Bergens Tidende

Alle som noen gang har eid en hund vil elske denne filmen

-

Velkommen til Wes Andersons vidunderli­ge verden. Velkommen til en festaften for alle som elsker animasjon.

Chief når denne spør hvorfor han skal hjelpe Atari: «Fordi han er en tolv år gammel gutt.» Der har du hunden i et nøtteskall. Der har du også noe av denne filmens sjel.

FORELDRELØ­SE ATARI er,ulykksalig nok, adoptert av Magasakis korrupte borgermest­er Kobayashi, samme mann som beordrer byens hunder dumpet på den forlatte Søppeløya fordi de lider av hundeinflu­ensa og snutefeber.

Kobayashi frykter at menneskene skal smittes, men undergrave­r forsøket på å utvikle en effektiv medisin. I stedet går han foran som «et godt eksempel» og lar hans egen Spots (Liev Schreiber) vaere første hund som fraktes til øyen. Spots var Ataris livvakt. Men båndet som binder dem sammen er kjaerlighe­t, ikke makt eller plikt.

WES ANDERSONS forkjaerli­ghet for tolvåringe­r er like påtakelig som forståelig. Her, på randen av tenårene, besitter de både barnets enorme forestilli­ngsevne og ungdommens sterke følelsesli­v. Knapt noen har skildret denne alderen vakrere enn nettopp Anderson i «Moonlight Kingdom».

DENNE GANGEN lar han tolvåringe­n foreta et dristig tokt over til Søppeløya for å lete etter sin elskede hund. I en film full av ulike referanser kan toktet sees som et nikk til Antoine de Saint-Exupérys klassiker «Den lille prinsen», og det ikke bare fordi de sultne, syke hundene som iakttar ham, og etter hvert hjelper ham, kaller ham «den lille piloten».

ATARI ER SELVSAGT også en liten samurai, jevnfør prologen og Andersons uttalte inspirasjo­nskilde – den japanske mesterregi­ssøren Kurosawa. Referansen­e er mange. Mest merkbar er filmen «Dodeskaden» (1970), «Slummens skjebner» som den het på norsk. Også der foregår store deler av handlingen på en søppelhaug.

ANDERSON PROPPER filmen med flashbacks, avstikkere hit og dit og alt som kjennetegn­er hans saeregne stil og fortellerm­åte. Den låner gjerne fra tegneserie­n, her blant annet med et kamera som dels bruker estetikken til

King (Bob Balaban), Duke (Jeff Goldblum), Boss – tidligere maskot for et baseball-lag (Bill Murray), Rex (Edward Norton) og Chief (Bryan Cranston) møter tolvåringe­n Atira, som leter etter hunden sin.

gamle plattforms­pill, dels følger tegneserie­ns lesemåte; der man følger bildene eller rutene bortover, nedover og opp igjen.

DET GIR ET EVENTYR å hengi seg til, men som stikker dypere enn ren underholdn­ing. På et plan handler filmen om politisk makt, hjernevask og vitenskaps­fiendtligh­et. På et annet plan sier den noe om å vaere uønsket, deportert og overlatt til å livnaere seg på andres etterlaten­skaper. På et tredje plan henger disse elementene selvsagt sammen.

SKAL JEG TREKKE for noe, må det vaere den amerikansk­e utveksling­sstudenten Tracy (Greta Gerwig). Som opprører er hun isolert sett flott, men i dette universet blir hun et irriterend­e malplasser­t fremmedele­ment.

Jeg ville mye heller sett rollen som frigjøring­sleder lagt i hendene på vitenskaps­assistente­n Yoko-ono, gitt stemme av – ja, akkurat. Det er presis like

gøy som at Angelica Houston er kreditert for rollen som stum puddel, og de små glimtene av mopsen Oracle (Tilda Swinton).

OM IKKE IRRITASJON­EN fordufter av sånt, gjør den det i hvert fall hver gang bikkjenes ser rett på meg, og når Anderson viser sin romantiske side og lar rosa blomster feste seg i pelsen til Chef (Bryan Cranston) og Nutmeg (Scarlett Johansson) når de vandrer side om side.

PÅ TOPPEN AV det hele kommer Alexandre Desplats originalko­mposisjone­r, som elegant og iørefallen­de henter inspirasjo­n fra østlig musikk.

Filmanmeld­er

 ?? FOTO: FILMWEB ?? PRISVINNER: «Isle of Dogs» vant vel fortjent Sølvbjørne­n på årets filmfestiv­al i Berlin.
FOTO: FILMWEB PRISVINNER: «Isle of Dogs» vant vel fortjent Sølvbjørne­n på årets filmfestiv­al i Berlin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway