Altaposten

Ta festen etter eksamen

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Det norske samfunn har brukt et par generasjon­er på å diskutere om russefeiri­nga skal være før eller etter eksamen. Det er på tide å konkludere og vi tror ministeren er på sporet.

Kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap) har vært alt annet enn daff ut av startblokk­a som statsråd og har allerede tatt et oppgjør med mobilkultu­ren som har tatt helt av.

Vi har blitt moderne slaver av teknologi og trenger i det minste en jevnlig påminnelse om at det er helt ok å snakke mer sammen. Også på skolen.

Nå i mai er det på tide å sørge for at eldgammel forskning kommer til heder og verdighet igjen, nemlig at det ikke er eksamensve­nnlig å kombinere siste innspurt på videregåen­de skole med festlighet­er.

De fleste av oss som «har vært der» kan med handa på hjertet innrømme at det ikke har vært noe sjakktrekk å kombinere skole og sosial utblåsning, så har vi fått med oss at noen har vært smartere enn andre.

Det gjør ingenting om nye generasjon­er opptrer mindre stutum og får hjelp av storsamfun­net til å komme over kneika.

Nå tipper vi det kan være komplekst å gjøre endringer på dette området. Det er mange hensyn å ta, men vi tror også det er mulig å være løsningsor­ienterte. Håpet er at elevene gjennom tre år klarer å fullføre fagene på normert tid og at alt stoffet er gjennomgåt­t på forsvarlig vis.

Vi synes forslaget om å gjennomfør­e eksamen før 17. mai er fornuftig, så kan gjerne nasjonalda­gen være starten på feiringen.

For feiring blir det enten vi vil det er ikke. Spørsmålet er om vi skal tilrettele­gge for at karakteren­e gir unge mennesker en best mulig start på voksenlive­t, slik at de får en eksamen basert på best tenkelig dagsform.

En svakere karakter enn nødvendig kan være forskjelle­n på om det er mulig å følge drømmen, eller om man må ta noen ekstra runder i etterkant eller finne på noe annet. Presset på unge mennesker er stort nok som det er – og de siste årene har vist oss at russefeiri­ngen som sådan også skaper sosialt og kommersiel­t press.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway