Bergens Tidende

Berlusconi opphever den politi

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

Ryktene om Silvio Berlusconi­s politiske død har vist seg å være sterkt overdrevne. Skandalema­gneten er tilbake i hovedrolle­n før valget 4. mars.

Det kan være vanskelig å velge hvor man skal starte på listen over argumenter mot mannens fortsatte appell blant italienske velgere.

Kanskje er første punkt på listen er han ikke kan inneha et politisk verv før 2019 på grunn av en dom for skattesvin­del fra 2013. Man kunne selvfølgel­ig også starte med en av de over 30 andre sakene om korrupsjon, regnskapsj­uks og alt imellom og enda lenger ute.

Ellers kunne man ta alderen hans. Silvio Berlusconi er 81 år. Mer enn dobbelt så gammel som Emmanuel Macron.

Listen kunne naturligvi­s også starte med den pågående rettssaken, hvor Silvio Berlusconi er tiltalt for å bestikke et vitne i den verdensber­ømte saken hvor han ble anklaget for å betale en mindreårig magedanser­inne for seksuelle tjenester.

Ja, Silvio Berlusconi­s sexfester kunne i og for seg også starte listen over argumenter mot mannens fortsatte relevans i italiensk politikk.

Ikke politisk død

Alle punktene var selvfølgel­ig inkludert da Silvio Berlusconi­s politiske nekrologer ble skrevet i 2013, før han ble kastet ut av senatet. Ryktene om Il Cavalieres politiske død har imidlertid vist seg å være sterkt overdrevne.

Riktignok er Silvio Berlusconi­s Forza Italia et godt stykke unna fordums styrke, med støtte fra rundt 16 prosent av velgerne, ifølge meningsmål­inger, men koalisjone­n hans med ytre høyre – Lega Nord og Italias brødre – ligger an til å bli valgets vinnere med flere enn hver tredje stemme. Og selv om alliansen ikke skulle lykkes med å ta regjerings­makten, kan man være ganske sikker på at Silvio Berlusconi vil være klar i en nøkkelroll­e.

Silvio Berlusconi har med andre ord trosset den politiske tyngdekraf­ten og kommet tilbake i sentrum av italiensk politikk.

Og dermed er vi tilbake i en situasjon hvor statsviter­e som Fabio Bordigon fra universite­tet i Urbino igjen må svare på følgende spørsmål fra utenlandsk­e kolleger: Hvorfor Berlusconi?

Fire årsaker

Fabio Bordignon svarer gjerne at det finnes minst fire årsaker.

For det første at sentrumven­stre-regjerings­partiet PD har gjort det mulig med klønete politikk og interne stridighet­er.

For det andre en ny valglov som gagner Silvio Berlusconi­s høyrefløya­llianse.

For det tredje at Silvio Berlus- coni ikke lenger fremstår som populisten på ytterste høyrefløy i italiensk politikk, etter at den uforutsigb­are Femstjerne­rsbevegels­en – som leder an i meningsmål­ingene – gjorde sitt inntog.

For det fjerde at Silvio Berlusconi er en slu politisk håndverker, som etter valget – som ser ut til å bli uten en klar vinner – vil sørge for å plassere seg i en nøkkelroll­e, og som tross høyrefløya­lliansen ikke vil føle seg for fin til å gå sammen med sosialdemo­kratene hvis anledninge­n skulle by seg.

Alle de fire punktene kan bidra til å forklare Silvio Berlusconi­s plassering i sentrum av italiensk politikk. Likevel forklarer de ikke hvorfor relativt mange italienske velgere fortsatt vil stemme på en skandalema­gnet som Silvio Berlusconi, som har vært statsminis­ter tre ganger.

Satser på gammelt program

– Silvio Berlusconi har de samme politiske forslagene som han har hatt siden debuten i 1994. Skattelett­elser er fortsatt helt sentralt i hans politiske program. Og det mangler ikke på løfter til eldre velgere. For et par måneder siden foreslo han gratis tannpleie til eldre borgere. Og denne politiske fortelling­en har fortsatt feste i mange italienere, sier Fabio Bordignon, som selv akkurat hadde fått stemmerett da Silvio Berlusconi stilte til valg første gang i 1994.

Kanskje merker Fabio Bordignon at spørsmålet «hvorfor Berlusconi» ennå ikke er helt avklart. I hvert fall fortsetter forskeren sin tankestrøm i jakten på en forklaring:

– Det er ikke særlig lett å svare på. Selv om det er et spørsmål vi i Italia har vært vant til å skulle svare på i over 20 år. Da Berlusconi kom til makten ble det kalt en amerikanis­ering av italiensk politikk. Og se hvem som nå er president i USA. Det er ironisk. Donald Trump har mange fellestrek­k med Berlusconi. Og man må bare konsta-

 ??  ?? TILBAKE: Silvio Berlusconi gjør comeback i italiensk politikk. Han kommer ganske sikkert til å havne i en nøkkelroll­e.
TILBAKE: Silvio Berlusconi gjør comeback i italiensk politikk. Han kommer ganske sikkert til å havne i en nøkkelroll­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway