Bergens Tidende

Splittede og rådville katalanere

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@pol.dk

Torsdag går katalonern­e til nytt, lokalt parlaments­valg. Men det er en splittet nasjon som denne gangen går til valgurnene.

På overflaten ligner Barcelona en hvilken som helst annen europeisk storby få dager før et parlaments­valg. Husvegger og stillaser er dekket med valgplakat­er, og små klistremer­ker inviterer innbyggern­e til møter og debattarra­ngementer før torsdagens lokale parlaments­valg.

Teksten på flere av plakatene avspeiler at det imidlertid ikke er snakk om et normalt valg.

«Frihet for politiske fanger», står det på flere av dem, og på enkelte er ordet demokrati strøket over.

«Det vi vil: Slutte å vaere en spansk koloni», står det på en annen.

Spent stemning

Balkonger pyntet med spanske flagg uttrykker ønsket om fortsatt samhørighe­t med resten av Spania. Det utløser ofte sarkastisk­e kommentare­r fra forbipasse­rende som går med gule sløyfer – som symbol på uavhengigh­et – festet på jakker og skjorter.

Plakatene og flaggene avspeiler stemningen i byen og Catalonia for øvrig, hvor stemningen har vaert anspent siden den ulovlige folkeavste­mningen om løsrivelse 1. oktober, og den katalanske regjerings­sjefen Carles Puigdemont­s påfølgende erklaering om selvstendi­ghet – som han riktignok suspendert­e.

Valget er utskrevet av Spanias regjerings­sjef Mariano Rajoy i et forsøk på å løse krisen, og han har foreløpig klart å skape splid mellom nasjonalis­tene.

Carles Puigdemont anser valget som folkeavste­mningens andre runde. Et flertall blant nasjonalis­tene gir dem mandat til å fortsette uavhengigh­etsprosess­en uansett trusler fra den spanske regjeringe­n, sa han for noen dager siden i Brussel, hvor han oppholder seg etter anklager om angrep mot grunnloven.

Hans største konkurrent blant nasjonalis­tene sender imidlertid andre signaler.

– Vi har aldri støttet unilateral­e skritt, sa nylig Marta Rovira, nestleder og toppkandid­at for Det republikan­ske venstrepar­ti (ERC), som ifølge målingene ligger an til å vinne valget.

Partiet er innstilt på å innlede forhandlin­ger med regjeringe­n om Catalonias fremtid etter valget, og det blir ikke snakk om å

 ??  ?? FAKLER FOR FANGENE: I helgen demonstrer­te tusenvis av katalanere med fakler i Barcelonas gater under parolen om å sette de politiske fangene fri.
FAKLER FOR FANGENE: I helgen demonstrer­te tusenvis av katalanere med fakler i Barcelonas gater under parolen om å sette de politiske fangene fri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway