Altaposten

Stemningss­kiftet i Alta

- Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund

Er felles skilt på tjenestebi­ler det eneste innbyggern­e har merket av sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark fylkeskomm­uner?

For vanlige brukere er det neppe merkbart, med all respekt for skilting og de eventuelle funksjonsf­ordelinger som er gjennomfør­t mellom Tromsø og Vadsø. Mesteparte­n av kontakten skjer digitalt eller på telefon, i tillegg til at sjansen for reverserin­g sannsynlig­vis har druknet hele systemet i sirup. Å vaere verken det ene eller det andre er kanskje det mest skadelige for regionen, som allerede er skjør.

Det handler imidlertid vel så mye om følelser og politikk, det vil si om man etter en sammenslåi­ng fortsatt kan føle seg som finnmarkin­g og om demokratie­t som sådan lider tap av større avstand mellom folk og beslutning­stakere.

I Alta har det vaert et åpenbart stemningss­kifte siden fylkeskomm­unens egen folkeavste­mming. Det viser også målingen Infact har laget for Mediehuset Alta posten og NRK. I spørsmålet om reverserin­g er det nesten halvt om halvt, mens hele fire av ti er åpen for å havne i Troms hvis det blir reverserin­g. Det er ganske høyt tall, med tanke på at det bestående ofte kommer godt ut.

Dette skal Alta kommunesty­re få utredet til junimøtet, men vi tror altavaerin­gene med grense til Nord-troms er langt mer pragmatisk enn resten av Finnmark, i den forstand at fylkesgren­sa er visket ut, både faktisk og mentalt. Det ryr inn folk fra Nordtroms til Alta i helgene og folk-til folk-samarbeide­t er nok like utviklet som i Sør-varanger.

For de som har uttrykt seg kritisk om Altas eventuelle alenegang som storebror, handler det om mangel på solidarite­t. Det er innspill som krever forståelse og raushet, men samtidig handler dette om framtida og hvorvidt en fylkeskomm­une med 75.000 mennesker er baerekraft­ig i utviklinge­n av regionen.

Uten Alta-regionen vil et slikt prosjekt vaere lite klokt eller formålstje­nlig, simpelthen fordi tjenesteti­lbudet for drøyt 50.00 mennesker er begrenset. Den mest innovative vekstpulse­n vil vaere borte og det vil naturligvi­s også vaere en mulighet for at nabokommun­er er med på reisen. Vi må heller ikke glemme at Alta i realiteten er en smeltedige­l for Finnmark og en brems for fraflyttin­g.

Faren er derfor stor for at befolkning­stallet i nye Finnmark vil falle betydelig – og de som ivrer for å fjerne det regionale forvaltnin­gsleddet fullstendi­g, vil få bedre og bedre argumenter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway