Altaposten

Lyden av 17. mai

- Rolf Edmund Lund

Etter pandemien har pilene pekt oppover for korpsbeveg­elsen. Det er ikke bare godt nytt for oss alle på 17. mai, det handler om et viktig allment kulturløft.

I mange år var det alarmerend­e dårlig rekrutteri­ng og mange har sett for seg musikk på boks på nasjonalda­gen i framtiden.

Uten kor og korps forsvinner noe av sjelen og fundamente­t i kulturlive­t, så det er gode grunner til å glede seg over at korpsbeveg­elsen blåser hardere enn på lenge. I dagens avis kan vi lese om korpset i Tverrelvda­len som har mangedoble­t antallet musikanter under 12 år.

All ære til de som har «stått han av» med jevnlige øvelser og opptreden i all slags vær og vind, men vi skal være avholden med å gjøre det til et ork å ofre seg for fellesskap­et.

Sannheten er at bevegelsen mollkoser seg i et musikalsk fellesskap, der det sosiale går hand i hand med individuel­l og kollektiv mestring. Akkurat som for korene i Alta, som skaper så mye glede rundt seg.

Ofte er det et generasjon­sprosjekt og en interesse som går i arv, men korpsløfte­t handler også om en viss evne til fornyelse. Ikke til forkleinel­se for kontinuite­tsbærere og gammel jegermarsj, men det er viktig at dirigenter og instruktør­er gjør seg relevante for nye generasjon­er.

Å møte framtiden med friske øyne og ører gir nytt engasjemen­t og bredere rekrutteri­ng. Vi ser at lokale kor og korps har lavere skuldre og tenker kreativt. Ett av de smarteste grepene er å involvere de unge i konkrete veivalg, enten det er repertoar eller regi.

I tillegg til engasjemen­tet i bydelene, nærmiljø og skolene, har Alta kulturskol­e vært en viktig base for møtet med musikk og instrument­er. Lærerne fra kulturskol­en finner du gjerne som ildsjeler, dirigenter og limet i aktivitete­n.

Derfor er det så viktig med forutsigba­re tilbud, enten det er utstyr, lærere eller lokalitete­r. Kortsiktig­e kulturkutt monner lite i forhold til større budsjettpo­ster – men kan gi den kulturelle infrastruk­turen banesår.

Det handler om et større bilde enn som så, nemlig utvikling om ulike scener, mangfold, bypuls og trivsel i hverdagen. Alt det vi savnet under pandemien.

I mange år fryktet man at korpsene led en stille død. Heldigvis var miljøet mer robust enn som så. Dugnadsånd­en og engasjemen­tet fødes av at mennesker finner hverandre og mening i felles innsats.

 ?? ??
 ?? Ansvarlig redaktør ??
Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway