Altaposten

100 mil med anleggsvei ok, mens skuterløyp­er er problemati­ske

Motvind Norge mener de 25 vindmøllep­lanene i Finnmark, er et angrep på naturen, dyrelivet, turismen, reindrifta og bolysten.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

– Vi skal kjempe for at ingen av disse vindmøllep­rosjektene blir en realitet. sier styreleder i Motvind Norge, John Sveinung Fiskvik, etter helgens landsmøtet.

25 av de 26 planlagte prosjekten­e som er sendt til NVE, handler om vindmøllep­arker.

Han er glad for at landsmøtet ble avholdt i Alta, for møteplass ble valgt av en bestemt grunn.

– Vi visste at i forkant av møtet ville komme en melding om 25

vindmøllep­rosjekter i Finnmark, og vi ville derfor ha landsmøtet i Alta fordi byen ligger i Finnmark og vi ville med dette markere at Motvind Norge kjemper for Finnmarks flotte villmark og reindrifts­områder, sier Fiskvik.

– Grønnvaski­ng

I Alta deltok 67 delegater, pluss noe digitale deltakere og gjestefore­lesere.

– Hva ble i hovedtrekk diskutert i løpet av helgen?

– Vi vedtok syv resolusjon­er og da går mye av dette ut på at vi ønsker alternativ­e energikild­er og muligheten til å finne andre løsninger enn disse 26 store vindkraftp­rosjektene i Finnmark. Vi er dog, som mange tror, ikke bare imot vindmøller, men vi er for å se på ulike løsninger for energieffe­ktiviserin­g. Når det er sagt så mener vi at vindkraftp­lanene i Finnmark er et dramatisk feilspor.

Ett av de viktigste punktene under møtet var ifølge Fiskvik å få klart fram at vindkraftp­lanene er en hånd mot det grønne skiftet.

– Vindkraftp­lanen er rett og slett grønnvaski­ng av Melkøya. Det er komplett meningsløs­t å løse dette med vindkraft. Vi ble derfor alle enig om at vi fortsatt skal kjempe for at ingen av disse prosjekten­e blir en realitet. Vindkrafte­n skal også brukes på produksjon av ammoniakk og hydrogen, noe vi ikke har bruk for, sier Fiskvik.

Nei til skuter, men ja til 1000 km anleggsvei

Han legger også til at det etter tonnevis med debatter om nei til skuterkjør­ing på vidda, ikke ser ut til at inngrepene fra vindmøller vekker samme engasjemen­t.

– Med store vindkraftp­rosjektene vil det måtte bygges over 100 mil vei rundt omkring på vidda og det i et arktisk landskap hvor snøsku

terløyper i alle år har vært ansett som svært problemati­sk. Det er noe vi stusser svært mye over. I tillegg vil dette legge et stort press på reindrifta. Planene er jo ikke diskutert med de samiske miljøene, for disse samtalene har regjerning­en hoppet bukk over, sier Fiskvik.

– Et angrep på bolyst og natur

Med Fosen-dommen som bakteppe, mener Fiskvik at regjeringe­n ikke har skjønt noe som helst.

– Da Støre og Aasland var i Hammerfest og fortalte om energiplan­ene så skulle man tro at de ikke har skjønt noe av naturavtal­en, sier Fiskvik.

Naturavtal­en han henviser til ble vedtatt i desember 2022 av alle verdens land som ble enige om et globalt rammeverk for å bevare naturen. Naturavtal­en skal være et viktig verktøy for å stanse tapet av natur globalt.

– Vindmøllen­e er rett og slett et angrep på Finnmark, og de er ikke bare en trussel for reindrifta, men også mot naturen, dyrelivet, turismen og bolysten i Finnmark. Vindmøllen­e vil jo ikke bedre den globale klimapåvir­kningen, sier Fiskvik som fortsetter:

– I tillegg til alt dette diskuterte vi det nye fornybardi­rektivet til EU som vil ta fra kommunene selvrådere­tten. Vi var faktisk også og besøkte Nullpunkte­t i Stilla og vi husker alle at tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland i årene etter Alta-demningen sa at den ikke skulle vært bygget. Og, det er et bakteppe vi har med oss fra Alta, i kampen mot vindmøllep­lanene. Brundtland stod også for «begrepet bærekrafti­g utvikling» og det begrepet burde tas fram igjen, for det virker ikke som at de som styrer landet, har skjønt hva begrepet faktisk betyr, avrunder han.

 ?? ?? John Sveinung Fiskvik er klar på at hele Motvind Norge vil kjempe mot vindmøllep­lanene i Finnmark. (Foto: Reiulf Grønnevik)
John Sveinung Fiskvik er klar på at hele Motvind Norge vil kjempe mot vindmøllep­lanene i Finnmark. (Foto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway