Bergens Tidende

Arbeid bør være et alternativ til skole

- TOM STEN ISAKSEN

Jeg har sett elever som mistrives på skolen, men som i arbeidsliv­et beskrives som uunnværlig­e og talenter.

lektor velge som flertallet. Da ser det i hvert fall ut som man er «innenfor». Selv ord som «inkluderin­gsdugnad» kan virke mot sin hensikt. Hvem vil være med? Inkluderin­g virker best når det er naturlig.

Da snakker man ikke om det.

NOEN GÅR PÅ videregåen­de fordi de liker skolen og ser nødvendigh­eten av den. Noen har andre grunner: «De andre går der», «det er jo bare slik», «det sier jo alle at man må», «de fine jentene går der», «jeg vil være med» – og «russefeiri­ng».

Det er politikk i dette. Lærere fortviler, pedagoger forteller «hvordan du skal få alle med», ledere leder og forskerne lurer på hvorfor vi har «dropouts».

Hvorfor vi har «dropouts» har et enkelt svar: Skolen evaluerer deg konstant, og er kjedelig - om enn ikke for alle. Det er ikke bare «dropouts», men «pushouts» også, som den danske terapauten Jesper Juul har kalt det.

VIDEREGÅEN­DE SKOLE skal lede frem til en fagkompeta­nse eller studiekomp­etanse. Det er bra, men kanskje også en del av problemet. Det er lang vei frem for en ungdom. I stedet for at man læres opp til akkurat det man skal gjøre, og etter kortere tid kan være til glede for seg selv og andre, må man gå tre år med generelle fag. KAN MAN LÆRE én ting, kan man lære noe annet også. Jeg har selv jobbet med administra­sjon. En vesentlig del av arbeidet besto av oppgaver jeg kunne lært på arbeidspla­ssen, og med mindre utdanning.

Universite­tsgrad for enkel saksbehand­ling er unødvendig. Universite­tsgrad er nødvendig først og fremst for forsknings­arbeid. Det er likevel på grunn av status man ofte ansettes.

Kan man lese, skrive, være ryddig og effektiv, hyggelig og selvstendi­g, så kommer man langt. Jeg kom ikke så langt.

JEG HAR SETT ELEVER som mistrives på skolen, men som i arbeidsliv­et beskrives som uunnværlig­e og talenter. Arbeid som et alternativ til skole gjelder ikke en stor gruppe, og er derfor mulig. Fokuset i arbeidsopp­læring kan være at man lærer det som trengs for å gjøre jobben, og det er nok.

Mest effektivt kan det gjøres uten skolemyndi­gheter.

Hvorfor vi har «dropouts» har et enkelt svar: Skolen evaluerer deg konstant, og er kjedelig - om enn ikke for alle.

POLITIKERN­E OG folk som jobber i skolen må se at det er svært dyktige folk i arbeidsliv­et som kan hjelpe og lære opp de ungdommene som vil. De kan ikke vente til problemer må løses. Vi bør ha talentspei­dere i grunnskole­n som ser evner, og som kan veilede elevene om muligheter.

Man kan få gode resultater fra samarbeid mellom organisasj­onene i arbeidsliv­et og gode forbilder og faddere på arbeidspla­ssen. Også for de elevene som «sliter» og «ikke passer inn».

 ?? FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ON) ?? GODT NOK: Arbeid som et alternativ til skole gjelder ikke en stor gruppe, og er derfor mulig. Fokuset i arbeidsopp­læring kan være at man lærer det som trengs for å gjøre jobben, og det er nok, skriver Tom Sten Isaksen.
FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ON) GODT NOK: Arbeid som et alternativ til skole gjelder ikke en stor gruppe, og er derfor mulig. Fokuset i arbeidsopp­læring kan være at man lærer det som trengs for å gjøre jobben, og det er nok, skriver Tom Sten Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway