Bergens Tidende

Svensk gjengkrig inn på sykehusene

- EMIL ARENHOLT MOSEKJÆR emil.arenholt.mosekjaer@pol.dk

Leger og sykepleier­e på svenske akuttmotta­k opplever hets og trusler fra gjengmedle­mmer og familien til skuddofre.

Da et gjengmedle­m på 21 år søndag kveld ble skutt og drept i den sørsvenske byen Malmö, møtte ikke politiet kun opp på gjerningss­tedet.

Også foran akuttmotta­ket, hvor 21-åringen ble fraktet med ambulanse, var politiet til stede.

Det var det god grunn til. Gjengkrige­n og den voldelige kriminalit­eten som plager byen ved Øresund, avgrenser seg nemlig ikke til verdenen utenfor sykehusveg­gene.

Dagens Nyheter beskriver i en artikkel hvordan urolighete­ne på gaten ofte følger med inn i sykehusgan­gene. Her går det ut over andre pasienter, samt personale som leger og sykepleier­e, som opplever hets og trusler.

Flere truet

Mange har begynt å dekke til deler av navneskilt­ene sine med tape for å minimere risikoen for å bli oppsøkt ved sine private boliger. Flere har personlig opplevd å bli truet.

Niklas Fernö er sykepleier og avdelingsl­eder på akuttavdel­ingen i Malmö, hvor mange av ofrene for de over 100 skuddepiso­dene som byen hadde i løpet av 2017 blir anbrakt.

I hele Sverige var det samme år over 300 skuddepiso­der, som resulterte i 135 sårede og 43 drepte.

Det er samme antall drepte som den danske hæren mistet i Afghanista­n fra 2002 til 2013.

– Det er sjelden pasientene selv som er problemet. De har akkurat blitt skutt og har andre ting å tenke på. De pårørende kan imidlertid være stressende. Når reglene våre kolliderer med forventnin­gene deres blir de lett aggressive, sier Fernö til Dagens Nyheter.

Truet med hjemmeadre­ssen

Han forteller om en episode hvor en annen sykepleier skulle legge forbinding rundt hodet til en ung mann, men ikke klarte å få vennene hans til å forlate rommet.

Siden han dyrker vektløftin­g i fritiden ble Fernö tilkalt for å overtale de unge mennene. Han forsøkte å forklare dem at det var for vennens beste: Sykepleier­en måtte ha arbeidsro, og smitterisi­koen ble minimert hvis de gikk.

– Stemningen ble amper. Kroppssprå­ket deres endret seg og ble truende. En spurte om jeg visste hvem han var. Helt ærlig er jeg likegyldig til hvem du er, sa jeg. Jeg er kun interesser­t i vennen din, fordi han er vårt ansvar nå, forteller Fernö.

Da han endelig fikk dem til å forlate rommet, snudde en av dem seg, så på Fernös navneskilt og holdt opp mobilen sin.

– Er det deg? spurte han, mens han pekte på sykepleier­ens hjemmeadre­sse på skjermen.

Baseballkø­lle ved sengen

Fernö har i dag en baseballkø­lle liggende ved siden av sengen sin.

Ifølge Sineva Ribeiro, lederen for Pleieforbu­ndet, som blant annet organisere­r sykepleier­e, skal trusselen tas på alvor.

Forbundet forteller i medlemsbla­det sitt om en episode fra august 2017, da to menn hadde blitt skutt i Stockholm – den ene døde. Da de ble brakt til Karolinska Universite­tshospital i Solna, ankom en større gruppe personer.

Noen slapp forbi politiet og inn på avdelingen, hvor de oppførte seg såpass truende at personalet måtte evakueres.

Vold og trusler vanlig

I en undersøkel­se foretatt av tidsskrift­et «Fremtidens karrierer – sykepleier» blant 600 svenske sykepleier­e, svarte 82 prosent at vold og trusler mot helseperso­nell var et problem. 65 prosent svarte ja til at de selv hadde blitt utsatt for det.

– Frykten for virkelig å bli skadd er større i og med at vi får flere pasienter med tilgang på skytevåpen, forteller Sineva Ribeiro til Dagens Nyheter.

Hun understrek­er samtidig at daglige trusler for mange sykehusans­atte, spesielt utenfor storbyene, like gjerne kan komme fra en svensk far i 40årene som er sur fordi datteren ikke får hjelp.

– Ord kan være nok

Jasmina Karovic er sykepleier i Malmö, men startet karrieren sin i Bosnia under borgerkrig­ene i midten av 1990-årene. Broren hennes var blant krigens drepte.

Hun forteller at partene der nede i det minste hadde respekt for helseperso­nell, noe hun ikke opplever nå.

Det føles av og til som om et enkelt ord kan være nok til at du står i fare for å bli skadet, sier hun.

– Noen ganger blir jeg bare så sint. For dessverre er det som regel barn av utlendinge­r som lager bråk. Dette er et rolig land, en stille by. Du kan få en jobb og et liv, for i Sverige finnes alle muligheter. I stedet gjør du sånne dumme ting, sier Jasmina Karovic til Dagens Nyheter.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON, NTB SCANPIX ?? ÅSTEDET: I helgen ble enda et menneske drept på gaten i Malmö. Leger og sykepleier­e som tar seg av ofrene utsettes stadig oftere for vold og trusler.
FOTO: JOHAN NILSSON, NTB SCANPIX ÅSTEDET: I helgen ble enda et menneske drept på gaten i Malmö. Leger og sykepleier­e som tar seg av ofrene utsettes stadig oftere for vold og trusler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway