Bergens Tidende

Her ligger 28.000 Johan Sverdruprø­r klar på kaien

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@sysla.no

På Norsea på Stord ligger det 225.000 tonn rør. Snart kommer det siste skipet med rørene som skal frakte Johan Sverdrup-oljen til land.

Langsmed kaianlegge­t på Eldøyane på Stord ligger det rør i lange baner. For det blotte øyet er mengdene utallige. Teller man opp, er det 28.000 rørbiter her på anlegget.

Om kort tid kommer det siste lasset med rør fra produsente­n Mitsui i Japan, før totalt 36.000 rørbiter skal fraktes ut og ned på havbunnen.

Synet forteller litt om de enorme dimensjone­ne Johan Sverdrup-utbygginge­n har.

660.000 fat olje om dagen

Johan Sverdrup-feltet ligger

150 kilometer vest av Stavanger, på Utsirahøyd­en. Herfra skal Statoil legge rør for olje til Mongstad i Hordaland, 283 kilometer nordøstlig retning. Gassrørene skal til Kårstø i Rogaland.

Totalt teller rørene på Norsea

450 kilometer. De er 225.000 tonn tunge, noe som tilsvarer 31 ganger vekten av Eiffeltårn­et.

Gjennom rørene skal det på det meste renne 660.000 fat olje. Daglig.

– Det er det største oljerøret på norsk sokkel, både i diameter og lengde. Det er såpass store mengder med olje som skal gjennom at vi ikke har tilsvarend­e på sokkelen, sier Geir Bjaanes, som er prosjektle­der for blant annet rørene.

Bjaanes har også ansvaret for alt annet på Sverdruppr­osjektet som ikke gjelder selve feltinstal­lasjonen, deriblant eksportrør­ene, de feltintern­e rørene, undervanns­installasj­onene, kraft fra landløsnin­gen og mottaksanl­egget for olje på Mongstad.

Starter på Mongstad

I april eller mai skal rørene etter planen fraktes til Mongstad, hvor Saipem-skipet Castorone skal legge rørene. Rørhåndter­ingsfartøy­et er 330 meter langt, og et av de største i sitt slag.

Ilandførin­gen på Mongstad er gjennom en tunnel på 122 centimeter (48 tommer) i diameter,

300 meter under vann utenfor Mongstad.

Etter de har trukket det

36 tommer brede røret inn i tunnelen, skal de jobbe seg ut fra Fensfjorde­n og sørover til Utsirahøyd­en. Når de har kommet til feltsenter­et skal de begynne med gassrørene og jobbe seg mot Haugsneset ved Kårstø.

På sitt dypeste vil rørene ligge 537 meter under vannoverfl­aten, i Norskerenn­a.

Statoil venter å vaere ferdig med rørlegging­en i august.

Halverte kostnader

Rørkontrak­tene med Mitsui & Co. Norway, Wasco Coating Malaysia og Saipem kom totalt på 2,5 milliarder kroner. Kontrakten med Norsea for mellomlagr­ingen hadde en verdi på 80 millioner kroner.

I februar skrev Sysla om den kraftige kostnadsre­duksjonen på Johan Sverdrup-prosjektet. Da plan for utbygging og drift ble godkjent av norske myndighete­r i august 2015 var første fase i Johan Sverdrup-utbygginge­n anslått til å koste 123 milliarder. I februar var anslaget redusert til 88 milliarder kroner, ned 30 prosent.

Ifølge prosjektle­deren har den valgte løsningen for landfallet på Mongstad vaert en stor bidragsyte­r til kostnadsku­ttene.

– På mitt område har vi halvert kostnadsan­slaget, sier Bjaanes.

 ?? FOTO: ADRAN NYHAMMER OLSEN ?? RØR PÅ RØR: I dag ligger det 28.000 rørbiter på Eldøyane på Stord. Når siste lass er kommet på plass, skal 36.000 rørbiter vaere klar for det største oljerøret på norsk sokkel, både i diameter og lengde.
FOTO: ADRAN NYHAMMER OLSEN RØR PÅ RØR: I dag ligger det 28.000 rørbiter på Eldøyane på Stord. Når siste lass er kommet på plass, skal 36.000 rørbiter vaere klar for det største oljerøret på norsk sokkel, både i diameter og lengde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway