Bergens Tidende

Disse partiene deltok

-

SF (Danmark): 4,2 ved sist valg

Enhedslist­en (Danmark):

8,7 Vänsterpar­tiet (Sverige):

5,7 Vasemmisto­liitto/Vânsterfor­bundet (Finland): 7,1 Vinstri Graen (Island): 16.9 Socialisti­sche Partij (Nederland): 9.6 Syriza (Hellas): 35

Die Linke (Tyskland): 9,2 Le France Insoumise (Frankrike): 11,3 Podemos (Spania): 21,2 Akel (Kypros): 25,2 SV (Norge): 6 Momentum (Storbritan­nia), en del av Labour

GUE/NGL fra Europaparl­amentet

* Alle tall i prosent er Vänsterpar­tiets leder Jonas Sjöstedt. I september går svenskene til valg.

I dag styrer sosialdemo­kratene og Miljøparti­et i en mindretall­sregjering, etter at den rødgrønne alliansen sprakk i 2014. Vänsterpar­tiet er støttepart­i i Riksdagen, men må bestemme seg om det skal satse på å gå inn i regjering, dersom det blir rødgrønt flertall i høst.

– Ja, det er klart jeg lytter til Auduns erfaringer. SV fikk jo oppleve både det positive og det negative med å sitte i regjering, bekrefter Sjöstedt.

Han sier at strategien med å stille fem krav i forkant av valget er «mycket interessan­t».

– Betyr det at du har en liste over krav du vil stille til Stefan Löfven?

– I så fall ville jeg nok ikke avslørt den listen først til Bergens Tidende, ler Sjöstedt.

– Sosialdemo­kratene vakler

Vänsterpar­tiet avholdt nylig sitt landsmøte der Sjöstedt anklaget sosialdemo­kratene for å «ikke lenger vaere et venstrepar­ti».

Lysbakken mener at vaklende sosialdemo­kratiske partier som til dels beveger seg til høyre for å vinne velgere, er et gjennomgåe­nde trekk i Europa.

– Nesten alle landene har høyrevridd­e partier som kjemper imot innvandrin­g. Samtidig er sosialdemo­kratene i sterk tilbakegan­g. Det gjør dem desperate, og vi ser at flere prøver å kopiere høyresiden­s retorikk og til dels politikk i innvandrin­gsog integrerin­gsspørsmål­et, sier Lysbakken.

Mobilisere større masser

Han viser både til de danske sosialdemo­kratenes forslag om å stenge adgangen til å søke asyl i Danmark, men også norske Aps endrede retorikk på dette området.

– Jeg tror de gjør en tabbe også strategisk, for velgerne vil alltid ha originalen fremfor kopien. Men for oss på venstresid­en er det viktig å fortsette å insistere på at den viktigste skillelinj­en i europeisk politikk ikke handler om etnisitet og kultur, men om økonomiske ulikheter, sier Lysbakken.

På møtet ble det diskutert tiltak mot sosial dumping, fallende lønninger og økende ulikhet på arbeidsmar­kedet. En del av møtet handlet også om hvordan venstresid­en kan mobilisere større masser, og nå ut gjennom sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway