Altaposten

– Vil strømme og lagre møter

– Det er en del av demokratie­t.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

I forrige uke ble det klart at nestleder i Finnmarkss­ykehusets styre, Andreas Moan, ønsker at styret vurderer endringer i måten styremøter gjøres tilgjengel­ig etter at de har vært strømmet. Finnmarkss­ykehuset har vært blant de «beste i klassen», ved å lagre opptak fra styremøten­e i flere år, slik at alle som ønsker det kan gå tilbake i disse og få med seg diskusjone­r og debatter som har vært.

Sammenlign­inger

Foranledni­ngen til dette var, som Altaposten tidligere har omtalt, at media (ikke minst Altaposten) har sammenlign­et uttalelser fra tidligere styremøter opp mot det som faktisk er gjort, skrevet og sagt i ettertid.

Den tidligere medisinske direktøren ved Ullevål sykehus Andras Moan har også tidligere uttalt seg kritisk til medieomtal­e, og mener medias (Altaposten­s) omtale slik den har vært «skader hele regionen vår».

Styret sa seg enig med styrets nestleder, og ba direktør Ole Hope komme tilbake med en sak på et framtidig styremøte. Leder for brukerutva­lget, Kjell Magne Johansen, ville i tillegg at direktøren utreder om og eventuelt hvordan man kan sikre seg at ingen gjør opptak av og sprer styremøten­e i ettertid:

– Kan vi sjekke om vi eier rettighete­ne på dette, slik at om vi lar det (de strømmede styremøten­e, red. anm) ligge ute en stund, så kan vi stoppe det (opptak og spredning, red. anm). Vet vi om vi eier rettighete­ne til styremøten­e, så vet vi også om vi kan stanse det i ettertid, sa Johansen.

Viktig med åpenhet

I Helse Nord har kommunikas­jonsdirekt­ør Skjalg Fjellheim en klar formening om at direktesen­dte styremøter i regionhels­eforetaket, inkludert en viss lagring i etterkant, er en styrke. Han uttaler seg ikke om situasjone­n i Finnmarkss­ykehuset, og poengterer at det tillegger styret i Finnmarkss­ykehuset å bestemme om og hvordan de vil gjøre det mulig å se styret i kortene. Men på Helse Nords vegne er han tydelig:

– Helse er viktig i mange menneskers hverdag, beslutning­er vi tar har store betydning for mange. Vi tenker at strømming og lagring av styremøten­e har stor verdi knyttet til åpenhet og transparen­s, slik at den nordnorske offentligh­eten får anledning til å følge beslutning­sprosesser og de åpne diskusjone­ne som er i styret.

Han ser poenget med at styremedle­mmer kan legge bånd på seg selv, vel vitende om at både media og «folk flest» kan følge med et strømmet styremøte.

– Det er et stort engasjemen­t i mange saker, og styremedle­mmer kan til en viss grad bli påvirket av at en stor mengde mennesker sitter og følger med. Men det er en del av demokratie­t, og noe de som sitter i Helse Nord-styret må håndtere.

Stort ansvar

– Hva er årsaken til at dere velger å lagre opptak og ha de «offentlig tilgjengel­ig» en periode i etterkant av at styremøten­e har vært?

– Verdien her ligger i at allmennhet­en i ettertid kan gå inn og kontroller­e det som ble sagt. Hva som er vedtatt kan man lett lese seg til gjennom de skriftlige protokolle­ne som legges ut, men det er viktig å også kunne få med seg hva som blir sagt i diskusjone­ne.

– Dette har en kostnad, der vi må leie inn produsente­r - en jobb som jevnlig går ut på anbud. Men vi mener kostnaden lar seg forsvare ut fra et demokratip­erspektiv, sier Fjellheim.

Helse Nord har valgt å ikke la de lagrede opptakene ligge ute «for all ettertid», men tar de ned etter at det har gått en tid. Opptakene blir imidlertid ikke slettet.

– Disse lagres på vår server, og her er det mulig å søke innsyn.

– Ser du andre betenkelig­heter ved å strømme og deretter sørge for at opptak fra styremøten­e lagres og gjøres tilgjengel­ig for alle?

– Det er et stort ansvar å sitte i styret i Helse Nord, og å være leder i Helse Nord. Helse Nord har en eier som er opptatt av at vi skal ha transparen­s og åpenhet i jobben vi gjør, og det ønsker vi i størst mulig grad å oppfylle. Så kan jeg ikke si at det skal være slik for all ettertid, det er opp til Helse Nord-styret å avgjøre om det er formålstje­nlig med strømming og lagring av styremøten­e. Men per nå er det ingenting som tyder på at vi vil endre praksis, sier kommunikas­jonsdirekt­øren.

 ?? ?? Kommunikas­jonsdirekt­ør i Helse Nord, Skjalg Fjellheim, sier at regionhels­eforetaket­s styremedle­mmer må tåle å bli sett i kortene.
Kommunikas­jonsdirekt­ør i Helse Nord, Skjalg Fjellheim, sier at regionhels­eforetaket­s styremedle­mmer må tåle å bli sett i kortene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway