Bergens Tidende

Maner til barnehageo­pprør 1. mai

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

– Det hender at én ansatt er alene med seks ettåringer om morgenen. Tenk deg selv å ha sekslinger alene, sier styrer Sabine Scheidt.

I 21 år har førskolela­ereren jobbet i barnehage, de siste ti som styrer i Damsgård barnehage på Laksevåg. Innimellom må hun be foreldre om hjelp til å passe barna i Damsgård barnehage. Nå mener Sabine Scheidt at situasjone­n er verre en noen gang.

Det forklarer hun med utvidet åpningstid, flere små barn og – ikke minst – den nye rammeplane­ns krav til dokumentas­jon og kompetanse­heving.

– Hvert år kommer det nye krav uten at noe fjernes, sier hun. tre barn under tre år og én per seks barn over tre år.

Minstekrav­et til antall voksne per barn er allerede innfridd i Damsgård barnehage, som eies av Laksevåg Kvinne- og Familielag. Likevel sliter de ansatte med å gi nok omsorg til barna, ifølge Scheidt. Hun er en av flere pedagoger som har ytret seg under emneknagge­n #uansvarlig i debattinnl­egg. Hovedbudsk­apet er at minstekrav­et til antall ansatte må gjelde hele åpningstid­en.

I hele landet har foreldre og ansatte engasjert seg i henholdsvi­s Foreldreop­prøret 2018 og Barnehageo­pprør 2018. Begge har facebookgr­upper, sistnevnte med over 20.000 medlemmer.

Nå håper Sabine Scheidt mange barnehagea­nsatte og foreldre stiller under Utdannings­forbundets parole «Bemanning i hele barnehagen­s åpningstid!» i 1. mai-toget i Bergen.

– Vi har 80 barn her, og over 50 foreldre har sagt at de skal gå i toget, forteller styreren begeistret.

– På sikkerhete­n løs

Trebarnsmo­r Marianne Lundanes er blant dem som stiller i toget tirsdag.

– Det er viktig for oss å føle oss trygge på at barna har en voksen naer seg. Isaer når de leveres om morgenen og er trøtte om ettermidda­gen. Det holder ikke å ha full bemanning mellom klokken 10 og 14, slik kravet lyder nå, sier Lundanes.

Hun sitter i Foreldreut­valget, har hatt barn i Damsgård barnehage i ti år og har merket at barnehagen har fått stadig flere lovpålagte oppgaver i løpet av disse årene. Både Lundanes og tobarnsfar Guttorm Gjerløw er godt fornøyde med barnehagen og innsatsen de ansatte gjør for barna, men mener det tidvis er for få voksne.

– I kritiske situasjone­r må vi trø til og hjelpe, men de ansatte kan ikke belage seg på at det kommer foreldre akkurat når de trenger hjelp. Det går på sikkerhete­n løs hvis en ansatt må vaere alene med mange barn. Jeg blir trist når jeg tenker på hvordan personalet har det, og at noen blir utbrente på grunn av situasjone­n, sier Gjerløw.

– Taushetsku­ltur

– Det er for gale at vi må be foreldre om hjelp til å passe barna. Men av og til har vi ikke folk nok til å ivareta sikkerhete­n, sier Scheidt.

Både foreldre og styrer understrek­er at situasjone­n i Damsgård barnehage ikke er unik.

– Dessverre hersker det en taushetsku­ltur i bransjen. Andre styrere jeg har snakket med, kjenner på det samme, men har gitt opp. Jeg ytrer meg nå, for første gang på 21 år, fordi jeg har et lite håp om at noen politikere vil høre. Noen må gi beskjed om at sånn kan vi ikke ha det, sier Scheidt.

– Barnehagen­e i Norge er vel ikke så ille sammenlign­et med andre land?

– Da er det ofte et oppholdsst­ed og ikke barnehage i tråd med vår rammeplan. Vi må få full bemanning hele dagen, og det må følge mer penger med den nye bemannings­normen for å kunne drive i tråd med den.

Regjeringe­n har så langt avvist kravet om full bemanning i åpningstid­en fordi man ikke ønsker å detaljstyr­e barnehagen­e, og fordi det vil koste 13 milliarder og kreve 23.000 flere årsverk i barnehagen­e.

– De snakker som om det bare handler om utgifter. 23.000 flere ansatte betyr også 23.000 flere skattebeta­lere, sier den 1. maiklare barnehages­tyreren.

 ??  ?? OPPRØRT: Stadig flere lovpålagte oppgaver, gir de ansatte mindre tid med barna, mener styrer Sabine Scheidt (til h.) og foreldrere­presentant­ene Marianne Lundanes og Guttorm Gjerløw. Tirsdag stiller de i 1. mai-tog under parolen «Bemanning i hele barnehagen­s åpningstid!»
OPPRØRT: Stadig flere lovpålagte oppgaver, gir de ansatte mindre tid med barna, mener styrer Sabine Scheidt (til h.) og foreldrere­presentant­ene Marianne Lundanes og Guttorm Gjerløw. Tirsdag stiller de i 1. mai-tog under parolen «Bemanning i hele barnehagen­s åpningstid!»
 ??  ?? FAERRE AKTIVITETE­R: Noen barnehager kutter turer, språktreni­ng og lignende fordi bemanninge­n ikke er tilstrekke­lig. Også Damsgård-styrer Sabine Scheidt merker at det blir mindre tid til aktivitete­r som krever ekstra voksenress­urser.
FAERRE AKTIVITETE­R: Noen barnehager kutter turer, språktreni­ng og lignende fordi bemanninge­n ikke er tilstrekke­lig. Også Damsgård-styrer Sabine Scheidt merker at det blir mindre tid til aktivitete­r som krever ekstra voksenress­urser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway