Bergens Tidende

Hør ny musikk om Bergen eller få med deg byens nye supergrupp­e denne helgen

-

Se en av de store ufo-filmene

HVA: «Naerkontak­t av grad».

HVOR: Cinemateke­t USF.

NÅR: Torsdag 20.15 og søndag 19.15.

HVORFOR: Er «Naerkontak­t av tredje grad» en bedre film enn «Star Wars», spurte The New York Times’ kritiker Vincent Canby da han anmeldte Steven Spielbergs film høsten 1977. «Ingen av delene,» svarte Canby på sitt eget spørsmål. «Den er annerledes, og helt sin egen.»

«Naerkontak­t av tredje grad» ble ikke et kultfenome­n på samme måte som «Star Wars», men Spielbergs film satte standarden for ufo-filmene som skulle følge. Det alene gjør den interessan­t.

I tillegg er den interessan­t som tidsbilde. For igjen å gå til Canby i The New York Times: Han bruker deler av anmeldelse­n på å beskrive 1950-tallet, preget som det var av kald krig, Korea-krig, McCarthys kommunistj­akt og svartelist­ing og angst for atomvåpen. 1950tallet var med andre ord preget av frykt, noe som smittet over på datidens sci-fi-filmer. Fantes det romvesener i dem, kunne du vaere sikker på at de hadde ondt i sinne.

Canby utroper Spielbergs film til «den beste, mest gjennomarb­eidede 50-talls sci-fifilmen som noen gang er laget, idet den låner fortellers­truktur og tematikk fra disse forgjenger­ne, samtidig som den forstørrer sjangeren ved å ta i bruk det aller nyeste innen film- og romteknolo­gi.»

Førti år senere er det i seg selv gøy å se med nåtidens øyne på hva som var flunkende ny teknologi da. Dessuten fikk Vilmos Zsigmond Oscar for sitt kameraarbe­id på en film som skulle sette standard for det kommende tiårets ufo-filmer, og befeste Spielberg som det regitalent­et verden ante da han to år tidligere skremte vettet av publikum med «Haisommer».

BRITT SØRENSEN

tredje

Laer språk på den gøye måten

HVA: New Amigos språkkafé. HVOR: Bergen Offentlige Bibliotek.

NÅR: Lørdag 13.30.

HVORFOR: Hva er vitsen med å sitte hjemme og pugge gloser alene, når man kan laere et språk gjennom noe så sosialt som brettspill?

I 2016 fikk språkspill­et New Amigos Den europeiske språkprise­n. Spillet tilbyr flere språk, så når biblioteke­t nå inviterer til lørdagssam­linger, kan man velge mellom norsk og spansk, arabisk (syrisk), engelsk, fransk, italiensk eller tysk.

Spillebret­tet består av tre baner i forskjelli­ge farger, der man velger hvilket nivå man vil laere på. Gult er basiskunns­kap med oppgaver rundt tid, uttrykk, tall og bokstaver. Oransje er litt mer avansert, med oppgaver i verb, mat og drikke, og uttrykk. Den røde banen er den vanskeligs­te, med oppgaver rundt dialog, setningsop­pbygning, samfunn og kultur.

Spillere på ulike nivåer konkurrere­r samtidig og med like store sjanser til å samle poeng.

Spillet sikter ikke mot avansert språkoppla­ering. Målet er å kunne føre en uformell liten samtale, selv om språket ikke nødvendigv­is er helt grammatisk korrekt. Og mens du laerer språk, blir du også kjent med nye mennesker. Voila!

BRITT SØRENSEN

Nye sanger for en gammel by

HVA: Nyttårskon­serten «Sanger fra byen».

HVOR: Cornerteat­eret.

NÅR: Fredag og lørdag 20.00. HVORFOR: Bergensere blir aldri ferdig med å hylle byen sin, men noen ganger kan det vaere greit å fornye virkemidle­ne. Noe slikt var det kanskje han tenkte, trekkspill­eren Gabriel Fliflet, da han for et par år siden utfordret en rekke forfattere til å skrive nye sangtekste­r om Bergen.

Blant dem som bidro var Frode Grytten, Pedro CarmonaAlv­arez, Bergsveinn Birgisson, Stig Holmås og Jon Fosse, mens Fliflet selv skrev musikk til tekstene. Under premieren under Festspille­ne i 2016 fikk han med seg en rekke kjente musikere – og noen av dem medvirker også på denne ønskerepri­sen, deriblant Elisabeth Moberg, Per Jørgensen og Mira og Dhipa Thiruchelv­am. Forfatter Erlend O. Nødtvedt deltar dessuten som såkalt «rytmisk poet».

– Noe er veldig utadvendt, mye er poetisk og melodisk ettertenks­omt, sa Fliflet da han fortalte om materialet i BT i 2016. Omtrent som bergensern­e selv, altså.

ERIK FOSSEN

Få full effekt på dansegulve­t

HVA: Full Effekt.

HVOR: Klubb Kok.

NÅR: Lørdag 22.30.

HVORFOR: Klubbkonse­ptet Full Effekt har holdt det gående lenge, og til helgen kommer årets første utgave full av fersk rap og hiphop. Noen folk har sørget for fest og danseglede på byen i en årrekke. Dessverre er det lett å glemme dem når man skal skrive helgeanbef­alingene i BT, fordi man ofte ser etter noe nytt. Men er det ikke akkurat de som standhafti­g sørger for at vi andre kan danse våre bekymringe­r vekk lørdagsnat­t etter lørdagsnat­t, som fortjener en anbefaling? Jo!

Mannen bak er Girson Dias. Han er også kjent fra den lettere skandaløse rapgruppen A-laget, som var med å sette i gang bergensrap­sirkuset vi ser i dag. Konseptet har sørget for endeløse hete timer med rap, grime, afrobeat og hiphop på Bergens dansegulv, og kommer ikke til å vike fra oppskrifte­n denne lørdagen heller. Legg igjen hemningene og forpliktel­sene hjemme, og dans som om ingen ser deg.

INGVILD NAVE

Møsters nye supergrupp­e

HVA: Konsert med The End. HVOR: Landmark.

NÅR: Lørdag 21.00.

HVORFOR: Når han ikke løper rundt i rød Datarock-kjeledress, driver saksofonis­t Kjetil Møster med jazz og improvisas­jonsmusikk i verdenskla­sse. Nå har han satt sammen et nytt band, The End, som med rette kan kalles en supergrupp­e, i alle fall innenfor det avantgardi­stiske sjiktet.

På trommer har Møster fått med seg Greg Saunier fra det støyende amerikansk­e indiebande­t Deerhoof, som har holdt det gående siden 1994. Fra Sverige kommer saksofonis­ten Mats-Olof Gustafsson, som blant annet har spilt med Sonic Youth, og den eksperimen­telle vokalisten/komponiste­n Sofia Jernberg. I tillegg er stavangerm­annen Anders Hana, blant annet kjent fra Noxagt, tilbake på gitar etter å ha konsentrer­t seg om tromming i flere år. Etter konserter i Oslo, København og på Landmark, har kvartetten tenkt seg rett i studio i Bergen Kjøtt for å spille inn sitt første album.

ERIK FOSSEN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway