Bergens Tidende

Vil gi frivillige organisasj­oner bompengefr­itak

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no ANDERS HAGA

Fylkesordf­øreren mener man bør vurdere å gi idrettslag og andre frivillige organisasj­oner fritak fra bompenger. – Bompenger er urettferdi­g, svarer veidirektø­ren.

– Er det vurdert om man kan gi fritak fra bompenger til idrettslag og andre frivillige organisasj­oner?

Det spørsmålet stilte fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun (Ap) under møtet om Miljøløfte­t mellom Bergen kommune, Statens vegvesen og Hordaland fylkeskomm­une forrige uke.

Bakgrunnen var striden i nordre Åsane, der mange beboere har reagert på at det skal settes opp nye bomstasjon­er. Et av argumenten­e mot bomstasjon­ene har vaert at beboerne nå må betale bompenger når de skal kjøre barna på trening, skole eller skal til kirken i Salhus.

– Det har vaert flere spørsmål fra idrettslag og andre som får økte kostnader rundt dette. Derfor mener jeg det kan vaere på sin plass å vurdere om man eventuelt kunne finne en ordning der slike frivillige organisasj­oner får fritak, sier Hestetun.

– Tenker du da på alle foreldre som kjører – eller idrettslag­enes egne innleide busser?

– Nei, jeg lurte på om det kunne vaere mulig å få gjort noe i forhold til idrettslag­ene og deres kjøreopple­gg til kamper og lignende. Det kunne vaert ved refusjon eller frikort, sånn at de fikk dekket utgiftene sine. Hestetun understrek­er at det kun var et spørsmål, og at hun ikke har tenkt ut alle detaljer om hvordan en slik ordning eventuelt skulle fungere.

– Er urettferdi­g

Svaret fra veidirektø­r Terje Moe Gustavsen var at han ikke hadde sett noen vurdering av en slik ordning, men at han hadde forståelse for utfordring­ene Hestetun la frem for møtet.

– Bompenger i Norge er urettferdi­ge. Det kan koste like mye for å kjøre 100 meter som det koster for å kjøre 30 mil. Sånn kan det vaere noen ganger, sa Moe Gustavsen.

Flytter bomstasjon

I det konkrete tilfellet i nordre Åsane ble det en løsning for ett boligområd­e i løpet av helgen. Da bestemte nemlig Statens vegvesen seg for å flytte bomstasjon­en som var planlagt mellom Klauvanese­t og Salhus.

Vegvesenet vil nå plassere bomstasjon­en mellom rundkjørin­gen i Tellevikve­gen og avkjøring til Klauvarind­en. Den plassering­en ble tidligere avfeid av hensyn til trafikksik­kerhet, men nå godtar byråkraten­e at bommen flyttes 700 meter, slik at beboerne på Klauvanese­t skal slippe unna den.

Lokal trafikk mellom Hordvik og Salhus vil derimot fortsatt bli belastet for bompenger, og bompengeak­sjonistene i Åsane mener fortsatt at de blir belastet unødig mye, uten å få noe igjen for pengene.

Hestetun mener flyttingen viser at myndighete­ne tar innspill alvorlig.

– Det er krevende å få det rettferdig. Alle prøver å gjøre det man klarer. Men vi klarer ikke å trylle, sier hun.

Både fylkesordf­øreren og Aps gruppelede­r i fylkesting­et, Roald Kvamme, sier at de forstår befolkning­en i nordre Åsane.

– Vi forstår frustrasjo­nen over manglende fremdrift i arbeidet med ny Nyborgtunn­el. Situasjone­n er uholdbar, og vi må ta grep som kan bedre køproblema­tikk og trafikksik­kerhet. I tillegg må Nyborgtunn­elen prioritere­s opp og få oppstart så raskt som råd er. Målet må vaere oppstart denne stortingsp­erioden, sier Kvamme.

Hestetun sier at det er samferdsel­sministere Ketil SolvikOlse­n (Frp) som har utsatt tunnelen som skal gi ny E 39 gjennom Åsane.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? TENKER HØYT: Fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun lufter tanken om at frivillige organisasj­oner som idrettslag kan få fritak fra å betale bompenger, eventuelt refundert pengene.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG TENKER HØYT: Fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun lufter tanken om at frivillige organisasj­oner som idrettslag kan få fritak fra å betale bompenger, eventuelt refundert pengene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway