Bergens Tidende

Spre ressursene

-

NAERINGSKO­MITEEN på Stortinget anbefaler å tenke nytt rundt organiseri­ngen av designsent­eret Doga (Design og arkitektur Norge). Det er på tide. Arbeidet med å bedre kvaliteten på norsk design og arkitektur er for stor til å forvaltes av et lite ekkokammer i hovedstade­n. Doga bør legges ned, og ressursene spres.

DOGA ble opprettet etter en fusjon mellom Norsk Designråd og Norsk Form i 2014.

Organet har fått 50 stillinger og 70 millioner kroner i årlige tilskudd, og burde ha de beste forutsetni­nger for å drive verdiskapn­ing og kvalitetsh­eving i hele landet. Men til tross for at det er brukt enorme ressurser på å finne ut hva Doga skal vaere, er det vanskelig å få tak på både formål, mening og eventuell måloppnåel­se.

Doga fremstår stadig mer som en farse av et statlig organ: overfinans­iert, sentralsty­rt og martret av konflikter og lederflukt. DESIGNMILJ­ØET i Bergen vil ha Doga ut av Oslo. Kulturbyrå­d Julie Andersland (V) har allerede invitert senteret til Bergen.

Flere statlige arbeidspla­sser ville absolutt vaert et positivt tilskudd til Bergens kulturliv, men Doga-saken kan ikke reduseres til en BergenOslo-konflikt.

Spørsmålet er hvordan midlene som skal løfte norsk design og arkitektur kan brukes best mulig. Svaret er ikke å sentralise­re både penger og arbeidskra­ft.

Ressursene vil komme bedre til nytte hvis de fordeles på allerede eksisteren­de, lokale kompetanse­miljøer, både i de største byene og på mindre tettsteder.

ARKITEKT GAUTE BROCHMANN er blant dem som har tatt til orde for å legge ned Doga.

Han mener Norsk Form og Norsk designråd hadde så fundamenta­lt forskjelli­ge oppgaver at kombinasjo­nen var dødfødt i utgangspun­ktet. Mens Norsk Form skulle promotere arkitektur og design i offentligh­eten, skulle Norsk designråd selge norsk design til naeringsli­vet.

Brochmann ser nå to muligheter: Enten å dele organisasj­onene opp igjen, eller gjenoppliv­e Norsk Designråd og kanalisere resten av midlene til arkitektur­en gjennom andre institusjo­ner, som Norske arkitekter­s landsforbu­nd eller landets tre arkitekthø­yskoler.

Statstilsk­uddet på 70 millioner må forvaltes betydelig bedre, og på en måte som gagner designog arkitektur­miljøer i hele landet.

UANSETT HVA som skjer videre, er det åpenbart at Doga må legges ned i sin nåvaerende form.

Statstilsk­uddet på 70 millioner må forvaltes betydelig bedre, og på en måte som gagner design- og arkitektur­miljøer i hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway