Bergens Tidende

Kina får skylden for økte klimautsli­pp

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no NTB

Verdens CO2-utslipp øker igjen. – Et gigantisk sprang bakover for menneskehe­ten, sier forskertop­p.

Nye tall for verdens CO2-utslipp ble sluppet under klimatoppm­øtet i Bonn mandag. Etter flere år med utflating i utslippsku­rven, presentere­r forskerne nå en prognose som viser en global økning på rundt to prosent i 2017.

Dermed ryker håpet om at utslippsve­ksten fra fossile energikild­er og industri vil stabiliser­e seg for fjerde år på rad.

Det er forskere tilknyttet fra Global Carbon Project som beregner utviklinge­n i de internasjo­nale utslippene av klimagasse­n CO2.

Amy Luers, som leder forsknings­nettverket Future Earth og har vaert rådgiver for USAs tidligere president Barack Obama, beskriver situasjone­n slik:

– Nyheten om at utslippene stiger etter en tre års pause er et gigantisk sprang bakover for menneskehe­ten, sier hun, ifølge NTB.

Kina utpekes som hovedårsak­en til den negative utviklinge­n. Den asiatiske stormakten står nå for 28 prosent av klodens samlede utslipp, med USA på annenplass med 15 prosent.

Kina har de siste årene med rette blitt fremhevet som et fyrtårn i satsingen på fornybare energikild­er som vind og sol, og landets myndighete­r har store ambisjoner om å elektrifis­ering av bilparken. Det grønne skiftet

 ??  ?? KINA-KULL: En syklist trør forbi et kullfyrt kraftverk i den kinesiske byen Dadong. Milliardna­sjonen bidrar tungt til de globale CO2-utslippene, selv om landets myndighete­r tar grep for en stadi
KINA-KULL: En syklist trør forbi et kullfyrt kraftverk i den kinesiske byen Dadong. Milliardna­sjonen bidrar tungt til de globale CO2-utslippene, selv om landets myndighete­r tar grep for en stadi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway