Bergens Tidende

– Dette vaeret har potensial i seg til å bli farlig

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no ADRIAN BRUDVIK

Før helgen ble det varslet om ekstremvae­r lille julaften. Nye prognoser viser at vinden vil avta, men at de kommende dagene kommer til å bli grå.

– Dette vaeret har potensial til å bli farlig, sier statsmeteo­rolog Lars Andreas Selberg når han fredag varsler om ekstremvae­r.

Vaeret som tok seg opp fredag er meldt å bli mildt sagt ruskete til langt ut på dagen lille julaften.

– Jeg vil ikke anbefale noen å kjøre over fjellet på lille julaften. Men det spørs vel uansett om de får lov av Statens vegvesen, sier meteorolog­en.

I går oppfordret SAS reisende med planlagt avreise lørdag til å booke om billettene sine. Dette for å øke sannsynlig­heten for at folk rekker hjem til julaften, ifølge flyselskap­et.

Mye regn

Før helgen sendte Meteorolog­isk institutt ut et såkalt A-varsel om mye nedbør for Hordaland, og det var fortsatt gjeldende da BT gikk i trykken fredag kveld. Såkalte A-varsler går til fylkesmenn­ene i de berørte fylkene for å sikre at beredskape­n er på plass.

– Det kan bli lokalt veldig store nedbørsmen­gder fra fredag kveld og utover ettermidda­gen på lille julaften. I løpet av 18 til 24 timer snakker vi om 80 til 120 millimeter, sier Selberg.

Og noen steder er utsiktene enda verre.

– I midtre og indre strøk av Sunnhordla­nd kan det lokalt bli opptil 150 millimeter i løpet av den samme perioden, forteller han.

Dermed øker også faren for naturskade­r. Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) har oransje aktsomhets­nivå både for flom og jordskred i Hordaland og Sogn og Fjordane dette døgnet.

Jordskredf­aren øker

Oransje nivå er det nest høyeste nivået og betegnes som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, men som krever beredskaps­messige forberedel­ser og som kan medføre alvorlige skader.

Statsmeteo­rolog Selberg oppfordrer folk om å følge med på varslene på varsom.no.

Obs-varsel i Sogn og Fj.

I går nedjustert­e meteorolog­ene varselet for Sogn og Fjordane til såkalt OBS-varsel. Årsaken er at de nordlige delene av landsdelen ikke får fullt så mye nedbør som tidligere varsler bar bud om.

– Men vi snakker likevel om nedbør i størrelses­orden 70 til 100 millimeter, sier Selberg.

Forblir grått

Om dagene fremover opplyser statsmeteo­rolog Gunnar Livik at det kommer til å forbli grått.

– På julaften er det ventet regn og regnbyger. I Bergen er det snakk om rundt 10 millimeter i løpet av døgnet, sier han.

Ifølge meteorolog­en vil bygene avta mot kvelden.

For dem som drømmer om hvit jul, kan Livik opplyse om at det kan bli sludd og snø over

300–500 meter, gjerne noe lavere i Sogn og Fjordane.

Regnbygene vil fortsette

1. og 2. juledag, men regnet vil sannsynlig­vis stoppe sent den andre dagen.

– Da kan det til og med vaere at vi får litt snø mot kveldingen, sier Livik.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? STENGT VEI: Det blåste friskt på fjelloverg­angene fredag. Dette bildet er tatt på Hardangerv­idda, som var stengt for trafikk hele dagen.
FOTO: STATENS VEGVESEN STENGT VEI: Det blåste friskt på fjelloverg­angene fredag. Dette bildet er tatt på Hardangerv­idda, som var stengt for trafikk hele dagen.
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? BOMMEN NEDE: Det kom godt med nysnø i høyfjellet fredag. Dette bildet er fra Leiro bom på Hardangerv­idda 840 meter over havet.
FOTO: STATENS VEGVESEN BOMMEN NEDE: Det kom godt med nysnø i høyfjellet fredag. Dette bildet er fra Leiro bom på Hardangerv­idda 840 meter over havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway