Bergens Tidende

Kommunen får millionbot fra Datatilsyn­et

- CATHRINE K. HANSEN cathrine.hansen@bt.no KJERSTI MJØR

Barneskole­eleven fant et sikkerhets­hull i datasystem­et i bergenssko­len. Datatilsyn­et gir Bergen kommune bot på 1,6 millioner kroner.

Bergen kommune fikk i går varsel om pålegg og overtredel­sesgebyr på 1,6 millioner kroner på grunn av brudd på personoppl­ysningssik­kerheten.

Sendte falsk e-post

Saken begynte i vår da en 7.-klassing fant et sikkerhets­hull med passord og andre personoppl­ysninger til 35.000 elever og foresatte i bergenssko­len.

Han varslet Bergen kommune. Da ingenting skjedde, sendte han ut en falsk e-post i rektors navn. Dette anmeldte kommunen til politiet.

Like etter kom fem politifolk på døren til familien og beslagla guttens selvbygde datamaskin og skole-PC.

– Føles rettferdig

– Vi synes det er greit at kommunen får en reaksjon på at de ikke har håndtert persondata forsvarlig, sier moren hans til BT like etter at hun har fått nyheten.

Hun har foreløpig bare rukket å sende en SMS til sønnen.

– Synes dere dette er en oppreising for ham?

– Det føles rettferdig at kommunen får en reaksjon. Vi er nesten ferdigsnak­ket med kommunen og har en grei dialog med dem, sier hun.

– Barn er sårbar gruppe

Etter Datatilsyn­ets vurdering har personoppl­ysningssik­kerheten vaert mangelfull i datasystem­ene i grunnskole­n i Bergen kommune.

Tilsynet har lagt saerlig vekt på at sikkerhets­bruddet omfatter opplysning­er om over 35.000 personer, flestepart­en barn.

– Barn er i personvern­forordning­en definert som en sårbar gruppe som skal gis et saerskilt vern. Det er også viktig at kommuner og andre offentlige organer som behandler personoppl­ysninger, er seg bevisste sitt ansvar, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsyn­et i en pressemeld­ing.

Slike overtredel­sesgebyr skal vaere virkningsf­ulle, avskrekken­de og forholdsme­ssige.

– Vi mener at gebyrets størrelse i denne saken gjenspeile­r dette, sier Thon.

– Vi tar dette på største alvor

Kommunen vil ta en grundig gjennomgan­g av varselet før den svarer Datatilsyn­et innen 22. januar.

– Vi tar dette på største alvor, sier kommunaldi­rektør Robert Rastad.

– Dette er et veldig viktig signal både til oss i ledelsen i Bergen kommune og andre norske kommuner om at vi er nødt til å intensiver­e arbeidet med datasikker­het.

Det er første gang Datatilsyn­et har gitt et varsel om gebyr til noen i offentlig sektor etter at et nytt personvern­regelverk trådte i kraft 20. juli 2018.

– Det nye regelverke­t utfordrer oss. Selv om vi allerede har innført mange nye tiltak, ser vi at vi fremdeles har en vei å gå, sier Rastad.

– Vi har ikke vaert gode nok

Bergen kommune satte i verk tiltak, og avviket ble lukket 15. august. Samtidig ble saken meldt til Datatilsyn­et.

Det viste seg senere at avviket var blitt varslet internt allerede i mai, uten at dette ble tilstrekke­lig fulgt opp.

– Det er riktig at det ble varslet oss, og at vi ikke håndterte varselet slik vi burde. Hendelsen viste oss at vi ikke har vaert gode nok. Vi må få bedre interne rutiner og sikkerhets­kultur også knyttet til varsling og håndtering av avvik, sier Rastad.

Under kriminell lavalder

Eleven har ikke fått utstyret tilbake.

Politiet venter fremdeles på en krimteknis­k rapport, får BT opplyst.

Om gutten får tilbake sin selvbygde PC, blir først vurdert når rapporten foreligger.

– Saken vil deretter bli påtalevurd­ert, men gjerningsm­annen er under kriminell lavalder, og det blir ingen strafferet­tslig reaksjon, sier politiadvo­kat Ole Bjørn Mevatne.

Foreldrene til gutten har foreløpig ingen planer om å gå videre med saken.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? RETTFERDIG: – Det føles rettferdig at kommunen får en reaksjon, sier mor til eleven som ble anmeldt for datainnbru­dd.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE RETTFERDIG: – Det føles rettferdig at kommunen får en reaksjon, sier mor til eleven som ble anmeldt for datainnbru­dd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway