Bergens Tidende

Vurderer å kutte bybanetras­een

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Fyllingsda­len-banen kan få sitt endestopp på Oasen, etter at nye kostnadssp­rekker ble oppdaget.

Fylkesrådm­ann Rune Haugsdal er tydelig på hva han mener om saken:

– Vi er gitt en styringsra­mme for dette prosjektet, og da må vi sørge for at vi holder oss innenfor den styringsra­mmen.

Mandag var det møte i styringsgr­uppen for Miljøløfte­t. Her møter representa­nter fra kommunen, fylkeskomm­unen og staten for å diskutere fremgangen i store prosjekter som blant annet Bybanen. Det var her den nye kostnadssp­rekken ble kjent.

Feilførte

Ifølge BA var en tunnel som skulle vaert ført på bybanepros­jektet feilaktig ført opp som en del av sykkelsats­ingen. Det får konsekvens­er for økonomien. Mens staten betaler hele sykkelsats­ingen, plukker de nemlig opp bare halvparten av Bybanen-regningen.

Løsningen kan vaere å stoppe Bybanen tidligere. Opprinneli­g skulle den gå fra Oasen via tunnel til Spelhaugen. Nå foreslår myndighete­ne å avslutte traseen ved kjøpesente­ret.

– Hvor mye kan man spare på det?

– I størrelses­ordenen 600 millioner kroner, svarer Haugsdal.

Han understrek­er at dersom dette besluttes, så må Bybanen fra Oasen til Spelhaugen gjennomfør­es i et senere byggetrinn.

Skal vurdere

Dermed kan konflikten om bybanedepo­tet på Spelhaugen få en naturlig slutt. Mens myndighete­ne ønsker å legge depotet midt på Spelhaugen, der hvor Statens vegvesens lokaler ligger i dag, ønsker nemlig utbyggere å legge depotet i fjell for å skape mer plass til byutviklin­g.

Fagfolkene i fylkeskomm­unen er svaert negative til å legge depotet i fjell. De mener en slik utbygging vil koste mer, ta lengre tid, samt vaere i strid med Arbeidsmil­jølovens krav om dagslys. Nå foreslår imidlertid Miljøløfte­t å bygge et fjelldepot i Løvstakken, ved Oasen, i stedet.

Kostnaden vil vaere den samme som for fjelldepot­et på Spelhaugen, sier Haugsdal.

– Hvorfor skal dere klare å legge det i Løvstakken, mens det er vanskelig å bygge det på Spelhaugen?

– Det vil vaere de samme utfordring­ene som på Spelhaugen. Spørsmålet er om vi får avklart og løst dette med Arbeidstil­synet. Så må vi avklare de regulering­smessige forutsetni­ngene med kommunen, svarer fylkesrådm­annen.

Haster med vedtak

Han sier de trenger en rask dialog mellom kommunen og fylkeskomm­unen for å få til dette. Det haster nemlig med å få på plass en avklaring for å sikre fremgangen i bybanepros­jektet.

– Når må avklaringe­n komme?

–Det er sagt at vi i løpet av april må få frem et beslutning­sgrunnlag for denne saken, svarer han.

Morten Fredriksen i Angarde AS har jobbet iherdig for å få myndighete­ne til å legge et eventuelt bybanedepo­t på Spelhaugen i fjellet, og ikke dagen. Utbyggeren har store planer for området rundt det planlagte stoppet. Han registrere­r de nye planene fra myndighete­ne med en viss overraskel­se.

– Med tanke på utviklinge­n i Fyllingsda­len synes jeg det er trist med bare ett stopp. Samtidig skjønner jeg logikken bak å gjøre dette i to omganger.

Venter på politikern­e

Fredriksen ser for seg at området hvor traseen er planlagt videre fra Oasen må holdes av, selv om det ikke skal bygges bybane der nå. Hvis resultatet blir at det ikke legges et depot på Spelhaugen, blir Fredriksen fornøyd.

– For vårt vedkommend­e er det positivt. Det betyr at vi får en byutviklin­g og fortetting på et gammelt industriom­råde og søppelfyll­ing. Men vi får avvente og se den politiske behandling­en.

Med tanke på utviklinge­n i Fyllingsda­len synes jeg det er trist med bare ett stopp.

Morten Fredriksen i Angarde AS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KAN DROPPES: Bybanestop­pet på Spelhaugen kan droppes i denne omgang.
KAN DROPPES: Bybanestop­pet på Spelhaugen kan droppes i denne omgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway