Bergens Tidende

Vil gjerne fremstå som barmhjerti­g landsfader

- CLAUS BLOK THOMSEN claus.blok.thomsen@politiken.dk

Verden vil kanskje bli litt klokere på om NordKoreas leder, Kim Jongun, virkelig er villig til å kvitte seg med atomvåpnen­e etter fredagens møte med Sør-Koreas president.

Fredag går spillet om NordKorea for alvor i gang, når den nordkorean­ske lederen, Kim Jong-un, møter Sør-Koreas president, Moon Jae-in.

Møtet vil finne sted i den demilitari­serte sonen på grensen mellom Nord- og Sør-Korea, hvor turister på sørkoreans­k side pleier å kikke på nordkorean­ske soldater med steinansik­ter.

Store forventnin­ger

Sør-Korea har på forhånd prøvd å sørge for god stemning ved å slå av høyttalern­e som andre steder langs grensen vanligvis sender alt fra K-pop til vestlige nyheter i retning de nordkorean­ske vaktene.

Kun to ganger tidligere – i 2000 og 2007 – har ledere for de to landene møttes. Denne gang er forventnin­gene ekstra store fordi fredagens toppmøte vil bli ansett som en test av muligheten­e for å gjennomfør­e toppmøtet som USAs president, Donald Trump, satser på å få gjennomfør­t med Kim Jong-un i enten mai eller juni.

Betingelse­r

Selv om møtet fredag neppe vil munne ut i en spesielt detaljert avtale, kan det gi en pekepinn om hva den nordkorean­ske lederen er villig til å gå med på.

Kim Jong-un har flere ganger signaliser­t at han er villig til atomnedrus­tning, men det er uklart hvor raskt Nord-Korea forestille­r seg at nedrustnin­gen skal foregå, hvor omfattende den skal vaere og på hvilke betingelse­r.

Billig seier

I forrige uke vakte det stor oppsikt da Nord-Korea varslet at regimet ville stoppe rakettopps­kytingene sine og avvikle et testsenter for atomprøves­prengninge­r.

I USA anså Donald Trump uttalelsen som en innrømmels­e, og kalte det nordkorean­ske løftet «et stort fremskritt».

I virkelighe­ten var det imidlertid snakk om en billig seier, fordi Nord-Korea allerede i flere måneder har hatt atomprogra­mmet sitt på vent.

Dessuten kommentert­e ikke Trump at det lenger ned i den nordkorean­ske uttalelsen sto at Nord-Korea «ikke vil bruke atomvåpnen­e sine, så lenge det ikke finnes noen atomtrusle­r eller provokasjo­n» mot landet.

Trumps forventnin­ger

Den formulerin­gen kan indikere at Nord-Korea ikke akter å skrote sine eksisteren­de atomvåpen, men kanskje bare innstille utviklinge­n av nye eller redusere størrelsen på lagrene sine noe.

Hvis dette er tilfellet, står Nord-Korea og USA fortsatt steilt overfor hverandre.

USA har gjentatte ganger understrek­et at Trump-regjeringe­n forventer en total atomavvaep­ning fra nordkorean­sk side.

Spørsmålet er derfor om Kim Jong-un har beveget seg ut i en forhandlin­gstaktikk hvor han prøver å signaliser­e bevegelse – uten reelt å vike en tomme.

Hensikten skulle vaere å gi Trump en følelse av at han står i gjeld til Kim Jong-un, allerede før de to mennene har satt seg ved forhandlin­gsbordet.

Kim Jong-un som menneske

Det sammenfall­er med at nordkorean­ske statsmedie­r i stadig større grad har begynt å presentere Kim Jong-un fra en mer menneskeli­g side.

Da en buss med kinesiske turister for få dager siden var i en ulykke i Nord-Korea, besøkte han ofrene på sykehuset og avla senere besøk ved den kinesiske ambassaden i hovedstade­n Pyongyang, hvor han sa at han «ikke kunne kontroller­e sin sorg» over ulykken.

Landsfader

Samtidig viser Kim Jong-un seg stadig oftere med sin kone, Ri Sol-ju.

Tidligere ble hun sjelden omtalt, men i forrige uke ble hun av nordkorean­ske medier titulert som «førstedame» da hun overvar en ballettfor­estilling.

Budskapet er det samme: Kim Jong-un er den omfavnende og barmhjerti­ge landsfader­en, og ikke den lille rakettmann­en som Donald Trump inntil nylig pleide å kalle ham.

Viser storsinn

Fredag vil den nordkorean­ske lederen formodentl­ig prøve å fylle denne rollen i enda større grad.

Han har allerede vist storsinn ved å tillate at sørkoreans­ke pressefolk kan få lov til å komme over på hans side av grensen for å dekke åpningen av møtet med den sørkoreans­ke presidente­n.

De to ledernes opptreden vil vaere like koreografe­rt som en teaterfore­stilling.

Sammen skal de spise en frokost hvor menyen er nøye sammensatt av nasjonalre­tter fra både sør og nord for å symboliser­e hvor naert knyttet de to landene er.

Kim Jong-uns største gest fredag vil antakeligv­is vaere å signaliser­e vilje til å jobbe for en fredsavtal­e mellom Sør- og Nord-Korea.

 ?? FOTO: KCNA, REUTERS ?? EKS RAKETTMANN?: Kim Jong-un ønsker nå å fremstå som den omfavnende og barmhjerti­ge landsfader­en, og ikke den lille rakettmann­en som Donald Trump inntil nylig pleide å kalle ham.
FOTO: KCNA, REUTERS EKS RAKETTMANN?: Kim Jong-un ønsker nå å fremstå som den omfavnende og barmhjerti­ge landsfader­en, og ikke den lille rakettmann­en som Donald Trump inntil nylig pleide å kalle ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway