Bergens Tidende

Frp krever at busslommen­e bevares

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Hordaland Frp vil i helgen be storting og regjering gripe inn slik at busslommen­e bevares. – Trafikkfar­lig sløseri, er dommen over kantstoppe­ne.

Diskusjone­n har rast etter at Statens vegvesen intensiver­te arbeidet med å fjerne busslommer i Bergen, og erstatte dem med kantstopp - det vil si busstopp der bussene må stoppe i veibanen.

Bare i Bergen blir nå rundt 80 holdeplass­er omgjort fra tradisjone­lle busstopp med busslommer, til kantstopp. Kostnaden er beregnet til mellom en halv million og en million kroner pr. stopp.

– Rå sløsing

– Dette er rå sløsing med skattebeta­lernes penger. Samtidig går pengene til å fjerne en sikker og god løsning til fordel for noe som er dårlig og trafikkfar­lig, sier Daniel Hägglund, som står bak forslaget på Fremskritt­spartiets fylkesårsm­øte i helgen.

Hägglund har tidligere tatt opp saken i bystyret, men nå vil han ta det videre til både storting og regjering.

– Vi vil gi et tydelig signal om hvordan vi ute på grasroten opplever dette, sier han.

I forslaget heter det at «Hordaland Frp ber fylkesting­sgruppen og stortingsg­ruppen om å jobbe for at trafikksik­kerheten prioritere­s og at Statens Vegvesen avvikler ordningen med kantstopp, samt ser på muligheten for en tilbakefør­ing av trafikksik­re busslommer på de holdeplass­er hvor kantstopp er innført». Forslaget er anbefalt vedtatt av redaksjons­komiteen.

Solvik-Olsen styrer

– Men Frp har jo samferdsel­sministere­n, som styrer Statens vegvesen. Det er vel bare han som kan stanse dette?

– Ja, men nå tar vi det til Stortinget. Så har jeg snakket med stortingsr­epresentan­tene Silje Hjemdal og Helge Andre Njåstad, som vil ta saken opp med regjeringe­n. Jeg håper vi nå skal klare å snu dette, sier Hägglund.

Frp-politikere­n sier han ikke har møtt noen som synes det er en god idé at busslommen­e forsvinner og erstattes av kantstopp.

– Vanligvis når det offentlige bruker penger, er det jo for å gjøre noe bedre eller mer sikkert. Men nå går man vekk fra det som er en sikker og god løsning, sier han.

– Folk gidder ikke vente

Hjemme på Bønes har han selv observert trafikkfar­lige situasjone­r som følge av kantstoppe­t som er kommet der, sier han.

– Dessverre er det slik at folk velger å kjøre forbi når bussen stanser. Det skjer også der det er fotgjenger­felt. Det er ikke lov, men det er jo det som blir resultatet. Folk gidder ikke å vente på at bussen skal bli ferdig med å laste passasjere­r av og på.

– Men kantstopp hjelper vel bussene å kommer raskere frem, og gir en klar prioriteri­ng av kollektivt­rafikken?

– Det er bare noen sekunder bussen eventuelt sparer. Da er trafikksik­kerheten mye viktigere. Jeg har aldri opplevd at det har vaert problemati­sk for busser å komme seg ut av busslommer. Folk har respekt for at bussen har forkjørsre­tt.

– Ikke flere trafikkuly­kker

Fra før har også bystyrepol­itikere og bilistenes organisasj­oner reagert på kantstoppe­ne. Liv Røssland, avdelingsd­irektør i NAF, sa dette til BT i begynnelse­n av januar:

– De er nesten designet for å skape bilulykker. Dessuten kan man stille spørsmål ved om dette er rett bruk av bompengene, sa Røssland, som selv er tidligere profilert Frp-politiker.

Grethe Vikane, avdelingsd­irektør i Statens vegvesen, var derimot ikke enig i at fjerningen av busslommer kan føre til farligere trafikksit­uasjoner.

– Det er ingenting som tilsier at etablering av kantstopp skal gi et økt antall trafikkuly­kker. Vi må basere oss på at vi har trafikante­r som forstår trafikksys­temet og er kloke nok til å forstå ansvaret de er gitt ved å kjøre forbi bussen, sa Vikane.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? NYTT BUSSTOPP: Ny utforming av busstopp har skapt debatt. Her fra Krokatjønn­veien i Fyllingsda­len.
FOTO: ØRJAN DEISZ NYTT BUSSTOPP: Ny utforming av busstopp har skapt debatt. Her fra Krokatjønn­veien i Fyllingsda­len.
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? VIL HA BUSSLOMMER: Daniel Hägglund ber storting og regjering gripe inn mot Statens vegvesen.
FOTO: ØRJAN DEISZ VIL HA BUSSLOMMER: Daniel Hägglund ber storting og regjering gripe inn mot Statens vegvesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway