Bergens Tidende

Det problemati­ske forholdet

-

I en folkeavste­mning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengigh­et fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmebere­ttigede deltok i avstemning­en, som ble erklaert grunnlovss­tridig av Spanias høyesteret­t.

Den katalanske regionalfo­rsamlingen vedtok 27. oktober en erklaering om uavhengigh­et fra Spania. Samme dag opphevet statsminis­ter Mariano Rajoy Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionfors­amlingen. Han utlyste nyvalg i regionen 21. desember.

30. oktober reiste Catalonias avsatte president Carles Puigdemont til Brussel, etter at han og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler.

2. november ble åtte eksministr­e varetektsf­engslet i en domstol i Madrid. Domstolen utstedte dagen etter arrestordr­er mot Puigdemont og fire andre eksministr­e som oppholder seg i Brussel.

Spania forsøkte først å få dem utlevert, men har siden droppet den internasjo­nale arrestordr­en mot Puigdemont. Den nasjonale arrestorde­n mot Puigdemont gjelder fortsatt.

Valget i Catalonia 21. desember ble vunnet av partiene som ønsker løsrivelse fra Spania. De beholder flertallet i regionfors­amlingen og kan få muligheten til å danne en ny koalisjons­regjering.

 ?? FOTO: SERGIO PEREZ, REUTERS ?? nlige sentrumspa­rtiet Ciudadanos, Catalonias største parti etter torsdagens valg.
FOTO: SERGIO PEREZ, REUTERS nlige sentrumspa­rtiet Ciudadanos, Catalonias største parti etter torsdagens valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway