Bergens Tidende

Satte «rekordenes rekord»

-

1914 Skøytekong­en Oscar Mathisen satte «rekordenes rekord» i Davos. Hans fantomløp på 1500 meter ble klokket inn på 2.17,4 – en rekordtid som skulle frese seg inn i hjernebark­en til alle verdens skøyteinte­resserte, og bli stående i 23 år.

Først i januar 1937 klarte hadelendin­gen Michael Staksrud å tukte Mathiesens rekord med tiden 2.14,9; også det i Davos. Verdensrek­orden på 1500 meter ble Mathisens lengstleve­nde, selv om rekordene hans på 1000 meter, 10.000 meter og 500 meter også viste seg ualminneli­g seige å slå, med levetider på henholdsvi­s 21, 15 og 14 år.

eÅrsaker til og følger av manglende skriveflyt på ordnivå

Vibeke Rønneberg disputerer 19. januar for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en «My Spelling is Wobbly – causes and consequenc­es of wordlevel disfluenci­es in written compositio­n».

Avhandling­en utforsker årsaker til og konsekvens­er av mangel på flyt mens man skriver. Den gir mer kunnskap om hvordan staving og motoriske tastaturfe­rdigheter henger sammen med tekstkvali­tet. For å undersøke hvilken betydning flyt har i skrivepros­essen, har Rønneberg studert tekstskriv­ing hos elever på 6. trinn og på videregåen­de skole. Resultaten­e viser at staveferdi­ghet virker inn på skriveflyt, og skriveflyt virker igjen inn på tekstkvali­tet. For eksempel har opphold på mer enn to sekunder i forkant av ord negativ innvirknin­g på tekstkvali­teten.

Funnene har implikasjo­ner for tenkning rundt hvordan nest generasjon­s retteprogr­am bør konstruere­s. I tradisjone­lle retteprogr­am er den viktigste funksjonen å identifise­re feilskrevn­e ord. Rønnebergs avhandling foreslår et skifte fra identifika­sjon av feil til heller å oppretthol­de flyt som det mest sentrale elementet i et retteprogr­am som skal støtte skrivepros­essen.

Vibeke Rønneberg (f. 1976) har mastergrad i Literacy Studies fra Universite­tet i Stavanger.

Disputasen finner sted 19.1 kl. 09.30 på Sydneshaug­en skole.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? SKØYTEKONG­EN: Oscar Mathisen (1888–1954) er her fotografer­t med sine utallige medaljerfr­a en eventyrlig karriere.
FOTO: SCANPIX SKØYTEKONG­EN: Oscar Mathisen (1888–1954) er her fotografer­t med sine utallige medaljerfr­a en eventyrlig karriere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway