Bergens Tidende

Politiets nye logo ble avskiltet

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Bergen kommune sa nei da politiet ønsket å fjerne det grønne politiskil­tet i Bergen sentrum.

I desember 1965 ble Bergen politikamm­er innviet. Over inngangspa­rtiet signaliser­te de grønne neonlysene at her var det politi. Siden den gang har skiltet vaert en del av bybildet og hyppig avbildet i aviser og på TV i forbindsel­se med kriminalsa­ker.

Visuell profil

For to år siden startet arbeidet med å sette opp nye utvendige skilt på landets politibygg.

– Vi arbeider med å oppdatere skiltingen på hovedseten­e landet rundt. Skiltingen varierer, og vi ønsker enhetlig skilting som er i tråd med politiets visuelle profil, sier Espen Strai, kommunikas­jondirektø­r i Politiets Fellestjen­ester.

I fjor høst kom turen til Bergen. Da søkte Politiets Fellestjen­ester om å få sette opp nytt politiskil­t. Man ønsket å erstatte de gamle bokstavene med ny logo. Kommunens byggesaksa­vdeling sa nei.

«Dagens karakteris­tiske politiskil­t er godt tilpasset politihuse­t, og på en god måte inkludert i bygningens originale fasade», skriver byggesaksa­vdelingen.

Bråk før

I fjor ble det bråk da Bane NOR satte opp nytt skilt og kalte jernbanest­asjonen for Bergen stasjon. Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) skrev et brev til Bane NOR, signert alle gruppelede­rne i bystyret.

Byens poltikere ba om at staten valgte en navneutfor­ming og en skrifttype med mer respekt for byggets arkitektur. Det endte med at skiltet ble fjernet.

Nå kan altså byggesaksa­vdelingen ha kommet mulige protester i forkjøpet:

«Bygningen fremstår som et godt eksempel på tidstypisk 60-tallsarkit­ektur. Eventuelle tiltak på bygget skal vaere estetisk og arkitekton­isk tilpasset, og harmonere med bygningen i seg selv og omgivelsen­e», heter det i vedtaket fra byggesaksa­vdelingen.

Espen Strai har selv vaert på politihuse­t i Bergen og er godt kjent med både bygget og det grønne skiltet utenfor den gamle hovedinnga­ngen.

– Det er lokale forhold som vi skal ta hensyn til, både i Bergen og andre steder. Politihuse­t i Bergen er i så måte ikke unikt. Vi er midt i en prosess, og det er for tidlig å konkludere med hva resultatet blir, sier Strai.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: POLITIETS FELLESTJEN­ESTER ?? FJERNET: Her er de grønne neonlysene fjernet og erstattet med «POLITI» på tilbygget.
ILLUSTRASJ­ON: POLITIETS FELLESTJEN­ESTER FJERNET: Her er de grønne neonlysene fjernet og erstattet med «POLITI» på tilbygget.
 ?? ARKIVFOTO: ODD MEHUS ?? 1965.Politiskil­tet har preget inngangspa­rtiet på politihuse­t siden
ARKIVFOTO: ODD MEHUS 1965.Politiskil­tet har preget inngangspa­rtiet på politihuse­t siden
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway