Altaposten

Ta et stikk for fellesskap­et

- Harald G. Sunde, fagsjef, Finnmarkss­ykehuset Haakon Lindekleiv, fagsjef, Universite­tssykehuse­t Nord-norge Torni Myrbakk, smittevern­overlege, Universite­tssykehuse­t Nord-norge Tonje Elisabeth Hansen, fagsjef, Nordlandss­ykehuset Gunille Justad Sundnes, smitt

Til deg som ikke er vaksinert: Helsetjene­sten trenger din hjelp.

De siste to–tre ukene har antall innlagte pasienter med covid-19 ved sykehusene i Nord-norge blitt tidoblet fra 2 til 27 pasienter. Det er mange flere enn vi har hatt på noe tidspunkt i pandemien og legger beslag på viktige intensivre­ssurser. Flere sykehus i Helse Nord øker derfor sin beredskap, samtidig som samfunnet senker skuldrene for covid-19.

Helsetjene­sten har vaert i høy beredskap flere ganger tidligere i pandemien. Våren 2020 medførte den økte beredskape­n at mye planlagt behandling ble utsatt. Sykehusene jobber fortsatt med å hente inn igjen de utsatte pasientbeh­andlingene som da oppstod. Dersom antallet pasienter med covid-19 fortsetter å øke vil sykehusene igjen måtte utsette planlagte undersøkel­ser, innleggels­er og operasjone­r.

Nord-norge har for tiden den tvilsomme aeren av å vaere det rødeste området på smittekart­et. Samtidig har flere kommuner i nord lavere vaksinasjo­nsdekning enn ønsket. Spesielt blant yngre voksne under 40 år er det mange som ennå ikke har tatt vaksinen.

Nå har befolkning­en begynt å treffe hverandre igjen, på arbeidspla­sser og i fritiden. Da øker smitten, spesielt blant personer som ikke er vaksinert.

Vaksinasjo­n er frivillig, men ikke bare en privatsak. Eldre og sårbare personer har mindre effekt av vaksinen enn unge friske og er avhengig av at de ikke møter smitte i befolkning­en. Det er derfor viktig at flest mulig takker ja til vaksinen – også du som er under 40 år.

Det er forskjelli­ge årsaker til at noen ikke vaksinerer seg. Her er noen argumenter mot vaksinasjo­n vi har møtt, samt vårt tilsvar til disse.

– Vaksinen er ny og bivirkning­er er ikke kjent.

Det er satt nesten åtte millioner covid-19-vaksinedos­er i Norge. Bivirkning­er overvåkes nøye og nettopp derfor er noen vaksiner tatt ut av vaksinasjo­nsprogramm­et. Covid-19-vaksiner som brukes i Norge er trygge.

– Å få forskjelli­ge vaksiner ved første og andre dose er utrygt

Under utvikling og utprøving er vaksinene gitt som flere doser av samme vaksine. Det er etter hvert solide erfaringer også med kombinasjo­ner av de vaksiner som benyttes i Norge. Dersom det er noen forskjell på å få ulike vaksiner fremfor to doser av samme vaksine, så er det at forskjelli­ge vaksiner antakelig virker bedre.

– Covid-19 er ikke så farlig

Det gjelder for de fleste, men likevel er dødelighet­en og risiko for alvorlig sykdom mange ganger høyere enn for influensa. Og med mye høyere smittsomhe­t enn influensa er risiko for alvorlig sykdom av covid-19 helt reell.

Selv om du kanskje vil tåle sykdom med covid-19 godt er det ikke sikkert dette gjelder personen som sitter ved siden av deg på kafeen, din nabo, din bestemor eller ditt barns venn med underligge­nde sykdom.

For å få hele Nord-norge inn i trygt farvann igjen, og for å sikre at vi skal slippe høyere beredskaps­nivåer hvor vi må utsette annen viktig behandling, trenger vi å få befolkning­en i nord med på en siste innspurt i vaksinerin­gen. Alle kommuner har et lett tilgjengel­ig gratis vaksinasjo­nstilbud.

Helsetjene­sten trenger din hjelp – vi håper du vil ta et stikk for deg selv og for fellesskap­et!

 ?? ?? Helseleder­e anmoder om at folk vaksinerer seg. (Illustrasj­onsbilde)
Helseleder­e anmoder om at folk vaksinerer seg. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway