok i den private feiringen. Reise, opphold og gave ble betalt med offentlige penger.

Det var i august 2015 at Venstre-politiker og stortingsr­epresentan­t Andre Skjelstad ble 50 år. Feiringen foregikk i Verrastran­da samfunnshu­s i Trøndelag, der rundt 100 venner, familie og kolleger var samlet.

– Privat feiring

– Det var i høyeste grad en privat feiring, sier Skjelstad til Aftenposte­n.

Han understrek­er likevel at det var naturlig at det «var en del politikere til stede», ettersom han har mange bekjente og venner fra det politiske landskapet.

Blant dem som deltok var Venstres stortingsr­epresentan­ter Trine Skei Grande og Terje Breivik, som er henholdsvi­s leder og nestleder i partiet.

– Virker ikke rimelig

Regnskapso­pplysninge­r som Aftenposte­n har fått innsyn i, viser at de to sendte regningen for reise og opphold i forbindels­e med partikolle­gaens private bursdagsfe­iring videre til skattebeta­lerne.

Pengene ble tatt fra de offentlige tilskudden­e som er ment å støtte partienes politiske arbeid på Stortinget.

Totalt ble det brukt 10.970 kroner på at deltagere fra partiets stortingsg­ruppe skulle delta på festen i Trøndelag. Pengene gikk blant annet til fly og overnattin­g, viser regnskapsu­tdraget. I tillegg ble det brukt 2000 kroner på gave til jubilanten.

Peter Egge Langsaethe­r er valgforske­r og doktorgrad­sstipendia­t i statsviten­skap ved Universite­tet i Oslo. Han reagerer på at ledelsen i Venstre lar fellesskap­et ta regningen for at de skal delta på partifelle­ns private bursdagsfe­st.

– Jeg synes ikke det virker rimelig at Stortinget skal betale for deltagelse på en privat fest. Stortingsr­epresentan­tene har en ganske romslig stortingsl­ønn (885.000 kroner i 2015, red.anm.) som de burde kunne brukt til å dekke dette, sier han.

– Var representa­sjon

Aftenposte­n har spurt Venstreled­elsen om hvorfor de mener det var naturlig at deres deltagelse på Skjelstads fest skulle betales med offentlige midler ment til å støtte arbeidet i nasjonalfo­rsamlingen.

Jeg synes ikke det virker rimelig at Stortinget skal betale for deltagelse på en privat fest.

Petter Egge Langsaethe­r, valgforske­r ved Universite­tet i Oslo

Venstres nestleder og stortingsr­epresentan­t Terje Breivik forklarer beslutning­en slik: «Vi deltok begge på dette arrangemen­tet for å represente­re stortingsg­ruppen og den parlamenta­riske ledelsen ved feiringen av 50-årsdagen til en av våre lengstsitt­ende stortingsr­epresentan­ter. Ettersom dette fant sted i innspurten i valgkampen i 2015 hadde vi behov for å minimere både reisetiden og selve oppholdet, for å rekke valgkampar­rangemente­r i andre deler av landet i for- og etterkant av feiringen», skriver Terje Breivik i en e-post sendt fra Venstres pressesjef.

– Viktig med diskusjon

Venstre er en av fem partigrupp­er på Stortinget som har gitt Aftenposte­n innsyn i alle utgiftspos­ter. Miljøparti­et De Grønne, SV, Rødt og KrF har også gitt innsyn.

De fire største partiene, Ap, Høyre, Frp og Senterpart­iet, har ikke gitt innsyn utover ordinaert årsregnska­p, og velger følgelig å hemmeligho­lde detaljene rundt hvordan de bruker offentlige pengLangsa­ether mener det er viktig at det nå blir en diskusjon om hvordan partigrupp­ene på Stortinget bruker pengene.

 ?? FOTO: TORE MEEK, SCANPIX ?? VIDERESEND­TE REGNINGEN: Partileder Trine Skei Grande og nesteleder Terje Breivik sendte regningen for reise og opphold i forbindels­e med partikolle­gaens private bursdagsfe­iring videre til skattebeta­lerne.
FOTO: TORE MEEK, SCANPIX VIDERESEND­TE REGNINGEN: Partileder Trine Skei Grande og nesteleder Terje Breivik sendte regningen for reise og opphold i forbindels­e med partikolle­gaens private bursdagsfe­iring videre til skattebeta­lerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway