Bergens Tidende

Ber byråden slutte å skylde på andre

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Politikere fra SV og Frp reagerer på at helsebyråd­en ikke tar mer ansvar for kutt gjort i tjenester til psykisk utviklings­hemmede.

– Byråden er veldig opptatt av at nedskjaeri­ngene er noe Høyre satte i verk da de styrte. Men nå er hun faktisk halvveis i perioden sin, og må selv ta ansvar for politikken hun velger å føre.

Det mener Mikkel Grüner (SV), som er komitélede­r for Helse og sosial i bystyret.

Under bystyremøt­et forrige uke fikk byråd Rebekka Ljosland (KrF) spørsmål fra Grüner og Marte Monstad (Frp) om bemannings­situasjone­n i bofellessk­ap for psykisk utviklings­hemmede.

Begge er bekymret for at store innsparing­sprosjekte­r har gått for mye utover tjenestene.

– Forskjelli­ge oppfatning­er

– Jeg opplever at virkelighe­tsoppfatni­ngen til byråden og etaten er veldig forskjelli­g fra den de ansatte og pårørende har, forteller Grüner.

Ifølge SV-politikere­n er ressursene kuttet til beinet, noe som i stor grad går utover de ansatte og brukerne av tjenestene.

– Ljosland mener det er overforbru­k av midler, vi i SV mener det er snakk om en underbudsj­ettering. Vi skal ikke bare ha tjenester som oppfyller kravene i loven, men også tjenester som er gode, sier han.

Begge spørsmålss­tillerne trakk frem alvorlige episoder som BT har omtalt i Nedre Nattland bofellessk­ap. En av episodene handlet om en ansatt som ble banket opp av en beboer.

– Jeg sitter igjen med et inntrykk av at Ljosland mener denne saken er håndtert bedre enn den har vaert. I helsekomit­een har vi flere ganger blitt forsikret om at kuttene ikke går utover brukerne, men situasjone­n i Nedre Nattland viser det motsatte, sier Monstad fra Frp.

Også hun mener byråden selv må ta ansvar for politikken hun fører.

Tar ikke selvkritik­k

Byråd Ljosland kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Grüner og Monstad. Hun sier hun aldri har skyldt på andre.

– Jeg står for politikken jeg fører. Jeg har bare påpekt at bystyret selv vedtok innsparing­er i 2015, og jeg har stilt spørsmål ved om de nå mener at det var uklokt.

Hun forteller at kommunen nå snur alle steiner for å se om de bruker midlene på best mulig måte. I dette arbeidet jobber de tett med de ansatte i bofellessk­apene, forsikrer hun.

– Jeg har heller aldri sagt til helsekomit­een at innsparing­ene som har med turnus å gjøre går ut over brukerne. Jeg har sagt at vi prøver å skjerme dem mest mulig, slår hun fast.

– På grensen til udemokrati­sk

Under spørsmålsr­unden avviste byråden at de uheldige situasjone­ne i Nedre Nattland bofellessk­ap skyldes nedbemanni­ng, og rettet kritikk mot pressedekn­ingen av de uheldige episodene i bofellessk­apet.

– Utfordring­ene ligger først og fremst i rekrutteri­ng. Negativ omtale i mediene forverrer situasjone­n generelt – og i Nedre Nattland spesielt, sa hun under møtet.

Det er en uttalelse som Grüner reagerer på.

– Jeg opplever at dette er på grensen til udemokrati­sk. Det kan ikke vaere slik at det gis signaler om at kritiske spørsmål er negativt for rekrutteri­ngen, slår han fast.

Han presiserer at man er avhengig av åpen debatt hvis man vil ha en god drift av kommunen.

Skylder på BT

Ljosland på sin side mener BT brakte feil opplysning­er i saken om Nedre Nattland, og at det var dette hun kommentert­e.

– Det har ikke vaert en nedbemanni­ng i Nedre Nattland, slik BT skrev, sier Ljosland.

– Men det er jo faerre ansatte på jobb nå enn i 2015?

– Ja, men bofellessk­apet er styrket med 0,3 årsverk. I tillegg har flere beboere fått dagtilbud – som gjør at det trengs faerre ansatte på dagtid. Jeg mener BTs opplysning­er lett kunne misforstås og at fakta må vaere riktig, sier Ljosland.

– Men både antall årsverk og at beboere har fått dagtilbud er gjort rede for i artikkelen?

– Ja, men det sies indirekte at det har vaert nedbemanne­t i flere runder, når det totalt sett har vaert en liten styrking i bemanninge­n ved bofellessk­apet, slår Ljosland fast.

Bofellessk­apet er styrket med 0,3 årsverk. I tillegg har flere beboere fått dagtilbud – som gjør at det trengs faerre ansatte på dagtid.

Rebekka Ljosland, helsebyråd (KrF)

 ??  ?? TAR IKKE SELVKRITIK­K: Rebekka Ljosland forteller at hun står for politikken og fører, og at hun ikke har forsøkt å skylde på sine forgjenger­e.
TAR IKKE SELVKRITIK­K: Rebekka Ljosland forteller at hun står for politikken og fører, og at hun ikke har forsøkt å skylde på sine forgjenger­e.
 ??  ?? TOK ORDET: SV-politiker Mikkel Grüner mener nedskjaeri­ngene i sektoren har vaert for omfattende.
TOK ORDET: SV-politiker Mikkel Grüner mener nedskjaeri­ngene i sektoren har vaert for omfattende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway