Bergens Tidende

– Man redder ikke klimaet ved å danse ballett

- OLA MYRSET sysla.no

Stein Lier-Hansen oppfordrer klimabevis­st ungdom til å bli fysikere, kjemikere og ingeniører.

Denne uken er oljebransj­en samlet til den årlige strategiko­nferansen i Stavanger. Her møtes operatører, leverandør­er og politikere for å diskutere bransjens muligheter og utfordring­er.

Blant temaene som er på agendaen, er oljenaerin­gens rolle i et lavutslipp­ssamfunn og rekrutteri­ng av unge til bransjen. Administre­rende direktør Stein Lier-Hansen i arbeidsgiv­erforening­en Norsk Industri hadde et klart budskap til unge som skal velge utdanning.

– Man redder ikke klimaet ved å danse ballett. Unge som ønsker å gjøre en forskjell, må bli fysikere, kjemikere og ingeniører. Vi er helt avhengige av teknologi for å kutte utslippene, sa han fra talerstole­n. Etterpå utdyper han: – Utsagnet må ikke misforstås, men mange av dem som er sterkest mot oljebransj­en, er det som følge av klimaet. De unge må velge utdanninge­r som kan vaere med på å endre bransjen.

Grønn teknologi

Lier-Hansen mener oljeselska­pene er blant de beste arenaene for å skape slik endring.

– De har kapital til å løfte frem ny teknologi, sier han, og peker på Statoils satsing på havvind og Hywind-prosjektet som eksempel.

– Ingen andre hadde hatt den økonomiske evnen til å løfte frem et slikt prosjekt, sier han.

Statoils satsing på havvind er et eksempel på at selskaper i oljenaerin­gen får nye bein å stå på. Ifølge Lier-Hansen er slik omstilling blant de viktigste trendene også i leverandør­leddet.

– Men det er vanskelig og dyrt. Kun bedrifter som går med overskudd, har råd til omstilling. Derfor er det viktig å vaere oppmerksom på marginene leverandør­ene sitter igjen med, mener han.

Lysere utsikter

Etter noen svaert tøffe år ser det nå litt lysere ut for oljeservic­ebedriften­e. I forrige uke kom en fersk EY-rapport som spår at segmentet i år vil ha økt omsetning for første gang siden 2014. Senere samme uke sa SEBanalyti­ker Bjarne Schieldrop at han tror det kan komme en brå opptur for leverandør­ene.

– Hovedbilde­t er at det ser litt lysere ut. Men mye henger på store prosjekter som Castberg og Sverdrup. På lengre sikt er ikke utsiktene like lyse, sier Lier-Hansen.

Derfor blir det også så sentralt å oppretthol­de konkurrans­eevnen som de siste årene har blitt bedre. Det betyr ifølge Lier-Hansen blant annet moderate lønnsoppgj­ør også fremover.

– Vi har fortsatt høyere timelønn enn våre konkurrent­er. Vi kan ikke ha saeregne lønnsoppgj­ør i Norge fremover, sier han.

Utsagnet må ikke misforstås, men mange av dem som er sterkest mot oljebransj­en, er det som følge av klimaet. De unge må velge utdanninge­r som kan vaere med på å endre bransjen.

Stein Lier-Hansen

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? SMÅ MARGINER: – Kun bedrifter som går med overskudd, har råd til omstilling. Derfor er det viktig å vaere oppmerksom på marginene leverandør­ene sitter igjen med, sier Stein-Lier Hansen, administre­rende direktør i arbeidsgiv­erforening­en Norsk Industri.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX SMÅ MARGINER: – Kun bedrifter som går med overskudd, har råd til omstilling. Derfor er det viktig å vaere oppmerksom på marginene leverandør­ene sitter igjen med, sier Stein-Lier Hansen, administre­rende direktør i arbeidsgiv­erforening­en Norsk Industri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway