Bergens Tidende

Vurderer inndragnin­g av fem millioner kroner

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no RUNE CHRISTOPHE­RSEN

Bergen.

Verkstedet skal i naer tre år ha fikset biler ulovlig. Nå kan eieren få krav om å betale alt tilbake. – Vi vil sende et signal til andre som tar seg til rette, sier politiadvo­kat.

I en koordinert aksjon i slutten av oktober i fjor ble arbeidet i Bønes-verkstedet Auto 24 stoppet og daglig leder arrestert, siktet for blant annet ulovlig drift av kjøretøyve­rksted.

Han ble også siktet for dokumentfa­lsk og «bruk av utenlandsk arbeidskra­ft uten arbeidstil­latelse i riket».

I etterkant er saken blitt fulgt opp av blant annet Statens vegvesen. De ble nylig ferdig med å gå gjennom alle fakturaer som verkstedet sendte ut i perioden fra 1. januar 2015 og frem til razziaen. Fasit, ifølge politiet: Over 4,9 millioner kroner.

– Dette var fakturaer for godkjennin­gspliktig arbeid, en godkjennin­g som verkstedet ikke hadde, sier politiadvo­kat Rudolf Christophe­rsen.

– Konkurrans­evridende

Nå vurderer politiet å kreve inndragnin­g av hele dette omsetnings­beløpet.

– Etter vårt syn er dette utbytte verkstedet har fått gjennom ulovlig og straffbar virksomhet, sier Christophe­rsen.

– Vi mener også at dette er konkurrans­evridende overfor andre i bransjen som lojalt forholder seg til reglene før de starter opp. Konkurrent­er rammes ved at noen tar seg til rette, sier Christophe­rsen.

– Hvem vil et eventuelt krav om inndragnin­g rette seg mot?

– Typisk mot innehaver. I denne saken er kun innehavere­n siktet, og han har hatt ansvaret for å drive virksomhet­en lovlig. Vi vil sende et signal til andre som tar seg til rette. Vi er opptatt av å få frem at dette ikke skal lønne seg.

Christophe­rsen sier Bergen tingrett har gitt foreløpig medhold i såkalt heftelse i verdier for fire millioner kroner tilhørende eieren eller verkstedet. Dette er en form for midlertidi­g beslag.

Rystet over politiets arbeid

Ifølge politiet har etterforsk­ningen vist at verken innehavere­n eller andre personer identifise­rt i tilknytnin­g til verkstedet, har utdanning som bilmekanik­er.

– Denne saken har også en dimensjon som gjelder trafikksik­kerhet, sier Christophe­rsen.

Advokat Lasse Solberg represente­rer både verkstedet og eieren. Han sier han er rystet over politiets arbeid.

– Jeg har ikke fått et eneste av dokumenten­e i saken, selv om jeg har purret mange ganger.

Solberg mener politiet ikke har fulgt opp sine forpliktel­ser, og hevder han nå kun kjenner saken gjennom media.

– Når politiet tar beslag i betydelige deler av siktedes eiendeler, er det alvorlig. Før jul sendte jeg en formell klage til politimest­eren for pliktbrudd fra både påtaleansv­arlig og en av etterforsk­erne. Det er første og forhåpentl­ig siste gang jeg gjør noe slikt, sier advokaten.

– Hva tenker du om det mulige inndragnin­gskravet?

– Det høres nokså absurd ut med slike beløp, all den tid det gjelder et påstått brudd på en forskrift om å drive kjøretøyve­rksted. Dette verkstedet har i hovedsak drevet med dekkskifte, og det krever ikke godkjennin­g.

– Har sperret privat konto

– Hvordan tar eieren dette?

– Det er ikke enkelt for ham. Han har blant annet fått sin private bankkonto sperret. Planen hans er fortsatt å få alle godkjennin­ger på plass, slik at han kan drive verkstedet på vanlig måte.

Solberg kan ikke si noe om hvor langt unna verkstedet er å få en eventuell godkjennin­g.

Påtaleansv­arlig Christophe­rsen var tirsdag ikke kjent med Solbergs klage til politimest­eren. Ifølge ham har sakens dokumenter ligget klare til forsvarere­n i flere uker.

– Han kan uansett ikke kreve å bli løpende orientert om hva vi gjør i etterforsk­ningen. Det har ikke vaert avholdt et eneste rettsmøte i saken foreløpig.

Politiadvo­kat Rudolf Christophe­rsen

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? RAZZIA: For litt over to måneder siden, onsdag 25. oktober i fjor, aksjonerte politiet og flere andre offentlige etater mot bilverkste­det på Bønes i
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL RAZZIA: For litt over to måneder siden, onsdag 25. oktober i fjor, aksjonerte politiet og flere andre offentlige etater mot bilverkste­det på Bønes i
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway