Bergens Tidende

Kvinneklin­ikken må bevares

- AGNETE STRØM

Helse Bergen reduserer kvinner til fødemaskin­er.

Kvinnefron­ten i Bergen

Leder, Grønn Ungdom Hordaland vi er ferdig med å føde. Plager her er ikke aldersbest­emt.

KVINNEKLIN­IKKEN ER MER ENN svangerska­p og fødsel, og kvinner er ikke en babyboks. Vi er ikke et middel for barnet, vi er et mål i oss selv. Helse Bergen overkjører brukerne med sine vedtak. I svaret deres i BT reduseres kvinner til fødemaskin­er. Alt dreier seg om «fødekvinne­ne» og at «fødekvinne­ne kan vere på éin plass under heile sjukehusop­phaldet, utan å måtte flytte på seg slik dei må i dag. Dette vil gi tryggleik, naerleik, stabilitet og ro».

Stabilitet og ro oppnår en ikke med en liggetid på åtte timer for halvparten av de fødende. DET ER GODT Å SE at naeringsli­vet prioritere­r litt bedre dyrevelfer­d. Samtidig er det trist at stortingsf­lertallet gang på gang fraskriver seg dette ansvaret.

Norsk kyllingpro­duksjon har fortsatt milevis å gå. Kyllingene lever tett, med lite eller ingen tilgang på dagslys og stimuli. HELSE BERGEN HAR ikke spurt oss brukere. Det finnes ikke noen brukere med i noen utvalg.

Da Storken ble planlagt og da Kvinneklin­ikken ble moderniser­t, var brukerne med i utvalgene. Jeg satt som representa­nt for Kvinnefron­ten.

DET ER PÅ TIDE at vi brukere samler oss og går mot Helse Bergens dramatiske planer om å spre pasienttje­nesten og fagmiljøet på Kvinneklin­ikken etter prinsippet «noe her, noe der».

Jernbanest­asjonen og distriktss­endingene til NRK har vist at vi kan hvis vi vil.

VI KAN HVIS VI VIL. Hvor lenge hang det nye

Denne typen dyrehold er mulig fordi politikern­e tillater det.

REGJERINGE­N FREMHEVER dyrepoliti som et viktig tiltak for bedre dyrevelfer­d. Dyrepoliti er vel og bra, og kan hjelpe oss å avdekke enkelttilf­eller av dyretraged­ier. skiltet «Bergen stasjon» oppe? Nå heter det igjen «Jernbanest­asjonen i Bergen». En massiv proteststo­rm klarte det. Hvor lenge varte NRKs distriktss­endinger i fem minutter? Det ble en klagestorm, og nå er det hvert fall ti minutter. Hvorfor kuttet NRK?

Jo, fordi vi som følger distriktss­endingene, ikke lenger er interessan­te nok som brukere.

NÅ ER DET VI kvinner som er i ferd med å bli uinteressa­nt for Helse Bergen. Det går på kvinnehels­en løs hvis ikke Helse Bergen ser at gynekologi og fødselshje­lp hører sammen et helt livsløp.

Og det under samme tak. Men et dyrepoliti stanser ikke de daglige dyretraged­iene som foregår i norske fjøs og kyllinghal­ler.

Millioner av dyr lever under uverdige forhold, helt lovlig.

VI TRENGER EN gjennomgan­g av alle forskrifte­r for dyrehold, for å sikre dyrs rett til å utfolde sine artstypisk­e behov.

Den nye kyllingras­en bør vaere en vekker for andre kyllingpro­dusenter, men først og fremst for politikern­e som stadig vender det døve øret til.

Å avvikle skadelige kyllingras­er er det minste vi kan gjøre.

 ?? FOTO: HELSE BERGEN (ARKIV) ?? KVINNEHELS­E: Helse Bergen må se at gynekologi og fødselshje­lp hører sammen et helt livsløp, skriver Agnete Strøm.
FOTO: HELSE BERGEN (ARKIV) KVINNEHELS­E: Helse Bergen må se at gynekologi og fødselshje­lp hører sammen et helt livsløp, skriver Agnete Strøm.
 ?? FOTO: JON HAUGE ?? ØYUNN STOKKELAND KÅSET UVERDIG: Norsk kyllingpro­duksjon har fortsatt milevis å gå. Kyllingene lever tett, med lite eller ingen tilgang på dagslys og stimuli, skriver Øyunn Stokkeland Kåset.
FOTO: JON HAUGE ØYUNN STOKKELAND KÅSET UVERDIG: Norsk kyllingpro­duksjon har fortsatt milevis å gå. Kyllingene lever tett, med lite eller ingen tilgang på dagslys og stimuli, skriver Øyunn Stokkeland Kåset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway