Altaposten

Frisk satsing i Loppa

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Det har vaert tøffe debatter og trefninger i Loppa-politikken de siste årene, men kanskje kreativite­t, nytenkning og uredd holdning unnfanges i nettopp blåsten.

Befolkning­stallet i Loppa har falt som et blylodd de siste årene, i tråd med det meste av spådommer om sentralise­ring og forgubbing. Unge mennesker løfter blikket og ser mot byene over hele verden, men det betyr ikke at det er tid for å sitte stille og la det skje. Det er fullt mulig å by på seg selv og utnytte egne fortrinn, både når det gjelder råstoffer, arbeidspla­sser, rekrutteri­ng av kompetanse og bolyst i en spennende region som Loppa og Hasvik

I torsdagens kommunesty­remøte kunne politikern­e glede seg over Ssb-statistikk­en. Tre barnefødsl­er i første kvartal er nyheter som gir inspirasjo­n, vel vitende om at fødselstal­lene ikke kan periodiser­es som et budsjett. Sagt med mer folkelige ord: Loppa kan ikke regne med tre nye smårolling­er i hvert kvartal framover. Det må jobbes kontinuerl­ig for gjødsle vekstvilkå­rene.

Altaposten har brakt flere nyheter som viser at politikk og naeringssa­tsing kan gå hånd i hånd, uten å sutte på labben hver gang noe skal gjøres:

– Uavhengig av den betente debatten om krisefonde­t for reiselivet; Loppa kommune skal ha honnør for den offensive holdningen til en naering som kan bli ekstremt viktig i framtiden.

– Satsing på havbruk legges merke til, for eksempel når Havbruksfo­ndet gir avkastning. Nylig kunne vi fortelle om den modige satsingen til selskapet Brisk og investerin­gene i dragsuget.

– Fiskeriene må ikke glemmes, enten det er å hjelpe unge gründere som trenger båt og kvoter, eller fiskebruke­ne i Bergsfjord og Øksfjord som trenger gode rammebetin­gelser. Det finnes ikke et mer oppløftend­e syn enn ungdom som skjaerer hau og tunger.

– Leger og sykepleier­e må man faktisk ha, selv om det koster med nordsjø-turnuser. Rekrutteri­ngen av tre leger og sykepleier­e med feite insentiver er på grensen til dristig, men helt nødvendig. Ikke nok med det; en ny legeskyssb­åt med alle fasilitete­r skaper trygghet.

– Å fri til barnefamil­ier er slett ikke dumt, for eksempel gjennom prising av barnehagep­lasser og SFO, slik Loppa har gjort. Det betyr noe.

– Interkommu­nalt samarbeid med storebror Alta sikrer gode tjenester for de som trenger det mest. Å skape attraktive arbeidspla­sser er jobb nummer 1. Det er flott å bli beruset over nye aktører, men glem for alt i verden ikke de som har vaert der hele veien, enten det er Flåten, Vestre eller andre som står han av.

Politikere og naeringsli­v gjør klokt i å jobbe sammen for nødvendig infrastruk­tur, som ferger, båtruter og ruter som korrespond­erer. Selv om Altaposten­s redaktør eller andre måtte mene at direkterut­e til Langnes fra Hasvik er framtidsre­ttet, må lokale politikere og naeringsli­v jobbe for det de mener er fornuftig. Sist, men ikke minst handler det om trivsel og samhold, arenaer for alle. De nye kro-gründerne i Øksfjord treffer blink med sitt mantra i dagens avis: Vi må selv ta tak og skape det samfunnet vi vil bo i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway