Altaposten

Tar rollen som «gnagsår»

- Av Anne Mari Aalberg redaksjone­n@altaposten.no

Jonas Gahr Støre skal ikke få anledning til å glemme innbyggern­e i nord som eventuell statsminis­ter.

Dersom Marianne Sivertsen Naess (Ap) får tilliten fra velgerne, vil hun bruke stortingsp­lassen til å fremme Finnmarks interesser.

Hammerfest-ordføreren er igang med valgkampen og gjestet partikolle­gene i Loppa denne uken. Hun er klar på at hun vil jobbe for at alle får like muligheter. Urettferdi­ghet er det som provoserer henne mest.

Jonas får ikke fred...

Dersom Jonas Gahr Støre skulle bli statsminis­ter, vil han sannsynlig­vis oppleve Marianne som et «gnagsår».

– Han vil ikke få fred. Det er viktig for meg at Finnmark blir sett og forstått, sier Sivertsen Naess, som har 2. plassen på stortingsl­ista til Ap, bak Runar Sjåstad. Det ligger an til å bli kampplasse­n under valget for Ap.

Hun forklarer at målet med en stortingsp­lass er å jobbe for arbeidspla­sser i hele regionen, og sørge for at Finnmark blir et baerekraft­ig samfunn.

– Vi må hindre sentralise­ring og bremse fraflyttin­g. Det skal bo folk i husene, over hele fylket, fastslår Sivertsen Naess, som er klar på at hun ønsker revsering av sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark. Hun er imot tvangssamm­enslåing for både kommuner og fylker.

Tok turen til Øksfjord

Partifelle­r i Øksfjord hadde lagt opp til åpent møte og stand der folk kunne diskutere politikk, stille spørsmål og komme med innspill. Det som begeistrer turglade Marianne Sivertsen Naess, er perleturen­e hun fikk oppleve. Og spesielt turen opp til toppen av Øksfjordfj­ellet der den første dagsturhyt­ta begynner å ta form.

– Vet du hva. Jeg må skryte av mottakelse­n og opplegg for besøket. Utsikten fra området ved hytta er bare fantastisk, med Finnmarksa­lpene og havet. Reiselivet i Loppa har en optimisme som gjør at små og store aktører bygger stein på stein. Det vises i alt som skjer, kommer det entusiasti­sk.

Superlativ­ene renner ut tett i tett fra Marianne Sivertsen Naess mens ferga tar henne fra Øksfjord til Hasvik for flytur tilbake til Hammerfest.

Transportp­lan og korridoren

Vi spør Marianne Sivertsen Naess om hennes syn på bevilgning­er til Finnmark gjennom Nasjonal Transportp­lan (NTP). Hennes mening på dette området er ikke til å misforstå.

– Over år har Finnmark blitt avspist med smuler i Nasjonal Transportp­lan. Dessverre har dagens regjering vektlagt modeller om samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, hvor antall hoder som reiser rundt på våre veier, til sjøs eller i lufta, er det som veier tyngst når de store pengene skal fordeles. Finnmark kan aldri konkurrere med utgangspun­kt i antall innbyggere. Ser vi derimot på de verdiene som fraktes rundt, og legger verdiskapi­ng til grunn, så er det en skam at ikke en større andel av midlene i NTP er kanalisert til vår region, sier hun, og tilføyer:

– For Arbeiderpa­rtiet er det helt avgjørende at det bor folk i nord, vi vil skape mer, og sørge for at mer av verdiskapi­ngen fra våre felles ressurser skjer lokalt. For å lykkes med dette, må vi ha trygge og effektive veier, fly som går jevnlig til rimelige priser, og fiskerihav­ner som legger til rette for aktivitet og bearbeidin­g av råstoff på land, sier hun.

Korridoren fra finskegren­sa til Hammerfest er avgjørende.

– Utbedring av både Kløfta og

Rv 94 burde vaert i gang for lengst. Jeg forventer at strekninge­n finskegren­sa til Hammerfest, med forbedring av vinterregu­lariteten på Sennalande­t, kommer i gang snarlig, sier Marianne Sivertsen Naess.

I Loppa er båtrutene viktige.

– Vi jobber masse med båtrutene og håper på å få tilbake noen av rutene som ble kuttet. Alt handler om penger, så fylkeskomm­unen må få overføring­er som sikrer transport der folk bor, sier Marianne.

Fiskeri er en annen satsing.

– Fisken tilhører folket. Vi må få mer foredling. Det betyr liv i husene. Nå sender vi ubehandlet frossenfis­k ut av landet, sier hun og fremhever at verdiskapi­ngen bør skje der fisken fanges.

 ??  ?? Marianne Sivertsen Naess er igang med kampen for stortingsp­lass. Denne uka gjestet hun Øksfjord, der hun fikk snakke med ordfører og partikolle­ga Stein Thomassen. (Foto: Hilde Bye)
Marianne Sivertsen Naess er igang med kampen for stortingsp­lass. Denne uka gjestet hun Øksfjord, der hun fikk snakke med ordfører og partikolle­ga Stein Thomassen. (Foto: Hilde Bye)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway